用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

我同你一樣好"大頭蝦",睇怕2個書包未必 arm 我哋!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 09:11 發表
書包我反而唔想買兩個, 一唻屋企無咁多地方, 二唻好怕交替用既話, 會帶漏野! 平時我自己, 背囊同斜孭袋 交替用, 都成日出現唔記得帶濕紙巾呀, 紙巾呀, 雨傘呀之類, 仲試過唔記得帶銀包, 自己嚇自己, 以為畀人偷左or ...

hi fyeung & 阿十,

多謝你地既意見。我亦考慮緊去會所租琴房,因為會所個琴房好少人租,應該都好方便。

原帖由 fyeung 於 09-7-8 13:19 發表
Yau_Cheung,

有無諗住租琴,我朋友話,佢同佢小朋友講,唔練就退番個琴,等佢小朋友知道唔係成日可以有得彈.

而我就係用電子琴,朋友送架,我都唔知囡囡掂唔掂所以keep住用電子琴先,有時會去clubhouse, Tom Lee or 柏斯 ...

hi carina246,

多謝你既分享。學校只係叫我買黑、白鞋&書包,admin staff 話唔駛買書 or 文具,校服會在8月尾 orientation 時係學校買。

今年學校轉左新校服,我自己覺得靚&好過舊校服好多,又有 hat,我最鐘意有布 (cover the neck)既 hat。

你買曬開學用品未?

原帖由 carina246 於 09-7-8 13:43 發表
嘻嘻,我仔仔幼稚園時都有幾個bags架,公民1個,晝班1個,上piano又一個,習以為常了。

你仔仔讀international school課本會否少啲,我跟書單買,未計英文同readers(我唸學校另有安排,都幾十本了,主科都要買都份P2嘅書,加埋文具作業 ...

我唸起中學時學打字,由於傳統打字機要較用力,所以初初打a, p or q 較為淺色 (唔夠力),要練習一段時間先克服到問題。不過因為學過正統打字,宜家打e-mail 超快,唔駛好似有啲同事要用"螳螂拳"。

原帖由 carina246 於 09-7-8 18:49 發表
哈哈,我仔仔初頭都係用手指尾噼,真係幾肉酸!

hi 阿十,

預祝你囡囡成功!! 你有冇 pm 比 fyeung 呀?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:28 發表
fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既 ...

hi fyeung,

希望你今朝睇到,快啲覆阿十啦。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 08:28 發表

fyeung,

係呀, 你真醒目! 一估就估到! 我想問多你少少野呀, 校長係咪真係問咁少野架咋? 知唔知小朋友畫嗰幅畫, 係規定題目, 定係自由發揮呀? 家長嗰部份, 係咪真係淨係傾下偈架咋? 會唔會有d好刁鑽既題目會問家長既呢?

希望你今朝睇到我呢d問題&答到我啦, 事關我陣間十點幾就會帶阿女去上堂, 之後lunch, 下晝就係喇!

至於練琴方面, 由於阿女已經係二級, 加上八月有個表演, 每次練琴, 都要練兩首表演歌, 兩首新歌, scale & 5-6首練手指既歌, 每首我通常要佢練5-7次, 彈下彈下, d時間眨下眼就過架喇!

hi Ansonrubby,

嘩! 你囝囝個 schedule 都好 full wor!

我囝囝宜家約 4:30 pm 落校巴(因為學校早、午都有tea食所以放學無再食tea),放學就先做+聽完公文功課,再玩一陣,已經差唔多食飯 (6:00 pm),食完飯再玩一陣,我就返到屋企,我返到屋企通常一邊食飯一邊對公文功課&同佢再聽一次CD,跟住沖涼、食生果、飲奶 + reading 30分鐘至 1 hour,已經10:00 pm上床啦。

所以我都擔心無時間每日練習樂器,有冇媽咪唔對公文功課&完全唔同小朋友一齊聽CD架?  完全free hand 公文慳番啲時間練樂器唔知得唔得呢?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-9 11:34 發表
Yau_Cheung,
Sorry for late reply.
一兩天沒上來就跟不上你們了!

你問小學點分配時間?
其實沒怎樣分配,因為free time不多,我仔又早睡,9pm半前上床啦!
放學回到家約3:30pm, 吃下tea, take bath, TV 30 mins. 然後開始做功課。5pm前做完,then做kumon, 然後隨意地同工人玩/看tv/ 彈下琴/看圖書(學校借,每天四本左右)comprehension/ Maths(我買了些補充練習,他多數做數。)
由於99揍,她能叫得動他做什麼就做什麼。:D
晚飯前7pm左右做網上功課,晚飯後8pm就練琴1hr.如翌日要dict./ quiz,就不練琴住,改為溫習。

阿十,

恭喜恭嘉!! 你囡囡可以同 fyeung 個小朋友一齊返學啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:06 發表
各位,
多謝大家支持, 收左喇! 不過整個過程, 真係一額汗, EQ低D都會屍橫遍野呀! 詳細情況, 等我消左啖氣再同大家講!

"校長話: 我理解你個女而家既行為, 我亦見好多, 不過你地放心啦, 我會畀機會佢既, 你地交個女畀我, 等我地教佢啦! " - 真係一個好校長!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 18:03 發表
素兒,

多謝你呀! 呢個女真係要畀GH既校長&老師治理一下, 等佢唔好咁放肆, 頭先面試嗰陣, 佢真係放肆到呢....對住我地&校長都無禮貌, 藐咀藐舌, 唔耐煩, 搞搞震, 郁身郁勢...過份指數奇高....搞到我同我佬畀校長教訓 ...

你真係教得你囝囝好好,已經識自己分配時間,唔怪得你囝囝入到間咁好既學校啦!等我返屋企又試下教囝囝先。 Thanks!

題外話,當年囝囝3歲時,本來我都心儀你囝囝間小學,所以搬去 net 11一心想囝囝入讀,但經過幾年幼稚園生活,發覺 local 唔 arm 囝囝 & 我,所以最終無 apply。  

原帖由 carina246 於 09-7-9 14:10 發表
Hi Yau_ Cheung

仔仔數升C and 英升BI前,我係唔對功課的,依家會幫佢對,有錯就用sticker pinpoint,等佢第2朝旱起身改,但從沒有同佢一齊聽CD。

老公依家會assign tasks等佢每日完成,例如練piano45-60分鐘,做maths 及grammar exercises幾個chapters, etc. 但何時做什麽就由佢自己決定!你可以試下教佢練習分配自己嘅時間!

Agree.

原帖由 SumSumBB 於 09-7-10 06:51 發表

即係話個校長都認同TT的公文/音樂能力啦!

校長唔 buy 公文所有科目or 唔 buy 公文數?  校長有冇解釋原因?  另外佢係咪都唔 buy 學科補習 (e.g. kiwi math, enopi math, 珠心算, etc)? 我想聽下佢既高見。

PS : 因為個人覺得小朋友在小學階段,打好中、英&數基礎係好重要。只要語文&數基礎打得好,初中課程無乜難度  ;相反,小朋友會應付得好吃力。

原帖由 fyeung 於 09-7-10 13:26 發表
阿十,

你放左d公文cert.入去,真係避無可避,好似囡囡個同學仔媽咪咁,第一句就答有讀公文,校長解釋架原因,有啱架,亦有唔啱.
我都無諗住cut公文數,除非第日handle唔到功課先算.
另外,校長唔鍾意小朋友出去補習.個理念 ...

Good morning everyone!

有問題想請教大家:

Komun Eng AII 112b

Q3 : He rows out to an island and lands on the __.

- model answers 係 : coast or beach, 各位mummys 覺得用 shore 得唔得? (嗰幅圖係嗰男仔將隻小船推向岸邊上岸)

另外, Komun Eng AII 159a

閱讀理解,內容係:
The big, bad wolf remained asleep in the bed.  Soon, he began to dream.  He dreamed about eating grandmothers and little girls.  The wolf also began snoring.

Q1 : The big, bad wolf was _____ in the bed.

- model answer 係 : asleep, 各位覺得用 snoring or sleeping 得唔得?

多謝指教!

hi fyeung & Ansonrubby,

多謝意見/資料!

原帖由 fyeung 於 09-7-12 22:23 發表
阿十,

朋友仔今日同我講,校長唔buy公文數,不過對公文中及公文英唔抗拒.

我有啲想 cut Komun Eng 啦!

囝囝寫左 shore, 老師要佢改 coast.  我問老師點解, 老師只係話 model answer 無 shore 呢个答案所以就要佢改,  我同老師講我覺得只要答案 arm 就ok 唔一定要答 model answer wor, 佢話唔識用中文解釋比我聽 (但係佢係 local chinese) , 我話 Your can speak in english,  佢又唔識答, 遞左个電話比第2个老師, 第2個老師話因為想囝囝識用 coast, 所以要佢改 wor.(其實囝囝2個字都識架啦!)

我覺得啲師資真係.....

其實之前已經有好多次上述既 case (e.g. asleep, sleeping), 不過我太忙無出聲, 我真係唔想咁既師資教囝囝 lor.  若果我要求 centre 負責人 (以前係學校老師) 自己跟番囝囝, 唔知得唔得呢?

原帖由 carina246 於 09-7-13 16:33 發表
Hi Yau_Cheung

For Q3,我通常寫land on the coast,指上岸,但用shore也可以,coast 同 shore 嘅意思都幾接近,可以向仔仔解釋beach嘅意思就有不同了。

For 另一條,個context可以用sleeping或asleep,但我會向小朋友解釋,sleepi ...

hi 阿十,

之前我地都試過英文閱讀理解,答案係3個格 (即3个字), 不過囝囝成句答,將啲字迫埋係格仔內(詳細左),雖然答案 arm, 但因為唔係 3个字,所以老師都要佢改,我無出聲因為我都想囝囝學下呢的技巧 (撮寫)。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 08:10 發表
Yau_Cheung,

我都曾經反映過有關問題, 不過唔係英文科, 而係中文科, 有時個女填左個答案落去, 我覺得無乜問題的, 但公文老師就執得好緊, 要佢個答案同model answer一模一樣, 後尾我反映左, 話閱讀理解問答部份, 有 ...

hi 阿十 & carina,

我暫時無你地既煩惱 ,因為阿囝無你地既囝囝囡囡咁叻 ,阿囝仲係學緊K3 至小一既數乍,不過以囝囝數學天份唔高,我都算滿意進度啦。

如果cut 左公文數,你地会唔会學第2種數呀?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 07:50 發表
要求高, 壓力自然會大, 有時我地都幫唔到佢地D乜野, 唯有靠佢地自己想通, 不過你都要昅實佢, 自我要求高既小朋友, 如果唔識得舒壓, 好驚佢地會壓力爆煲架!

係呀, 卒之可以出城, 唔駛STAY響TKO喇!

...

雖然小一唔同班, 可能小二可以同班呢!我囝囝間新學校就係全班一齊升上去,如果與同學唔夾/ 班同學唔乖,我就大件事啦!!  都幾擔心!

原帖由 fyeung 於 09-7-15 13:25 發表
Yau_Cheung,

me too.囡囡只係做緊A,都係小一level,在唸緊乘數表,so far,做公文無咩麻煩.
不過我而家都有係外邊上緊數in.

carina246,

不過唔同阿十個囡囡一班咯.

阿十,

我買左d 2手書啦!有中數&英數架.

...

我覺得日日做公文功課好過一日做幾份,輕鬆得黎又學到嘢。囝囝咁耐以黎都未試過一日做幾份,只試過2次一日做2份乍,不過假期就要"羲生"小小,先做完功課才可以去街 or 帶功課去做 (e.g. 去親戚屋企,空檔時間就做 & 聽CD)。

原帖由 carina246 於 09-7-15 13:39 發表
十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

...

莫講話小朋友,大人有時工作上太野做(排山倒海),都会做到想喊啦!

原帖由 carina246 於 09-7-15 13:39 發表
十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

...
‹ 上一主題|下一主題