用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? ...
樓主: mcscjc916
go

想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-12-6 15:07
莫講話2A,就算1A都未必入到 CCSC !
可能連 CCSC 都打錯字
如果係1A,一定入到CCSC。睇返CCSC既DSE成績,我估佢哋收生水平,平均唔高得過B1B。

tpmon 發表於 21-12-6 19:30
自行CCSC 要B1A生。

大抽獎則最少在東區是B1 pool 抽。
我估佢自行階段收唔到幾多B1A生,主要係B1B。如果唔係,間學校就係嚴重負增值。

PTL_L 發表於 21-12-6 15:13
未必啦,而家好多傳統名校得個「名」又得個所謂network,咁虛
傳統名校當然唔係得個「名」,不過係兩個(甚至更多)唔同既realities同時存在,兩個realities都係實實在在既network,一個係向上游既network,另一個係玩既network。獨特既地方係,呢啲唔同既realities又係有啲時空有所交集。

mcl203 發表於 21-12-6 17:42
我真係唔知打錯字喎,SJC/CCSC配1A頭,毫無疑點。疑點係‘入唔返’~~~
從另一個角度睇,SJC、LSC、SSGC、SCGS、MSS、坑真呢啲收比較大量自己B2小學學生既學校,其實係兩間學校喺平行時空存在,一間係B1A,一間係B2B左右。

mcl203 發表於 21-12-6 20:38
回呢啲A呀B呀C呀,要好小心處理,一陣又話你似乎~~~
我唔相信CCSC係負增值,所以唯一既可能係佢收到既學生唔太得。大抽獎容易估計,基本上B1C唔太敢乙一揀佢,所以大抽獎收到既係B1A同B1B。而學校既DSE成績亦係呢個範圍(甚至低啲啲),所以唯一既可能係自行收到既唔比大抽獎好。呢個就係點解我叫東區B1B學生揀CCSC既原因,當然前題係個學生真係B1B或者以上,而唔係B1C學生FF自己係B1A嗰啲。

200904 發表於 21-12-7 09:01
回覆 王家爸爸 的帖子

自行階段應該只收band1A生,我女好多band1A同學都入唔到。CCSC可能在全港沒有什麽名 ...
汝嬉之乎?

anniellm 發表於 21-12-7 09:06
我係東區人,又唔覺得CCSC係dream school 。我老公銅鑼灣同東區長大,佢好抗拒CCSC喎,覺得只係dry讀書。
...
東區B1頭,甚至B1中真係未必喜歡CCSC,我哋港島太多名校,選擇太多。

anniellm 發表於 21-12-7 15:21
東區B1A學生,尤其女仔的話,未必會甘心自行就選CCSC,有其他較出名傳統名校選擇。就算自行唔得,咪大抽獎 ...
其實CCSC距離B1A都好遠,英文5率只有29.8%(之前36.2%),唔好得過B1C幾多,所以最多都係B1中游。

bobbob 發表於 21-12-7 10:35
有啲齋鍾意讀書嘅又唔抗拒嘅,唔想讀齋校亦係個好選擇
對,情況有啲似TSK。可以當佢係間成績好啲既TSK。

bobbob    發表於 21-12-9 10:35

tpmon 發表於 21-12-7 10:53
東區的家長學生不喜歡,正好觀塘區和將軍澳區有批家長學生喜歡報東區的中學,供求變得正常。
...
有可能,不過對外佢學生而言,條斜路真係有啲趕客。

anniellm 發表於 21-12-8 09:22
如果以齋讀書學校,個outcome係咁嘅話,真係寧願讀StMarks,起碼多啲嘢玩。雖然成績可能無張祝珊咁好,但 ...
St Marks比CCSC好啲啲,尤其係英文,不過更難入。

PTL_L 發表於 21-12-8 09:48
我一直當1A學校喎見EK好多人推薦
當1A學校無壞既,尤其係你有朋友堅持話佢係B1A,咪當係囉,無謂拗。

anniellm 發表於 21-12-8 14:46
估唔到,我以為CCSC難入過 st marks
CCSC以前唔需要面試,所以吸引咗啲成績唔錯但表達能力差啲既B1學生。
‹ 上一主題|下一主題