用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SJC   [複製鏈接]

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
請教各位 SJC 家長,
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%
如果純睇成績,張記可能適合啲。兩間學校收到既學生其實好唔同,基本上適合一間既一定唔適合另一間。

b3410 發表於 17-12-22 13:17
我估SJC家長,好難答到張記的問題。
當年都做過下研究,不過咁多年,情況可能有變,所以唔想講咁多,費事誤導咗佢。

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
請教各位 SJC 家長,
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%
原來嗰六題唔係關於張記。
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史多啲)。
2。中間個足球場唔係真草,應該都唔係地毯,無摸過。
3。中一有自己既「三角足球場」。
4。印象中,初中(唔記得係中二定中三)英語話劇好似一定要參加。中三好似無,當然你鍾意話劇,參加學會又唔同。話劇係中四美學課既其中一個選項(唔揀話劇可以改揀音樂或者攝影)。
5。聯校活動同邊間一齊玩,其實基本上係學生主導,當屆學會EXCO一齊決定。另外,開放日賣啲嘜,點樣運作,賺幾多錢,都係學會既同學自己計惦數。
6。我估(純粹係估)SJPS 上來既唔會被刻意編喺同一班,但係因為有啲按成績分班既成份,所以 SJPS 既 B2 生,多數都係同一班(好似係1D)。

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔 ...
睇你入邊班,如果係1C班,因為有外籍學生,無可能用廣東話,而E班係精英班,所以呢兩班既同學,即使係互相打電話,都習慣用英文溝通。其他班雖然都係用英文教,上堂外都係用中文。如果有唔明,你落堂或者放學之後可以用中文問老師。

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔 ...
另外,你最好了解下自己小朋友既性格,因為兩間學校好唔同。

b3410 發表於 17-12-22 14:00
唔好意思,原來我睇錯
我開頭都睇錯

b3410 發表於 17-12-22 14:41
見到足球,都想問多d.
其實男校是否間間都有足球場,籃球場等等?如果小朋友好鐘意玩,不過技術麻麻,非校 ...
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。

b3410 發表於 17-12-22 15:07
我依家真係心大心細,又想搵一間仔仔玩的開心啲的男校,又想DSE成績好,兩樣都好的又覺得考唔到
...
首先需要考得到!

Jovywong824 發表於 17-12-22 15:18
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好  ...
SJPS 點可能佔一半?

Soundervolt 發表於 17-12-23 10:25
球場係用Synthetic turf ,真草極難保養,基本上如果有學校係真草球場,其實只會係沙地或泥地球場。男仔容 ...
唔少學校都有班際足球賽,通常都唔多夠人參加(始終一隊足球隊需要好多人),所以其實只要想,一定有得參加。

Jovywong824 發表於 17-12-23 23:38
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?
E班大約一半係外校生,C班都係大約一半,其他班都多少有外校生(數量唔太清楚)。從外校生數量估計,我估自行應該收唔多SJPS學生。

KikiDaddy 發表於 17-12-24 09:55
About 110 SJPS students promoted to SJC in recent years. 99 students were from the reserved place at ...
A reasonable guess

Jovywong824 發表於 17-12-24 15:47
SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
聖方濟        16
陳守仁         3
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。

Jovywong824 發表於 17-12-24 17:47
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西 ...
其實我大仔嗰年小學得三個揀SJC,其中一個仲係自行一KC入咗KC,所以其實機會係一半。我細仔嗰年六個自行一SJC,四個入咗(其中一個自行無揀SJC,所以應該係乙二入),機會都係二分之一。所以唔太明點解啲人話難入。

2隻臭豬 發表於 17-12-24 22:43
請問SJC係咪全in ? 讀書型啱唔啱讀SJC?
SJC係全in。讀書型需要成績好先適合。

yuenkw 發表於 17-12-25 02:41

請問點為之好成績?
我估成績、面試應該係重要既決定因素,你小朋友成績好已經有優勢,如果面試都好,機會應該高。

小鹿揀學校 發表於 17-12-25 11:42
嘩! 乙二入SJC,今天看來匪夷所思!!!.
那屆中西區男仔真係幸福到一個點.....
三年前升中人數最少。

Band5 發表於 17-12-25 16:26
中西區B1生乙一絕大多數揀KC,乙二抽到SJC一啲都唔出奇!

灣仔區乙部得3個位,更少人會用乙一嚟抽,乙二 ...
灣仔區係乙一QC,乙二就邊間都有。

Band5 發表於 17-12-25 16:56
年年都有B2生抽到入聖類斯,B1冇可能抽唔到!
從DSE成績睇,我估聖類斯既B2比例唔低。不過隨著升中人數上升,B1比例應該都會上升。

silvia_ng 發表於 18-1-10 07:52
想當日我鼓勵個陳守仁既去考SJC,佢都驚自己唔得,但最終都有入表。另一間叫佢去QC,佢更加唔敢去。最後比佢 ...
唔少家長一係嚴重低估自己小朋友,一係嚴重高估。
‹ 上一主題|下一主題