用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

ballmui 發表於 17-11-9 14:22
DBS VS SJC 如何選擇?DBS DSE RESULT 係咪冇SJC 咁好?
兩校師資如何?可否分享一下校園生活如何?THANKS!
兩間都好,擲毫決定。

golfwu 發表於 17-11-9 17:59
DBS嘅IB成績唔具有代表性,一級200幾個學生參加IB考試嘅學生幾十個。
幾十個當中仲要有外來生。

golfwu 發表於 17-11-9 17:57
同意! DBS好似從未公開過歷年DSE成績,唔似其它名校公開八大及三大入學率,可能學校過於追求體藝成 ...
其實DSE成績去到DBS既水平已經好好,再高啲可能要犧牲其他野,學校又未必想。

IYY 發表於 17-11-9 18:07
回覆 王家爸爸 的帖子

但道聽途說, 考得IB 的都是精英。幾十個精英都唔係少數目。
我都叫我仔去報佢哋既IB,不過小朋友自己唔想。其實試下無壞。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:23

讀SJPS或LSPS更加唔會申請對方中學啦
兩間太似,除非搬屋,唔係都無必要過海。

artroboy 發表於 17-11-10 17:33
DSE 成績呢?
唔差得幾遠。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:44
兩間兄弟學校,大家咁高咁大,除非特殊情況,一般唔會收對方既學生。
老幾輩既試過,因為香港最早期少人讀 sixth form,所以幾十年前要過九龍讀。

IYY 發表於 17-11-10 18:44
回覆 王家爸爸 的帖子

唔係LS 堅d 咩??
個人覺得,如果以升中計,三間(LSC,DBS,SJC)差別唔大,都係運動(例如游水)、讀書(DSE成績雖然每年各有升降,但係唔係差好遠)、氣氛(都係比較自由)、關係(都係比較講兄弟情)等每方面都類似。

ANChan59 發表於 17-11-10 20:47
這兩三年就唔知,以徃外來的G10學生,成績只是中間或中下,而且人數不多。要中英文到 syllabus A,人數點 ...
的確唔多合適人選,雖然人數好少,但係學校投放喺IB既資源多,所以其實好吸引。如果我自己讀緊其他名校,我一定試下,雖然未必得,但係反正試下無壞。可惜我小朋友唔係咁諗。

Band5 發表於 17-11-11 09:43
捐款八位數字俾學校,又有幾特別,我仔女讀官津,都捐咗一半啦!(四位數字)當然係入學之後!
...
Walkathon、宗教活動等既時候,每次捐一千?

ANChan59 發表於 17-11-11 10:22
補充一點,挿班 IBDP ,不一定來自名校,是地區學校的 top boy ,全級頭五名!可以考慮一下,份卷都幾有挑 ...
又啱,係唔係傳統名校,都值得一試。但係,我估傳統名男校都比較自由,啲學生轉數快啲,所以可能更適合。反而地區名校成績比較好,可能比較適合插DSE高中班。

其實大家閒話家常,又何必咁斟酌啲細節!

Band5 發表於 17-11-11 10:29
每次一二百,加埋過千。
咁我兩個比較愛校。

Sophie0804 發表於 17-11-11 21:22
何必太介意是B1A 或B1C,主要是讀得好、開心快樂就ok. B1A 入面可能有B2 的學生.
...
我都係經常同朋友咁講,只係唔差既英文中學,其實差別唔大。反而主要係要睇小朋友自己鍾唔鍾意,讀唔讀得掂。

daisy17772 發表於 17-11-12 23:10
見spc近呢兩年dsc嘅成績, 同埋入三大嘅比率好好喎, sjc嘅數據少,  唔多知道佢入三大情況 ,但據聞今年好好 ...
係唔係掉轉咗學校名?

IYY    發表於 17-11-13 15:26

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:50
事實上, 我認為SPC既增值力都係唔少嫁!

尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化 ...

隨著升B1難咗,直資學校被神化既程度,未來只會有增無減。

HappyYW 發表於 17-11-13 20:31
「尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化咗"既直資學校」

好想知講緊邊間:happy ...
有資格俾人"神化",間直資本身都要有番咁上下斤兩。

simoncwl 發表於 17-11-15 11:57
70年代還是小學會考時,這個是事實
QC係70年代,其實唔太勁,當年QES、KC比較熱門。

breadcheung 發表於 17-11-15 10:58
即係淨係SPC低落定係其中一間華仁?
如果講三年前,港話應該跌得低過SPC,不過兩間都係某程度上翻咗身。

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:14
你應該未睇今年D校務報告
未睇,有嘜特別野?
‹ 上一主題|下一主題