用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院
樓主: Judyfoster
go

聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院   [複製鏈接]

回復 bigheadchiu 的帖子

讀醫讀law, 一直都係名校尖子所好,唔會係呢幾年嘅亊。
至於你話佢地少左興趣放洋留學,就應該唔會喇;你睇下SPCC今年嘅大學offer,海外大學比本地大學多成倍;咁即係話,佢地仍然好熱衷走出去,只不過大部份入唔倒美國Ivy League/Top Tier大學啫。

Shootastar 發表於 13-8-15 15:59
回復 中天英 的帖子

It is true that the placement list of LPC is better than DBS / SPCC / DGS as far ...
好奇一問,如果你冇仔女讀緊,又同呢間學校冇任何關係,點解你會咁有信心?

不如搵間近d嘅睇下 -------- CIS
漢基差唔多全部學生係華裔,同SPCC/DBS/DGS可比性更接近。

以下係CIS響2012年嘅大學matriculation list,

http://www.cis.edu.hk/programme/university-counselling/index.aspx

睇完呢個list, 我會用「very impressed」離形容。

CIS嘅IBD average score 大約係37,低過SPCC/DBS好多下,但係入倒美國Ivy League/Top Tier大學真係唔少。

Brown(2), Columbia(3), Cornell(2), Dartmouth(1), MIT(2), Princeton(1), Stanford(4), U Pen(1), U Chicago(1)

有一樣要攪清楚,CIS呢個係matriculation list,之前睇SPCC/DBS/LPC嘅係offer list;由於好多學生都有多過一個offer,而最後選擇入果一間,先至叫matriculation。

Rule of thumb係將matriculation 嘅冧把 x 2, 先至係CIS嘅大學offer number。

Shootastar 發表於 13-8-15 19:03
回復 中天英 的帖子

The answer is very simple. They are traditional elite local schools with history ...
OIC, 原來唔需要咁特別理由嘅。

回復 中天英 的帖子

The answer is very simple. They are traditional elite local schools with history ...
不過過去幾年嘅「track record」係-----唔多入倒Ivy league/Top Tier 大學喎。

bigheadchiu 發表於 13-8-15 19:22
It is because you are just ignoring medicine/law school entry to HKU and CU.  

I would consider me ...
HKU/CU =  Harvard/Yale/Princeton/Stanford/MIT??
我尊重你嘅唸法,不過相信唔會好多人同意呢個比較。

利申:HKU係我母校。

回復 ANChan59 的帖子

請問而家響英國讀一年大學,要幾多銀?
小第都係基層,之前都以為自已負擔唔起留英費用。

回復 ANChan59 的帖子

Thanks.
一年廿四萬,我呢個基層相信負擔唔起。

ANChan59 發表於 13-8-15 21:50
哈哈,一早估到你玩嘢。何必呢?
好在阿仔入到香港三大之二,慳番。
...

咁你就唔好扮「基層」喇。 何必呢?
留美負擔唔起,而留英就OK -- 奇怪。

ANChan59 發表於 13-8-16 08:16
回復 Shootastar 的帖子

We discussed about US admission since last year, I also received some sugges ...
係呀,Shootastar對美國大學真係好「knowledgable」,同佢一輪對話,小弟獲益良多,茅塞顿開 :
原來NYU,重難入過Harvard/Yale/Princeton嘅。

回復 Shootastar 的帖子

唔通小弟誤會左你嘅意思?
不過,之前問左同樣問題,你嘅答覆係咁(exact wordings)

我問 :

NYU難過入Harvard/Yale/Princeton?
唔明,點解?

你答 :

回復 中天英 的帖子

It is a bit exaggerated that it is more difficult to be admitted to Stern than Harvard / Princeton / Yale.

你明明承認做左咁嘅比較,有d誇張喎。

小弟不才,係咪又理解錯左你嘅意思?

bobbycheung 發表於 13-8-16 11:14
Just a friendly reminder to everybody: 係度開親口就聽秧.  
(PS. 突然間想起依首歌, D歌詞都幾啱駛
http ...
邊個郁手?
邊個聽打?

回復 中天英 的帖子

我都點番首歌仔聽下先 :
Beyond 長城

「  蒙著耳朵...................
     蒙著眼晴.................... 」

bobbycheung 發表於 13-8-16 15:10
我都話"開親口就聽秧"架啦, 估唔到咁快就講中.  睇形勢, 依次都好大機會係"你郁手, 我聽打".  我真係衰多 ...

邊個郁手,邊個聽打,都唔关我事。
我最想知嘅係,邊個扮呂奇,邊個做陳寳珠。

Shootastar 發表於 13-8-16 15:22
回復 中天英 的帖子

小弟不才,係咪又理解錯左你嘅意思?
你嘅意思係咪話少左個Stern字?

lawsonmoon 發表於 13-8-16 19:50
同意,我想表達既係用入Med來做指標係幾out吓。我公司和幾間大行尼幾年都有請cambridge 讀engineering既trai ...
好多投資銀行同顧問公司都好鐘意請讀engineering嘅做management trainee同埋analyst嘅,覺得佢地轉數高;當然佢地要語言/溝通能力好,一輻書呆子咁就唔得囉。

lawsonmoon 發表於 13-8-16 19:11
答唔到,我講既尖子係不只識考試, 要all round D, presentable and smart. 唔知你有冇識有D醫生都幾dumb吓,  ...
讀醫最需要好高記憶力,因為好多野要背。

ANChan59 發表於 13-8-16 08:07
Honey
我唔係謙,財爺既然是中產,我暫時是基層。
胡鬚曾就話鍾意飲咖啡,睇法國電影,算係中產;咁你係咁因為準備年花廿四萬大洋,送阿仔放洋留學,而自稱「 基層 」啊。

lawsonmoon 發表於 13-8-16 22:23
我不是尖子,不是engineer, 更不是cambridge 畢業, 我對上既老細更加連學士都唔係, but that is the fact, t ...
Lawsonmoon ,
發覺你嘅分析能力好高,說話合情合理;請問你係咪響美國讀 Liberal Arts College?

lawsonmoon 發表於 13-8-16 22:14
我想講faculty of architecture, 係咪叫做建築師, 我都唔知呀?
讀建築需要文理兼備,數理要好,又要有藝術修養,係少數我所敬重嘅行業。(響香港做建築師唔計)
‹ 上一主題|下一主題