用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真道,播道 or 優才?
go

真道,播道 or 優才? [複製鏈接]

乜野叫冇禮貌?

我認為有冇禮貌係相對性既, 睇你將條線放响邊度,尺度緊定鬆, 每人都唔同。

我相信响某D人眼中, 對於D  - 思相活躍, 勇於發言, 愛發問, 好動, 有創意, 不盲從附和, 甚至挑戰權威 - 既小朋友, 係會標"簽"為 " 冇禮貌" 既。 呢D小朋友優才的確有唔少。

但係優才既其中一個吸引人之處, 咪就係提供一個相對寬鬆既學習環境, 比小朋友自由既空間去學習嗎?

當然優才仍然將 "德肓" 放係好高位置, 目標係培育出"有創意、具爱心"既學生。

呢位家長又咁係優才家長, 從何得知優才學生冇禮貌呢?

我唸都係道聽途說啦; 就算佢眞係見過優才學生, 咁最多1、2個, 冇乜說服力既。

最後, 我想舉一個好多人會覺得 "冇禮貌 " 既學生做例子 ,

---------------------------------------------------
   ( 眞人眞事 )

話說當年, 一個哈佛大學一年級新生, 去上電腦課, 上左唔夠半個鐘, 佢就企起身, 响所有學生面前, 同個電腦教授講 - 你頭先講D野, 全部都錯哂, 應該係咁至岩......。

個教授覺得呢個學生太自大, " 冇禮貌 "。

果個學生過左幾個月, 就退左學, 創立左自己既電腦公司。

呢個 "冇禮貌" 既學生叫做 - Bill Gates; 佢開間公司叫 - Microsoft。  

-------- 完  ----------------------------------------

CINDY媽

原文章由 CINDY媽 於 07-9-15 09:23 硐表

今日約左去in播道,優才好係好理想,但d小朋友好無禮貌,
播道 校長好似好有heart,及注重小朋友的德育,所以我會選它.

各位優才家長,

岩岩見到呢位家長响BK其他tropic發表既寶貴意見, 值得一看。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1084702&extra=page%3D1

原文章由 軍魁星 於 07-9-17 00:52 硐表

Actually, my son is not active. He is very quiet in the class, and he has quite a number of friends that are also very quiet.  My son is not gifted (we just send him to a test to find out, his IQ i ...

My big boy is super-quiet in class !!!

原文章由 CINDY媽 於 07-9-20 22:37 硐表

各位真係好對唔住,其實只屬我個人意見,並沒有想過對大家做成影响,無錯我係主觀去看件事姐,其實係我同老公去優才的簡介會,我在會堂,我老公帶同囡囡到校外參觀,之後我同老公商量時,我老公說頭先見到d小朋友又爭玩具, ...

CINDY媽,

呢度係言論自由既地方, 妳有冇野想講, 就講啦, 冇人會制止妳既o

不過既然係講到我地自己仔女既學校, 而且講既野又同我地所見倒既唔同, 好自然我地會講出我地既睇法, 咁係好平常既事, 妳唔好介意。

我個人相信只有通過討論, 甚至爭辯(當然要基于事實), 先至可以將事情攪清楚, 水落石出, 唔知妳同唔同意?

不過妳淨係响簡介會見到幾個小朋友冇禮貌、爭野玩, 就下結論話優才D學生好冇禮貌, 會唔會太快下结論呢?

況且, 果幾個好大可能唔係優才學生。

[ 本文章最後由 中天英 於 07-9-21 01:40 編輯 ]

原文章由 chunhei 於 07-9-24 01:11 硐表

I think it would be challenge to balance between 2) 愉快學習 and 3) 成績. In my mind, if the school is looking for the result. It would be difficult to keep happy learning.  It would be very difficu ...

冇錯, 愉快學習同成績, 的確係好難共存既。

優才創校之初, 目標很明確, 喜悦同卓越 ( Joy & Excellence )共存o 响呢兩個目標里, 係以喜悦行先既; 即係話, 要先有喜悦, 讓學生開開心心返學, 然後再追求卓越, 拎倒好成績、

10年之後, 而家情況係點?

1) 喜悦 - 肯定超標完成, 大部份學生都好鐘意返學, 同老師关係又好, 仲好主動去學習 - 有好多學生同家長可以做証明。

2) 卓越 - 優才而家開到F3, 仲未有學生完成優才既中學課程, 冇公開試成績, 比較難知道學生績係點。

但係有幾個例子, 令我相信優才學生, 成績會好,

- 有F2學生, 去考IGCSE, 中五程度生物試, 考倒A
- 50幾個F2學生, 去考IGCSE, 中五程度英文試, 大部份考倒C级或以上

呢班F2學生, 仲有3年先正式考會考, 相信會考倒好好成績。

當然, 優才仲係好年輕既學校, 仲需要多D時閻, 先至眞正睇倒, 辨學目標 - 喜悦 + 卓越 - 可唔可以實現。

但係我就好有信心可以做倒。

[ 本文章最後由 中天英 於 07-9-24 02:21 編輯 ]

原文章由 chunhei 於 07-9-24 00:58 硐表
I think the case happened in P3 last year.  I understand one of the classes got large number of hyperative students.  Inexperience teacher would have problem to manage such case that caused major dama ...

chunhei,

You seems to know a lot about GTS.  Do myou have kid attending the school?
‹ 上一主題|下一主題