用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Hello 你地好!
我終於都入到喇! 真係全靠ak25.
人老喇 我都需要時間去適應新的bk.

菲媽,

你就好喇!下星期兩天都有校車坐, 我都冇校車坐,
兩日都要我帶阿囡出來, 真係早過番學. 不過你星期
一唔係都有份回校領獎

Zoey,

可唔可以介紹新bk 有什麼新function 呀 因為
我仲係摸緊呀?

[ 本文章最後由 桃子 於 07-7-7 18:12 編輯 ]

想問下各位關於學校訂飯的問題, 如果我訂左飯, 但係突然
個日sick leave, o禁個日有冇得取消飯呢
另外飯盒公司有冇供應餐具架

maggkiki,

Thank you for yr info. 明白哂了.

Joanne2004,

咪係law. 我細囡學校個間供應商都係同一做法, 上午打去取
消, 佢會在下個月退番錢比我地. 另外不用成個月訂哂, 你可
以選擇某幾天不吃都得. 如果小朋友不舒服, 可以一早call
佢地轉通粉或三文治, 真係好彈性的.
唔知學校幾時會檢討轉另一間供應商呢

你地今年有冇去書展呀? 今年我例牌都有帶兩個囡囡去逛逛,
阿囡仲約左個同學仔一齊去. 阿囡同佢同學仔係新雅掃左幾本
新書, 大部份都係馬翠蘿的作品. 佢地最開心係在會場見到馬
翠蘿, 仲問佢取了簽名又同佢影相 佢地兩個不知幾開心.
阿媽我反而掃左幾本補充, 我仲更加開心

Hello 各位, 終於又可以上到bk 了. 因為上星期部電腦壞左,
昨天終於維修好, 而家又可以上網了

Zoey, 真係多謝你通知我地有關校際的消息. 又要開始計劃
了.今年我都想比阿囡試下朗誦比賽, 不過唔知佢肯唔肯. 其
實你覺得英文抑或中文比較容易呢?

多謝Zoey & Heidi 媽的意見. 等我搵個機會同阿囡傾下先.
tks! :loveliness:

菲媽,

點解o禁悶熱呀? 唔係應該有holiday mood 嗎:loveliness:
你計劃好要帶什麼行李未呀? d coins 我巳經儲得7788,
應該都夠用的了.

菲媽,

我都希望阿囡繼續可以在中樂方面發展, 希望今次佢地北京之
旅唔單祗係遊玩, 仲希望佢地成班可以在中樂方面有更深的
體會,以後更加比心機去練習

中樂團加油站呀

菲媽,

多謝你的提醒. 剛剛接到校車通知, 今年阿囡比往年早
10分鐘上車 番到學校都係7:15分, o禁早番到去都
唔知會做什麼好?
都唔明白點解校車這樣安排. 你個邊幾點上車呀?

原文章由 菲媽 於 07-8-30 10:18 硐表
下星期開學啦! 大家預備好未呀!

提醒小五同學星期一返9點放11點 (冇校車), 仲有星期二係返半日(有校車).

上星期中一開完家長會, 有消息話, 原來中學必須在學校參加一樂器(鋼琴除外), 將來入學校樂團 ...

Zoey,

係呀! 我地第一日係冇校車坐.
上年我地都係7:20-7:25 才回到學校, 今年校車話多左小一
和小二生係全日, 所以校車要走多轉. 即係放低佢地之後, 又
要立即去接其他人
而家阿囡7:10-7:15巳經係學校, 諗緊不如叫佢帶早餐番學
校食好似好d

Zoey,

Pls check PM

菲媽,

阿囡昨天都有體育課, 佢地都ok 喇!想問下佢地冬天係咪
都係帶運動服回學校換呢?
阿囡都有帶個手挽袋放水樽、食物盒和餐具等, 因為唔想
書包太重.

你地小朋友食左兩日午餐, 有什麼comment 呀? 阿囡第
一日食N餐, 佢話飯太多, 佢見到其他餐d 飯都冇o禁多,
跟住餸又唔好食. :-| 今日就好少少食C餐, 佢話份量都ok.
佢仲話以後都係唔好order N餐, 真係比佢激c 呀

Zoey, 菲媽

阿囡今日食C 餐, 因為佢唔太like 粟米飯, 我怕佢會食包尾:cry:
而家我都仲係十五十六, 諗住比阿囡食住家飯. 可能搵個月
比較多d 學校假期, o禁我至少唔洗整哂成個月飯比佢呀

Zoey,

Maggie 真係好叻女呀 相信佢一定能夠應付得來的.
阿囡今年都冇得做風紀, 不過佢反而仲開心, 因為小息可以同
d 同學仔一齊玩wor. :loveliness:

菲媽,

我當然想阿囡參加喇! 上星期佢問左吳sir, 吳sir 話ok wor!
不過都諗住下一堂再問Miss Ho, 因為我想佢早少少開始練習
首歌.

原文章由 菲媽 於 07-9-13 11:06 硐表
桃子,

今年會唔會參加校際音樂節?

菲媽,

請問邊位高人講架 因為我都好想知阿囡參賽首歌難唔難,
如果係深的話, 我怕阿囡真係堂堂都會比人鬧呀
其實我自己都唔係太想好似上年o禁, 所以希望而家開始老
師教佢, 至少時間不用太趕喇:time: :time:

Zoey,

補充練習我覺得同上年差不多。不過數學方面,老師好似比多左數佢地計。好似昨天就有幾條分數題係寫落薄要計,我都冇仔細同佢對。唔知其他班是否一樣呢?

原文章由 Zoey 於 07-9-19 00:26 硐表
大家覺唔覺, 係咪今年好多補充練習?  我見阿女每晚都要做好多數學題, 重複重複又重複既分子分母題, 連我同佢對數, 都對到頭昏腦脹 . . . . . .

還有其他既功課, 點解依家 d 小朋友比我地以前辛苦咁多, 唉! . .  ...

Heidi 媽,

其實Heidi 巳經好叻女架喇! 有邊個小朋友唔想daddy & mummy 100%踢哂佢呀! 就算佢話明白, 有時佢都想父母關心佢先. 特別係佢地大過左, 思想開始會諗多左.
趁兩個細佬仲係開學初期, 功課可能冇o禁多. 不如你嘗試搵幾天時間安排睇Heidi 功課先, 然後才到細佬. 另外可以找一些單獨時間同佢傾下心事, 又或者一齊去玩.

大家共勉之
‹ 上一主題|下一主題