用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

請支持 "地球一小時 2009" www.earthhour.
org 簡單的行動也是舉足輕重的一步
,現在就加入「地球一小時20
09」,在3月28日晚上8時
半,爲地球的未來熄燈一小時。
這將會是全球有史以來最重要的
一小時,我們相信在黑暗中看到
希望。

我今日仲未收到「參與教學活動」通知, 唔知係未要抽呢 ?  我通常都冇 luck.

我揀咗 Mar 12 and Mar 19, 又交咗通告都冇人通知我點樣.  咁我一陣 call 班主任啦.

原帖由 jolo 於 09-3-5 09:43 發表
貓頭鷹3號 ,

我個仔果班, 唔駛抽o架...
不過, 老師打俾我, 話本身我係通告揀果兩個日子, 都太多家長揀, 問我可唔可以改為 某一日....
咁 ~ 之前你有無收過通告呀 ?? 如果你無交過通告, 老師會唔會以為你無時間參加 ...

alexmum,

我都係 Mar 12 參與教學

Owl 3

初愛班.

皮影戲 or 估物件.  未肯定揾唔揾到道具.  仲諗緊.

原帖由 alexmum 於 09-3-10 11:36 發表
owl 3

你小朋友係咩班? 你準備玩咩?
我囝囝係初望...

我坐近門口, 着迷彩軍綠色衫嘅, 最後一個分享感受果個媽咪.  我估你可能係三個媽咪一齊傾計嘅其中一個, 唔知有冇估錯呢 ?  可唔可以形容吓你係邊個, 有冇同 daddy 去嘅 ?

我都同全班小朋友玩哂, 初時係四五個一組, 最後一次係八個一組.  感覺好開心, 但真係好忙.  之後一齊去唱歌, 上普通話堂, lunch, 同校長 and 家長分享.  快樂時光過得真快.

我地班主任同我地傾我地 d 小朋友, 傾到 2:30 pm 先捨得走.

原帖由 alexmum 於 09-3-12 16:09 發表
danielmorris

今早去完, 原來真係幾忙幾亂, 但都好開心,d小朋友的答案真係好好笑....

「參與教學活動」:-
我估當時情況太亂, 小朋友又走來走去, 大家完成的時間又唔同, 所以玩玩下都唔知輪到邊組邊個, 大部份小朋 ...

要補充一句, 校長唔建議家長係課室 take photos, 我地果班家長乖乖, 冇人敢影相.....

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-3-12 16:59 發表
我坐近門口, 着迷彩軍綠色衫嘅, 最後一個分享感受果個媽咪.  我估你可能係三個媽咪一齊傾計嘅其中一個, 唔知有冇估錯呢 ?  可唔可以形容吓你係邊個, 有冇同 daddy 去嘅 ?

我都同全班小朋友玩哂, 初時係四五個一組,  ...

後來你同校長好好傾, right ?  

原帖由 jolo 於 09-3-14 10:49 發表
我o地分別 3班... 最後 分享時分左 3邊坐... 好易分啵...

owl 3  近門口, 我一個 坐 係校長對面 , 傻下傻下果個  (應該好易估) ...
剩番 alexmum 果班, alexmum 俾小小貼士丫 (安全帶 ??)  .... : ...

我記得你 husband 講呢個問題時好認真, 反而我冇留意到你, he he....

原帖由 alexmum 於 09-3-16 10:50 發表
我同先生一齊來, 分享完第一個走先的.
係我地提出安全帶問題的, 因為我覺得校車公司考慮的因數, 不是以小朋友安全為首, 只是為了保單是否有效, 保障佢地自己的利益. ...

我仔話老師同佢地講 tomorrow 又有爸爸媽媽去同佢地玩

家長日(Mar 28) 有冇人係下午見班主任 ?

似乎你仲興奮過小朋友. he he.

原帖由 LLK 於 09-3-25 15:10 發表
昨天完成了家長教學, 好興奮, 好似有d嘉賓feel
每個小朋友都唔怕羞, 係好活潑, 真係想繼續埋下晝
下年如果我老公可以請到假, 我都好想佢一齊去

乜咁靜嘅 ......

今期英文班抽唔中阿仔, no luck .......

今日我打返去問可否參加唔係 Uncle Mark 個班英文班, 主任話 d 家長見抽唔到 Uncle Mark 個班, 都再抽過另外果班, 所以都 full 咗.  

主任話有一個 summer course, 係七月中至八月中, 9:00 am - 1:00 pm, 都有英文科, 但學費要大概 $3,900.  佢話又係好快 full, 係先到先得.  係呢, 有冇上年讀過 summer course ?  Any comments ?

原帖由 danielmorris 於 09-4-8 16:00 發表
提下大家:
1. 明天不用著校服回校
2. 明天可帶自製的復活節帽回校慶祝.

我都未知英文班是否抽到我個仔.

我諗主任係講呢個 summer course 啦.  咁上年幾錢 for 1 month summer course ?

原帖由 jolo 於 09-4-9 13:51 發表
貓頭鷹3號 ,
你講暑假班 ??? 兩回事啵....
我仔上年有 join ...
暑假班係半日, 朝早返學時間返, 放一點 ... 包早餐同 lunch ...
每天由不同課堂 / 興趣班組成....
例如, 語文、數、普通話、英文、非鼓 ...

上次去 Mega Box 電腦節, 我地見到主任, 阿仔都係扮乖.

原帖由 alexmum 於 09-4-17 16:04 發表
13號同亞仔去旅行, 竟然比我地在機場
候機室撞到全校的老師, 主任同校長,
佢地去台灣交流, 仲同2位班主任影左張相,
可能太意外, 亞仔梗哂, 唔識笑, 好驚咁,
校長話:你唔洗驚, 我唔同你一齊搭飛機的. ...

你地會唔會報學校嘅 summer course ?

佢地有校車呀.  我今日交咗報名表啦.

原帖由 danielmorris 於 09-5-6 14:31 發表
不會了,因為得半日,我們又要返工,家住沙田,接送很不便.
會另外報其他couse.

May 6 係交表 deadline, 你交咗未 ?

原帖由 alexmum 於 09-5-6 16:08 發表
我會報暑期班, 我仔一放假就會心散,
同埋唔想返學, 所以最好唔好比佢停,
可惜只得半日, 下午要幫佢找d 其他班玩下.
‹ 上一主題|下一主題