用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

我女都唔會自己睇架, 要我同佢一齊就好鍾意睇, 英文我要佢讀比我聽 (淺果d, 佢仲係睇緊 kipper stage 1 後期果d jar), 佢唔識果d 字咪我讀比佢聽 lor~ 佢好鍾意架, 好似尋晚一連要讀+睇左好多個 chapter~

中文暫時佢只讀到"我會讀" 黃色書, 其他中文故事, 我就要佢讀幾句佢識果d, 都係要慢慢黎啦~

原帖由 ziyi 於 10-12-29 11:39 發表
真係平好多啊
但我家的大小姐喜歡聽故事,不喜歡自己看故事
陪她一起看都是聽多看少
很頭痛啊
你們家的是怎樣

hey 乜有分 uk 架咩? 係咪 uk 平d 呀?
Mr Men 我係 hk 買架, 有埋中文既, 都唔記得幾錢, 但肯定貴過你訂~

原帖由 Ching_Mammy 於 10-12-29 11:42 發表

我都有係Amazon UK 訂 Mr. Men and Little Miss, 平香港好多.  Mr Men box set around HK$700, Little Miss box set less than HK$500.

咁唔貴 wor, 平過我之前係北角果d design 公司做呀, 真係唔該晒你

原帖由 ziyi 於 10-12-29 11:53 發表
剛打去問了
都比3年前加了很多,可能人工貴左
42吋以下840一呎
去到8呎(96吋)係1680一呎
幾隻都做架
不過我建議你親身去看,應該有價講,那時我都是這樣
我話呢個櫃我用唔盡8呎,這個鞋櫃高返一些補數唔好charge我,佢地 ...

oh 原來 uk 仲平d, 咁我第時都係 uk 訂, aiya, 早知尋日講, 我岩岩先係 us 訂左, hahaha~

thanks ar!!

原帖由 Ching_Mammy 於 10-12-29 11:52 發表
因為我check 過 Amazon UK 平過 Amzon US

講起 bus route 呢, 我搵屋時都要計埋呢樣, 而家將會搬去果度, 最近果個站 7:27 先要上車, 而且上 ela 都會係同一個站落車, 真係好開心

原帖由 ziyi 於 10-12-29 12:05 發表
唔緊要
我還以為你問返ELA, bus route等

係啦, 有 ela 果日就靠姐姐啦~

我原本都諗住 ela 果日叫姐姐接, 其他就坐校車, 始終坐校車比較放心d~

原帖由 ziyi 於 10-12-29 12:42 發表
咁咪好
我就唔使指望會有車在ELA入到將軍澳啦
都好大機會叫姐姐接(如果抽到ELA)
如果沒有ELA,應該上學放學會坐校車
所以開學那個月應該坐校車 ,其他未定

...

thanks!!

原來最後今日, 咁去唔到喇~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-29 22:21 發表
聖誕書展免費入場券:
http://www.litung.com/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=25

我去左, 90%都係得8折, 唔好太高期望
反而vcd同文具有得執下, 有個書包, 似zeven設計, 減左2百幾蚊, 都有d心動, 不過p ...

早晨呀!

我都想問下, 係咪轉左校服?
因為呢, 我咪話朝早等校車時見到個港同中學姐姐既, 佢媽媽今朝話比晒佢d 舊校服我,hahaha..... 我想知係咪仲著得返, 個姐姐今年中一........

原帖由 mimi1102 於 11-1-5 09:32 發表
依幾日咁涷, 突然諗起, 港同响咁涷的天氣之下, 對校褸有冇咩野特別要求架 ? 可以著自己褸嗎 ?

我地上 jmc 時老師教可以係佢旁邊拍手打拍子, 或者唱d 音出黎, 因jmc 係教佢地要唱d 音出黎架~

又或者可以用拍子機?!

我都買左琴喇, 但會2月先送去新屋, 暫時得電子琴, 呢 2 日求其咁搵左個鋼琴老師, 星期六去試堂, 如果ok 既話 2月會開始正式學, 唔 ok 又要再搵喇~

原帖由 ziyi 於 11-1-5 18:10 發表
我都想知道,不過看了學校網頁,又有大衣,又有找毛外套
正常來說應該足夠
最大問題係裙褲

另外,有沒有可以幫下我
我家大小姐對熟識的歌永遠越彈越快,跟她的性格一模一樣
數拍子如果數4拍可以很快數完
無佢 ...

唔該晒~

咁可以要左先, 岩身果d 可以著, 真係好~

原帖由 Charlotte_mom 於 11-1-6 13:58 發表
舊款暫時仲著得, 幾年後至唔得
而且改款既只係校褸同冬季PE衫, 其他夏季衫, 冬季恤衫, 裙, 褲都無變
冷衫多左件有LOGO背心, 可買可唔買, 其他現成寶藍色冷衫可以繼續著

...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-1-6 14:11 發表
星期2呢, 學校有舞蹈校隊去代表學校參加校際舞蹈節
今年係學校第一年有舞蹈校隊, 亦係第一次去舞蹈節
我女係其中一個, 所以我老遠咁去左TUEN MUN睇比賽, 我睇左幾隊, 覺得港同唔錯WOR! 要讚一讚排舞既老師, 好充分發 ...

Hello,
大家好嗎? 過年有無去邊度玩呀?

未過十五, hehe, 等我恭祝大家兔年行好運, 一家人開開心心, 平安健康, 順利如意!!
小朋友精乖伶俐, 快高長大, 最重要係可以愉心地適應小學生活!!

今年真係凍得緊要, 仲要凍咁耐, 點解架呢? 之前又話好快唔會再有冬天既? hahaha

ziyi 爸爸,
真道都打左比我話約 2nd in, 我都即時拒絕左喇, 睇黎我地兩家既小朋友都幾似, 收同唔收既學校都差不多, hahaha~

咁真係大大大....出血 wor~ haha~

我都開始左學琴, 琴老師上黎教完囡囡, 跟住就到我上堂, 只上左 2 堂 jar, 但係我女都會話我 "你今日未練琴 wor"~ hahahahaha~ 跟住就自己霸住黎練~
同佢一齊學係幾好既推動力, 對佢對我都係呀 ^^

我個琴 12月買架, 果時 tomlee 老師叫我買定, 話1月會加價, 結果真係加左呀, 好在果時聽佢話, 但就要我地搬左新屋先送過黎, 都係送左黎 3 weeks jar~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 13:22 發表
你可能沒有去課外活動那版看一下
我的經驗是
1. 自己也要學彈...陪她一起彈
2. 爭琴玩
3. 自己找時間彈一些她未學的...顯一下身手...那她好勝的心態就會ask for怎彈,自己彈到叻過你

所以,每天回家一空閑時,我不是叫 ...

多謝你之前提我, 所以我一早通知左喇, 要讚一讚學校, 佢地辦事好快手, 我send 左信, 第二日就收到 email 話收到我既通知並已經updated 地址, very good!!

新居好好呀, 比之前方便左, 由屋企(出門口計)去校車站只須要 5 mins, 而家個校車站同第時港同個係一樣既, 所以好開心, 以前要行 15mins 架~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 16:17 發表
通知了學校你改了地址未
新居如何啊

咁你好叻 wor, 打開琴書就可以自己彈, 真係好少有你咁難得既爸爸, 咁有耐性又咁有心機~

之前 tomlee 我要同阿女一齊上堂架, 所以都跟住要識彈, 我識左先教佢, 而家一齊學係因為一黎唔想side 左個琴 (都真係好肉赤), 二黎唔想唔知佢學左d 乜, 三黎自己都有d 興趣~

不過真係唔容易既, 要記d 音符係咩位, 對我呢d 無咩記性既人, 係有難度.....所以你真係好叻~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 16:17 發表
通知了學校你改了地址未
新居如何啊

我囡囡第1堂學完,我打開琴書見到有快樂誦,我第1時間自己彈
跟著囡囡就嚷著要彈
第2堂返去就彈俾老師聽,搞到自己很羞,因這馬騮囡說是爸爸教彈的
我都唔識彈琴,只是玩下, ...

最近睇左 2 本書, 講講故事比小朋友聽係好重要, 可以令小朋友喜歡閱讀~

其實我一直都有做 "bed time story" 呢個工作, 但係方法可能唔係咁岩, 而家睇左呢 2 本書, 雖然起步慢左d, 但係我安慰自己, 唔緊要啦, 慢慢黎 lor~
於是從作者既書單中, 係 online shop 訂左好多書, 岩岩訂左一大堆英文書~

呢幾日用左作者既方法, 每日都用 over 30mins, 有時成個鐘黎講故事, 但係阿女都嫌唔夠, 仲主動唔睇 tv, 寧願我講多d 故事書比佢聽, 尋晚仲自己走去搵d 書黎睇 (暫時佢只 like 自己睇中文書), 咁當然佢唔係好識睇, 因為佢間幼稚園教得好淺, 中文字唔係識咁多, 只係平時我有教下佢認下字先好少少~

英文我諗要再下一d 苦功 (我係話我自己), 咁先可以令佢提起自己去閱讀英文書既興趣~

咁可能你係揀人黎 "無耐性", 你對個女絕對有耐性啦, hahaha, 我都係咁, 老公成日話我d eq 比晒個女, 一d 都唔留返比佢 :))))))

比老豆打 <== 咁少事就打?!?! 好慘 wor~

咁你要比心機, 同囡囡一齊學啦 ^^

小朋友係學得快好多, 佢地記d 位好快, 差在專唔專心, 而大人就理解能力強d, 我學既書同阿女d 唔同架, 我用 adult 書, 多好多 theories~~

原帖由 ziyi 於 11-3-10 18:19 發表
識我的人知道我是沒有耐性
只不過自己的童年夢想,因為小時候,只說了想學小提琴,15元一個月(音統處),俾火爆的老豆打,俾火爆的媽閙.

所以或多或少因有興趣會好一些吧

而我一D都唔叻,也是逐個小節 ...

恭喜你呀!! 一齊做同學, 真係好, hehe~

原帖由 EmilyMami 於 11-5-18 12:02 發表
剛剛接到電話通知:弟弟被港同錄取啦!激動,激動!剛剛接電話的時候,我的聲音都顫抖啦,哈哈哈哈  

oh 原來你已經提議左, 唔怪得我係另一面講無人理我, hahaha~

讚成summer 見下面呀!!

原帖由 zzzlam 於 11-5-17 16:15 發表
仲有呀,summer大家有兴趣出来比小朋友见下面吗?可以约出黎玩下iceskating, BBQ, playhouse.......

ziyi daddy,

please check pm!!
‹ 上一主題|下一主題