用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

我諗網上D功課應該都要交!
平時小朋友發燒都好擔心,何況而家! 呢排唔係落大雨,個街就好焗。真係好易就病!大家小心保重!

原帖由 pyma 於 09-6-22 14:23 發表
我囡星期六訓醒就發高燒, 比佢嚇c我,好彩只係發骨燒, 燒左一日,訓左一日,尋日又鬼打咁精神, 不過我同老公兩個就好累,因為夜晚要輪流check 佢有無再燒, 小朋友病, 真係大人細佬都辛苦呀。 ...

hi nanaleung,

甲狀線係好普遍, 我都有, 係家族遺傳! 我呀麻/兩個姑姐/表妹/自已家姐都有!  佢地全部做晒手術, 而我未病發, 暫時雖要每年keep 住檢血! 其實食藥既副作用好大, 如果(touch wood) 複發考慮下做手術!  當然希望唔好複發啦!

你今日家長會無講呀女升邊班?

原帖由 Nanaleung 於 09-6-23 14:43 發表

唔關事!

我一世都唔好彩, 成日多病痛

就係生完囡囡出事, 唔夠3個月唔舒服, 檢血先知有甲狀腺病, 食藥副作用係水腫, 就係咁我重左20磅,  不過算好彩食左18個月藥控制到依家都一年多, 希望唔好覆發, 但係呢個病係 ...

hi 各位,
今朝見完老師,老師都有講解呀女呢一年既變化進展!
我囡囡出年讀低A班,老師話分班係隨機抽既,每班大約7-8個小朋友就分去某一班,所以班班都一樣!

原帖由 pyma 於 09-6-24 10:57 發表

我無問題, 去邊度好呢

你囡係升邊班呀?

原帖由 Nanaleung 於 09-6-24 11:45 發表

唉!!! 幣啦! 重有無人同我囡囡一班呢??????

以後就無人同我講囡囡係學校D野, 有D唔開心添!!

其實我都唔捨得將佢地分班,當哥哥三年幼稚園都係同一班同上去,所以同學又或者家長大家都好有親切感!不過年年轉又可以俾佢地識多D新朋友,又可以訓練佢地適應力! 或者大家高班時又會同班呢!

原帖由 Nanaleung 於 09-6-24 13:51 發表

低B班呀!! 佢無左一班同學仔囉!!

嘩聽都覺得過份!表哥幾大呀? 佢屋企人好遷就佢架?

原帖由 pyma 於 09-6-24 16:34 發表
呢幾日見你地講有關而家啲細路既品格,我都有感而發,事源係星期一晚:

亞囡既表哥黎我地屋企玩,係表哥黎到以前,我問囡囡想玩咩玩具,就叫亞囡係房拎定出廳,叫亞囡一陣唔好入房玩,亞囡答應左。之後無耐,佢表哥一到,一除左對拖 ...

係喎!你講我就醒起哥哥當年係每年都有影班相!下次試下同老師提意下先!

原帖由 Nanaleung 於 09-6-25 09:59 發表

擒晚訓覺時稔, 點解學校唔安排同班小朋友影張大合照, 等佢地留念呢???????

hi pyma,
唔好再為表哥既事勞氣! 因為唔同家庭對子女既要求同準則都唔同。 好似我老公屋企都多小朋友,我奶奶一共有六個內孫,由最大九歲到最細我囡囡三歲幾! 佢地一齊玩時候就發覺大家父母既教法好唔同,好似玩門就係我既死穴,因為分分鐘真係會夾斷手指,但係原來佢地又接受小朋友玩門! 不過小朋友論盡打爛/倒瀉水,我又可以接受唔鬧佢地,淨係提醒佢下次要小心,但係佢地父母又會為左咁而打佢地!所以好難去評論!  不過我好讚同你既睇法,小朋友既品德培養係最要過學術!  大家加油啦!

原帖由 pyma 於 09-6-25 10:21 發表

其實又唔使太過擔心,我囡既表哥係另類。不過,當小朋友玩得過份時係會忘形,提點下應該就無問題。

我囡表哥其實真係有好多壞習慣,呢啲都係佢細時,佢地認為大左就會自己改好,不過好明顯無囉,所以到佢習慣左而後先叫 ...

hi pyma,
以過來人身份講句真話你聽:
- 生多一個所附出既唔係雙倍,係三倍。 湊一個同湊兩個既分別真係好大,不過湊三個就同湊兩個既分別唔大(如果唔係lola 你要指正)!
其實小朋友既性格真係個個都唔同,就算兩姐妹,同一個家庭長大,性格都會天淵之別,好多時見到D朋友生第一個好聽話,點知第二個教到嘔血! 所以生多個既時候兩公婆一定要有心理準備!

- 不過生多個所得既快樂又真係好大,有時見呀仔同呀女一齊玩真係好開心架!

我都鼓勵你想既話生多個啦! 如果唔係老左先後悔呀! 同你老公再爭取下啦! 加油!

原帖由 pyma 於 09-6-29 18:22 發表

你真係好開心,自從亞囡表哥一事之後我同我老公講如果得一個,有咩事我真係唔知點,我明示我想生多個,之後佢都認同同埋話考慮下,點知尋日佢見完亞表哥後,話要從新考慮,佢話生仔好似佢咁不如唔生喎,唉.. ...

係咪公司人事鬥爭呢? 我公司呢排都玩政治…  之經濟唔好就慘! 唔心就上黎吹水啦!

原帖由 Nanaleung 於 09-6-29 14:20 發表

我擒晚3點先訓, 半夜成日醒,7點又起身, 好鬼眼訓, 其實今日唔開心, 好想喊, 人事真係複雜, 都係讀書時最好

你行得開心d啦!

我都好想同你地街街, 下次啦! ...

hi pyma,
絕對明白經濟既負擔真係好沈重! 尤其到左小學既負擔絕對比而家大好多! 如果生一個既話,小一派得唔好都可以搵直資/私校,如果兩個就....!  Anyway, 順其自然啦!

原帖由 pyma 於 09-6-30 13:58 發表

sara11,

多謝你既分析,其實我地真正考慮既係經濟上既問題,因為而家我得一個,我先生可以係屋企做野,省回左請人照顧既費用,自己照顧又安心好多,有咩唔啱都可以立即糾正番。但如果生多個,就一定要請人照顧,又要考慮埋住既問 ...

哈!哈!你好似問錯人喎!如果我用既防曬ok,家家就唔駛咁黑啦!
其實日間茶防曬會唔會好"淋"呢? 聽人講sunplay 隻SPF130 游水都OK喎! 不過平時去街就唔知邊隻好,而且佢地咁大汗.....

原帖由 kcpak 於 09-7-2 00:06 發表
sara:
璇璇今日變左包公,,想請問你有無好既防曬介紹
小朋友用,仲可以搽面面架呢

Hi,
我當然想去啦! 不過得19 & 26號得閒,去邊都無所謂! 最大問題係老公&仔仔未必去(怕醜哇), 所以要諗辦法飛佢地!

原帖由 Nanaleung 於 09-7-3 20:12 發表

唔知sara 同hunglin 去唔去南丫島呢?????

Hi,
預埋我: --
1A & 1B

今個星期日會去旅行,下個星期四先返,如果要買飛就幫我confirm 埋。星期五我會出現問詳情。 唔該晒幫手聯絡既媽媽! Thanks!

原帖由 chole媽媽 於 09-7-9 10:03 發表
有咩辦法問到hunglin去唔去?

地點 : 九龍灣展貿 / 德福 室內暖水池
時間 : 55 mins/lesson
教學比例 : 1位教練 : 4 or less 小朋友 (視附是否黃金時間)
學費 : $140 per lesson
remarks :
- 每三個月一期 (下一期是10-12月)
- 病假/事假都不能補堂
- 家長可在泳池旁觀課 (不過開埋恆溫暖器好氣!)

原帖由 kcpak 於 09-7-9 22:00 發表
sara:快d講埋你個間價錢比較下啦~~thx~~
‹ 上一主題|下一主題