用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 hayamama 於 08-4-27 00:28 發表
yeeli,
你仲返緊工呀? 呀仔考完試就多d上嚟啦!我係呢到要見到你同alkyng先會安心架,唔好笑我,我真係當正你地係'精神領袖'架...
夏安,
其實所謂深嘅幼稚園主要係睇佢地嘅教學方法,最重要係睇小朋友是否適應。 ...

HAYAMAMA

我看完妳說的 " 學習態度" 這就是為什麼多人想去一些好的學校因由, 因學校老師再加上所有學生及家長共同努力造出來的學習氣氛了.
MIHO

各位MAMA, ALKYNG , YEELI, HAYAMAMA

我想請教  小朋友每天都做功課那妳們如何有時間可以抽出來溫書 ? 想問問妳們如何安排時間 ?

我有時見仔仔在6:00前已完成功課便準他看電視或玩耍,再到上網做每日一篇及每日十題(數學) 都很晚了, 如不一點時間給他又好像很苦 ? 但時間上又.....妳們平均溫幾耐書的 ? 又或是何時開始溫習 ? 有多少時間放休息 ?

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-4-28 23:30 編輯 ]
MIHO

原文章由 mkwok 於 08-4-29 09:20 發表
MIHO.WAH,

妳囡囡肯6:00前做完功課已經好叻, 我囝囝係放學睇完電視先肯做功課, 我放工回家仲做緊, 叫左姐姐吾好比佢開電視, 佢就走佢同弟弟玩, 吾做功課.

妳囝囝不是上功課班嗎?  okay嗎?

...

dear mkwok

沒錯, 我仔仔是因返補習班才6:00前完成功課. 故便給他一點看電視但近日發現他不願溫書...故由今天開始8:00前要關電視怕他又說要看完一個劇才做. (其實仔仔重有公文數, 英)

補習班都ok, 有時老師見他功課不多便給仔仔堂課或家課, 由於老師認識我學運作故每週已開始默書了如默完c,便開始默d等.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-4-29 22:41 編輯 ]
MIHO

dear alkyng

看完妳說的又幾好喎 , 唔我想仔仔也差不多能在7:30前食飯, 如能在9:00-10:00溫書應不錯了. 再加上沖涼約10:30前應可以了.
可能 我真要放棄公文科. 但我仔仔數學又麻麻 .

hayamama

妳就好啦, 囡囡本身一定從小已打好基本之 " 學習態度" 再加上聰明故能容易配合.
MIHO

原文章由 mkwok 於 08-4-30 10:22 發表
MIHO.WAH,

原來妳囝囝仲有學公文, 我囝囝係升小一的暑假已經停晒公文了。

我之前太自由, 任由囝囝睇電視, 現在都有d後悔.

mkwok

說真就是一直都有所以每天都很忙, 做功課,玩耍,食飯, 公文數,英, 洗澡, 溫書等.....故有時我們都溫不到書.

我想問妳仔仔從何時起學公文 ? 是否k2 ? 但妳仔仔不是學珠心算的嗎 ?

不過, 我想今年二年班重組一下活動.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-5-1 00:38 發表
Miho,mkwok
你地兩個使唔使返工架?原來你地都係有兩個仔女架!咪同alkyng一樣囉?不過佢係在'家'媽媽,我係在'職'媽媽;時間上會比我較易控制一點,可以對小朋友看管得貼啲。雖然我放18:00,但好多時都要OT,最快都成19:00 ...

HAYAMAMA

我是在'職'媽媽, 最近重轉了工故晚了回家平均約7:00 - 7:40左右. 故才送仔仔去補習班試.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-5-2 23:47 編輯 ]
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-5-23 22:57 發表
YiuYiu, Lily, Miho
我係Esdlife睇到這段訪問,覺得校長的話很有見地,希望與大家一同分享面試及叩門要訣。
http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-04.php

我totally agree with 校長對'家教' ...

dear hayamama

thks妳的介紹很好, 我一直希望仔仔能讀此校但是我們不是住在此區.

看了後真要多想想如何安排.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-5-24 00:46 發表
Ivy,
唉,唔好提啦,無心機啊... ~
啱啱過咗12點係我生日,本來都唔期望有禮物,點知仲要比個女激死  
呢排周圍都叫人捐助四川震災,學校又叫小朋友捐款,我今朝咪又比$50呀女及在她的通告上mark了捐款$50,點知個女 ...

dear hayamama

聽到妳說真沒想過妳囡囡會這樣做, 希望妳不要太傷心及妳要多了解為何她要請同學吃食物 ? 她的出發是什麼 ? 有同學是這樣嗎 ? 可能她一時想錯了沒想到會引發有什麼問題或出錯慢慢教導
像我囝囝時常都有很多問題到問他他都答得令我都不知如何告訴他 e.g 有時聽到他說沒小息因給老師罰, 我便問為何呢 ?他說因玩打架囉 ! 我便說為何玩打架很容易弄到受傷及如一時用力大了同學便不開心了, 他說不會我們會很小心玩及我們都覺得很好玩 , 我們會好小心地玩不會弄傷人. 因我們是超人不會傷害人的. mouth:" />  我說老師不是說過小息是要安靜地活動如吃食物不可以跑嗎 ? 他說得很直及好笑地 " 我明白及知道但我仍覺得玩打架好好玩呀, 媽咪我下次玩會小心 d不會給老師捉住的, 妳放心" , 此事老師同我都有說過及仔仔也很直地同老師說了覺得弄跑及打架都很好玩及明白不可以做, 只是有時忍不住又玩了. 真給他打敗. 我同老師都希望慢慢教育他明白.

p.s. 祝妳生日快樂,身體健康

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-5-25 11:35 編輯 ]
MIHO

原文章由 alkyng 於 08-6-3 23:26 發表
7 June 2008 (星期六)
將軍澳95區小學交流站 . . . 聚會
1. hayamama  +  haya
2. tabotabo +  lincoln
3. alkyng + priscilla (大女)

我地下個星期開始考雜科, 16號開始考主科, 考完後開始返半日學直至放暑假.

...

DEAR ALKYNG

我很久沒上來, 剛今晚看到妳的留言 , 我很開心呢 ? 妳第三個了對嗎, 恭喜妳 ...祝妳生個小弟弟 出來, 近日天氣不好請小心保護自己身體, 有BB開頭是這樣的. 預產期何時 ?

我一直都很希望生3個的...  , 但老公不肯還說要申請破產  其實小朋友多些會好些的.
MIHO

原文章由 tabotabo 於 08-6-3 22:39 發表
7 June 2008 (星期六)
將軍澳95區小學交流站 . . . 聚會
1. hayamama  +  haya
2. tabotabo +  lincoln
我 lunch 或 tea 都得 . . . 姊妹們, 一齊出席啦
lily2003 . . .  報名啦
好期待呀~~~~~~

...

DEAR ALL

這個星期六我要回學校上課約下午2:30 -3:30 , 故未知道.
因仔仔下星期三 11-13,16 便考試了. 現星期六上課回來TKO 也差不多5點了. 我都好想....
MIHO

原文章由 tabotabo 於 08-6-8 00:22 發表
hayamama,
點呀, 魔幻王國好吾好睇呀?

alkyng,
我個仔叫我約定你同hayamama考完試後去冒險樂園, 佢仲叫我提你兩個女下次記得著褲(吾好著裙喎)同著襪, 因為佢想玩波波池喎

hayamama & alkyng,
可否pm你地 e ...

DEAR ALL

看到妳們都很開心, 原來ALKYNG & YEELI 都是YOUNG MAMA ^0^  , 真好 ALKYNG 妳重好這麼年青有3 個小朋友
考完試後我都要出來....見見各位.
MIHO

原文章由 JJ2601 於 08-6-24 12:30 發表
Hi 各位媽咪

馮晴落選, 現在都唔知點算, 調景嶺太遠
大家有冇其他方法, 我住係坑口.信義會好似已收齊人. 點算好呢

jj2601

妳可以選田家X 及 循道衛X , 應該OK.
那妳可以反向寶琳的學校. 粱X華都好好.
MIHO

HAYAMAMA, YEELI

剛收到通知我仔仔不成功 插不到小二, 希望妳能給我好消息等我開心下.

不過, 我都很欣賞學校的回覆, 他說現在未有學生退學, 妳仔仔的成績本校已KEEP好, 待有位便通知我們.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-6-24 17:19 發表

miho hayamama
其實叩小二真係好難架,你地都好努力為仔仔女女,但
我想問你地小朋友讀得成績都幾好點解要叩小二呢?
其實每間小學都有他的優點.

DEAR YEELI

我仔仔間學校都好好, 只想升中好些.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-6-25 16:45 發表

lily

謝謝你的分享,我都有問過我表妹(她現讀理工二年,幫人做開私補中一至中四)和現在我仔仔的私人補習(他都補僅讀沙田循理,呂明才和九龍區的小學生),他們都說我仔仔的中,英,數,普都很難捉路和偏深,所以我也不知 ...

DEAR YEELI

TKO會同觀塘區合併,我當然開心啦.
不過如果仔仔肯的及成績OK,  我希望下年再考. 哈哈
因如果學校很給予仔仔機會即是他的成績可以啦...
MIHO

原文章由 Lily2003 於 08-6-25 00:56 發表
miho
原來你想轉區, 我知你間學校一向都幾好, 我邊個個讚。

hayamama
原來你個囡咁叻, 全區考第二名。你想轉區。

其實叩小二真係好難架, 特別係我們將軍澳區小學, 比人更難, 事關原來此區的小學程度比較淺, 外面 ...

LILY2003

多謝妳鼓勵.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-6-25 21:59 發表

MIHO

你仔仔今年考馮小的試題甚樣?和你仔仔的學校比較有分別嗎?
學校今次是否要考家長呢?
你同仔仔咁有心同努力我相信你仔仔好快可以同我仔仔做同學 ...

yeeli

馮小 的試卷我是不知道, 插班是不用見家長只是小朋友考試, 中英數由 9:15 - 12:45分 聽仔仔說都好難的小些都不懂, 另外給予他兩個小息. 我想像考試一樣因我問仔仔有沒有同老師談話? 他說沒有.

我都想同妳仔仔做同學, 因我重有囡囡. 如不行也沒關係因仔仔本身很喜歡自己的學校. 那只是 我們想轉對他升中好些.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-6-26 15:27 發表
MIHO
咁你知唔知有幾多位比你地叩門及有幾多人當日同你地一齊考試?

HAYAMAMA

聽老公說看到人不多及有不同年級的小朋友.
因當天家長帶9:00帶小朋友來學校, 之後便要離開等到12:45pm 便回來接他.
MIHO

原文章由 yeeli 於 08-6-26 23:20 發表

miho

之前家長會,我都有見到好幾個小二小三插班生家長,我相信

你咁有誠意,一定得,努力

我仔聽日係最後一日考試,考完可以輕鬆下,真係温到好累呀
我講我咋 好似我考試咁 ...

dear all

真是多謝各位mama, 沒有問題今年不行就下年囉 !
我當然希望有位給我, 但我也明白學校每班已有 33人一班, 那他一定要求插班的學生有一定的水準, 否則如何跟得上學校呢 ?
沒關係 ! 我明白的. 我之前已知道有點難度的. 不過還好是仔仔真的很喜歡現在的學校. 如不喜歡就慘了.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-6-30 19:28 發表
janetlam
其實呢區小學嘅質素真係好平均,你無須因此而耿耿於懷架!功課深嘅不一定代表對你仔仔好,活動多嘅又不一定會令其變得散渙;全在於每間學校所注重的教學宗旨。好像小女細時在區外程度較深及校規較嚴謹的傳統幼 ...

hayamama

妳囡囡好叻 , 我要多多請教妳如何循循善誘妳的女兒的
^0^ ,沒錯間間學校都有他的優點與不足之處.

妳有時間多多寫下如何分配讀書時間及溫書
另外, 中文方面如作文, 記字等. 因我仔仔最差就是中文.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題