用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 ckckcktina 於 09-11-18 11:21 發表
twu_hk,

係咩? 咁即係你女呢幾日都無搭校車囉? 又話朝早d風紀姐姐唔俾做功課既?

我有時都叫我女一早返去補做返, 佢都話唔得, 會俾人話.

咁就冇每日, 想死咩, 之前唔計, 呢個月巳經第2次了, 佢地好似7點3到就返左去, 我諗風紀姐姐都未返.

我個女同仔朗誦都得77,78分, 我第一次玩PTH, 我諗個私人老師都幾失望, 佢同佢地操左個幾月了.

昨日去西灣河個場, 好恐怖, 冇皇管, 小朋友一路朗誦, 入面D人(大同細都係) 行來行去, 傾計, 有D小朋友讀埋一份. 但又冇人出聲, 總之又嘈又亂.

原帖由 carlily 於 09-11-23 11:15 發表
SAMMON,

想問下.. LIT 既 DICT.. 改左星期二咩.. ??
唔係星期四???

番埋明天放3日假呀, 全部班默書都改左呢兩日做.

呢3日冇得玩, 我巳預備一大疊worksheet 比阿女當溫書.

ckckcktina,
阿女就係暑假玩 facebook 日日對住部腦所以變四眼妹, 而家一星期一次啦.

原帖由 ckckcktina 於 09-11-23 16:13 發表
twu_hk,

係呀! 佢地就開心啦, 我女幾爛玩呀, 佢叫我要帶佢去op or 迪士尼玩. but我地d證全部都過晒期, 我又唔想續. 而且又要我請假同佢去, 真係彩佢都傻. 我都係叫佢呢幾日收心響家里溫書. 考完之後先同佢去玩.

...

我冇理佢facebook d 野, 我同佢講add你吓.

今日阿女話下次默書 unseen, 終於都殺到. 重要係12月11日, 即測 lit 個日, 不過冇所謂, 冇得溫.

原帖由 ckckcktina 於 09-11-24 09:55 發表
sammom,

哦, i c, 咁你女eng揀左邊首呀? betty? or bear? 我女就要等下個月15/12先有中文, 仲要響test GS果日朝早添呀, 好在GS下午先有堂, 都可以趕到, 如果唔係都唔知點算好! ...

ckckcktina,

我電話放左係房聽唔到, 你整個來電我睇嗎?

唔一定GS 個堂TEST, 你問清楚學校呀.

我個女DANCE TEAM上星期開始一,五都要留學校, 我冇CUT佢D活動, 因為都係一個鐘, 佢早返屋企冇我係度咪又係遊蕩.

我地下星期默書, GS VOCAL Quiz, Tenses Quiz, 節目精彩豐富.

原帖由 ckckcktina 於 09-11-27 11:35 發表
twu_hk,

我女表演套SHOW係ECA架. 你就一,五, 我就一,二,四, 仲要係TEST果D時間, 真係煩, 我終於都搵到人啦. 阿女有4日要留, 我日日都搵晒唔同既人幫我搞定. ...

搵到車咪好囉, 唔洗煩.

阿女衰左科VA, 得C, 老師話佢劃得冇心機, 求其交左功課就算.

原帖由 carlily 於 09-12-3 00:05 發表
SAMMOM,

我又有問題啦. .kakkak... 我女話下星期 有 eng dict.. but unseen 無範圍... ??? really ???

我地都係呀, 初初見到好驚, 又測eng lit 又 dict, 不過諗真d, 都冇得溫, 冇所謂.

原帖由 ckckcktina 於 09-12-3 10:25 發表
bbqueen, twu_hk, sammom, calily,

你地玩唔玩呀?

我個女問左我, 我say no, 佢又問daddy, 所以唯有我出醜啦, 我唔知點報, 我個女自己搞掂, 一手包辦.

不過而家有你 墊底, 我實唔會係包尾, 哈哈

今年好似未講, 你又計劃去wet?

昨日中文朗誦, 見到實力派高手, 係我3年來見過最好的, 個評判都讚不絕口, 我都學到d功架.  我對仔女都比賽完了, 你地下星期?

我本來想走, 但阿女唔肯, 因為佢成日希望自己有獎攞.

但如果唔攞好似要個幾月後先派回學校的.

我主要溫晒D tenses worksheet, 本GP同WB讀下咁, preposition都冇溫了. 祝阿女好運.

聖誕同教堂D朋友去韓國滑雪呀,  遲左一星期報名貴700一個人呀, 幾唔抵, 不過難得5個FAMILY一齊去, 小朋友一定好開心.  

阿女聖誕表演代表做Indian, 呢兩日Self study 都要綵排. 不過唔洗留校, 正常放學.

今日測埋PTH, 有冇提過.

原帖由 ckckcktina 於 09-12-9 10:55 發表
twu_hk,

真係羨慕死人囉. 咁你幾號走人呀? 咁e家幾錢一個人呀? 駛唔駛5千呀?

大人 $5300, 小朋友$4700, 要等我老公請假, 遲左一星期報冇左$2800. 激死.

我26號晚先走, 你地之前有活動要call 我呀.

原帖由 bbqueen 於 09-12-9 23:24 發表

$$$ 唔係問題, 最緊要玩得開心 ar!

一齊出嚟 BBQ 好唔好 ar?

$$係問題架, 不過難得有一班小朋友一齊玩, 我去到冇左姐姐幫手咪又係做呀4

BBQ好呀, 我好耐冇Q過啦, 你個CLUB HSE定去郊外?

原帖由 bbqueen 於 09-12-12 21:01 發表

我問過我哋 clubhouse, 每日 bbq 場都 full 晒!  

諗緊果 D 有得玩, 又有得 Q ge 地方

係呀, 成日聽人講有好多地方布bbq, 有得玩, 去下露天地方吸下新鮮空氣, 如果驚唔安全去唱歌歌, 食TEA BUFFET, MEGA BOX 我上次去幾好, 食物都OK,

我個女次次都話識晒, 所以都冇話淺唔淺, 我地又係有人sick leave, 所以全部都未派卷, 上次第2日就派啦.

不過今日補測左, 話明天派.

1/1 我要返工呀, 不過我快d手搞掂都應該下午.

ckckcktina,

問左寶馬山間燒烤場, 1/1冇加價, set a $120, set b $156, 另開爐費一個80(好似,唔記得), 睇下片先:

http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=15602

原帖由 bbqueen 於 09-12-16 23:14 發表

e 間我都想試吓, 好似有埋 seafood ga, 但食完有冇地方比佢哋玩呢? 有冇 parking ga?

隔離有個蚊型停車場,
至於地方, 佢個度就小d位,但隔離成個寶馬山同賽西湖公園, 食完過去玩?

Sorry, 我31號晚12點半才回家, 成個散左, 1月1日又返左公司執手尾, 完全忘記左件事, 唔好意思.  

原帖由 bbqueen 於 10-1-6 20:10 發表

你哋係未已經派晒 test paper la, 覺唔覺得今次 test 都幾深 ar , e.g. Lit ar, 亞囡話有 D classmates 得幾十分咋!  你哋囡囡有冇咁講 ar!

我問阿女都話 Lit有d人唔合格. 最低3x分. 其他唔記得了.
其實都預佢開始深了, 始終唔可以成日咁淺, 唔係上到中學就死.
‹ 上一主題|下一主題