用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

係上星期五出現門口CHECK有少少燒 (98.8), 所以冇返學, 重叫姐姐唔好話比我聽, 好在姐姐唔聽佢話. 唔係返左學就麻煩了.  今日返左學啦.

比佢激死, 一早巳叫佢戴口罩, 成8個人SICK LEAVE都唔帶咪出事囉.  今個星期都唔可以出去recess.

原帖由 ckckcktina 於 09-9-29 10:29 發表
twu_hk,

你女無事啦麻? 佢地無得放小息哦, 要留響班房, 你有無問佢悶唔悶呀?
係呀, 唔記得問你, 你參唔參加swim果到個比賽呀? 我諗住幫阿女報50蛙式,50自由, 志在俾佢玩下. ...

我個女上次冇返, 所以冇通告. 如果日期ok都可以玩下.
10月中開始測驗, 唔可以玩太多, 心散.

訂書好似今日係deadline, 我叫女今日問老師攞多張, 睇下得唔得.

出左測驗時間啦, 大件事, 今次係一星期搞掂. 好驚.

19/10 - Maths
20/10 - GS
21/10 - Eng
22/10 - Chi
23/10 - Lit

19-30/10 - PTH

原帖由 chingchingmama 於 09-10-1 21:35 發表
anyone has the order form for "Typhoon Club"?
my girl's class does not have enough forms so she does not bring it back for me to see.

我今日叫女女去影印房睇下有冇, 佢同我講過話好似有, 但唔記得攞.  不過其實巳經過左deadline, 如果冇,我諗住打電話去問.

大家中秋節去邊度玩?  我想去OP 撞鬼, 不過我老公反對.

原帖由 chingchingmama 於 09-10-2 10:53 發表
twu_hk

唔該哂。
乜學校影印房可以入到咩?
你都未訂呀? 如你打電話去問, 請話比我知詳情。

我訂左交左form啦, 不過想訂多份比表妹, 我個女有時會幫老師做野, 佢都話上次唔夠派要影印, 所以可能有機會掛????? 佢咁講我咁聽囉.

因為上次我打過去想另外訂$110個specail offer, 佢話only for MPS. 所以冇行. 下次問我會講 miss 左個日子睇下得唔得.

原帖由 chingchingmama 於 09-10-5 11:36 發表
ckckcktina

未有呀, 你有冇?

老師話deadline冇得訂了, 不過我打左去問, 個小姐話叫我地真接send張form同支票比佢地, 寫上不經學校收的原因及所有資料, 佢地會照send書去學校. 記得留底你自己聯絡電話.

ckckcktina,
如果你有form mail 張過我, 我得$180個張, 如果冇佢都話可以用$180張form改成 $110.

我個女今日 speaking test 搞掂左啦, 又係舉晒手爭住出先, 唉, 昨晚先讀咋, 都唔熟 一定又甩甩漏漏.

我個仔咪同個女撞晒囉, 好在昨日話要延期兩星期先測, 可能早個星期太多人sick leave (平均都有80-90人/日), 所以咪要教晒書先.

阿女未開始溫書, 剛剛先搞掂speaking test, 本來昨日GS VOCAL 要QUIZ, 好彩改下星期一, 因為都唔係好熟. 而家搞掂星期四中默先啦.

係呀, 佢呢個老師真係幾好, 每日一定有數學功課(1-2樣), 又要佢地讀書, 雖然功課多d (連讀書每日平均6-7樣),但我個女都ok.  

而家我淨係對阿女有冇做齊, 唔對內容, 佢由初初成日改正到而家大部份都ok, 都係多得Ms Chan 教導. 真係輕鬆好多.

當然溫書都重係要睇住佢. 因為佢地個d讀左一次就叫識, 好可怕.

原帖由 bbqueen 於 09-10-6 20:34 發表

我哋呢個星期都多咗好多功課 ar!

Ms Chan 係未 班主任, 聽講話呢個老師幾好 ga!

係呀,MS CHAN 係班主任, 係一個好的嚴師, 我上年做 lunch helper 去到課室, 個班房超靜, 個個都坐直直唔郁ga,  搞到我幾驚. 不過.............老師一走左   .

佢又教埋小朋友禮儀, 我個女勁聽佢話, 所以定左好多, 一番來就即刻做功課, 連工人姐姐都投訴小左.

中文要測埋18個成語呀, 真係有排溫.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-8 10:11 發表
twu_hk,

你唔好嚇我地哦, 我地一個成語都無教過, 尋日先聽我女話要帶返本成語返學校. 我諗佢2個星期都教唔到十幾個成語呱?

我女連聽日既中文dict都仲未搞掂. 我尋晚同佢試默, 嘩! 起碼都仲有十幾個 ...

成語兩堂都教晒啦, 淨係讀字同解釋意思之嗎, 3分鐘一個, 18個要54分鐘. 好簡單咋, 不過要默寫d字囉.

講真, 而家真係輕鬆左好多. 可以好似你咁

報料呀, 阿女話今日默書唔係用默書簿, 係老師巳經印定張紙派比佢地默寫. 唔知係咪係計落成績表度, 重有字要填, 例如: 中秋節食什麼, 玩什麼等.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-9 11:29 發表
twu_hk,

你d 風咁快既. 我地都係咩都無吹過哦.

成語可以咁快教晒咩? 我女尋日返來都係無講過.

e家最驚佢d數學呀, 佢成日都漏左借位. 好似7000-2895咁, 佢就成日都唔記得借左位之後係用6990來 ...

係我個女係本成語度寫左個"測"字我先知咋. 不過唔知佢點出題目.

數學比多d佢做囉, 我以前都日日比數佢做, 工多藝術, 而家日日學校都有得做, 所以我都偷懶了.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-13 11:05 發表
twu_hk,

我女e家已經上緊學林數啦, 每個week都要做幾份paper, 埋當係操數囉. 不過佢每次都係錯好多呢...... 但係之後我陪佢一齊計返, 佢又識哦. 點解會咁架. 係佢心散定係咩呀..... 好粗心...... 都唔知點 ...

NDS.........一定要收埋, 我淨係星期六日先比佢玩, 初初又係勁沉迷, 而家玩少左放係佢面前都唔玩.

RME昨晚女巳背晒, 1-5課都OK, 阿女話主日學都有講過.

反而中文成語係一個 ..........迷, 究竟今次洗唔洗測? 我女個班今個星期要 Quiz 喎, 其他班有冇提過?

我地呢幾日少左一半功課, 搞到阿女一早做完又心散了.  唉,佢都係要迫架啦.

我地今日開始中文oral, 比番TSA其中一篇中文評估.

MUSIC 星期二測左啦, 阿女話全部都識, 不過佢次次都係咁講.

他除左GS同LIT, 其都冇得點溫,  中英數都我都係比WORKSHEET佢狂做, 尤其數, 真係要多做, 所以多功課咪當佢地溫緊書, 唔洗擔心.

我地都未通知要背默, 但如果下星期緊係唔好啦.  相比我個仔一年班巳經要背默了. 所以我覺得賺左兩年啦

我女個PTH老師send左未來的太空錄音我, 如果你地有需要就pm 個貓址比我.

GS VOCAL 我地上個Mon巳經Quiz 左, 所以煩小一樣, 今日主力讀報紙.

數學都係做練習, 阿女竟然連時間都忘記了, 重話都未必出, 激死我.

其實最驚都係中文, Eng, 唔識溫, 閱讀理解同作文阿女都.................  .

ckckcktina,

"未來的天空"是今次普通話朗誦題材. 我叫阿女個PTH老師幫佢地溫. 所以老師比埋段錄音我. 因學校只有英文有得聽, 中文同普通話要靠自己了.

原帖由 carlily 於 09-10-19 14:33 發表

應該要啦... 我記得佢個 TEST SCHEDULE 係話 UP TO BOOK 3A 的... 即係有機會考番之前學過既野..

佢之前有張 Revision Worksheet 就係有做以前教過d野, 所以一定會出.
‹ 上一主題|下一主題