用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

我四年前係卓建做的, 個時HKBANK PROMOTION $11000度, 真係好方便好快搞掂的.

不過其實我得一百八十度咋, 個E生都話我唔需要做, 不過我真係好唔鍾意戴眼鏡, 又怕戴CON, 所以堅持要做.

今日阿女攞左眼鏡啦, 佢自己簡左個勁老積的眼鏡, 我笑佢變左細嫲嫲. 佢話自己變左讀書嘅文化人.

我都係下星期五默 P9-13, Eng P.4. 唔通統一左fri 英文默書?

GS 淨係寫生字咋, 如果老師叫佢背都好呀, 當溫書, 唔洗我咁勞氣.

ckckcktina,
佢貪得意初初好興奮, 昨晚同我呻話戴眼鏡好麻煩, 唉, 咁細個就戴, 真係有排煩.

撞晒呀, MON Dance Team冇得上Mi Maths, SAT 要上英文又報唔到羽毛球.

ECA 重搞笑, 阿女樣樣都想學, 未諗掂, 可能要抽籤決定. 我想佢學PTH Drama, 不過佢唔鍾意

原帖由 bbqueen 於 09-9-13 11:52 發表

我個囡又話樣樣都要學.......

想問吓 brownie 係未要買 uniform ga? 學PTH Drama, 就冇得下個 term 玩其他興趣班 ga wor!

應該要買制服的, PTH DRAMA 一年都冇所謂啦, 可能有表演機會ma.

Carlily,

你個女簡本報最貴唔見, 重要唔係普通書店買到, 希望佢只係留左係學校啦.  我而家叫佢左右前後都問電話, 有唔見或攞左人都可以追蹤到.

原帖由 carlily 於 09-9-13 23:06 發表

唉.. BTW,.. 你可唔可以比左個書名我 ?? 如果係真係唔見左.. 我明天要打去 D 書局問.. WHERE 有.. THANKS!!!!

時信出版(香港)有限公司
香港北角屈臣道2-8號海景大廈 C 座10樓
Tel: 3965 7800 / 3965 7811 Fax: 2764 5095
星期一至五 9:30-12:30pm  2:30-5:30pm (星期六,日公眾假期休息)

書名 : Careful Hans(Revised Ed)
出版: Ginn
價錢 : $78

如果真係唔見左要買你可先 call書店 confirm留底姓名跟住叫速遞去交收咪唔洗自己去.

其實你可上mps綱搵番個list

原帖由 ckckcktina 於 09-9-14 14:56 發表
我女懶醒, 佢話抄左d生字, 話淨係佢一個人抄左, 等我今晚返去問下佢, post上來俾大家參考下, 睇下fri既lit dict係唔係會出. 因為都好似無野讀咁. 以前都話可以溫下worksheet, e家都好似未派野? 咁即係點dict成句定係 ...

應該好似以前咁又有生字又有句子, 一定會多過以前啦, 大個女啦.

激死我啦, 書店比錯本中文作業我, 阿女話同其他同學唔同, 冇精讀兩個字的. 內容有少少分別.

家都要做住先, 老師要求買過本.

係本中文作業.

我昨晚番去巳經做左啦, 阿女話做住先, 所以冇得退了, 連單都掉埋.

我一向都唔check的, 下次要check真d.

其實學校都唔想標榜 "小班=成績差", 所以只係講會選擇一d合適的小朋友去讀.

我個班個班主任好緊張咁同家長解釋千奇唔好比小朋友有咁嘅想法, 如果唔係入小班讀就唔開心, 又會比人笑喎.

不過我覺得小班真係幾好, 可以幫到d追唔上的小朋友.  有時聽到阿女話邊個邊個唔合格, 得xx分咋. 我都幾   .

溫默書我一向都係抽d深字, 跟住又抽幾句默. 不過通常我都tip 中.

我地星期三默中文.

如果要我個女默晒, 佢睬我都傻.

10月差不多啦, 努力加油!

我今年要照顧兩名, 仔都係10月, 希望唔好撞.

原帖由 ckckcktina 於 09-9-17 12:27 發表
twu_hk,

真係要分享下哦, 你咁勁! 唔知六合彩你有無機呢? 整幾個no.來用下, 等我發下小橫財先! (中$20都好)

有我都中左啦, 傻瓜.

聽你講你個女都唔洗你煩, 你都唔洗擔心啦.

默一段再加十幾個字啦, 可能你個班要求高d, 其實重好, 早d適應.

d人成日話4年級開始深, 所以3年班都應該慢慢加d加d, 唔洗4年級先一次過深.

精英班?????? 可能個班平均d.

何仔學校有6個小朋友確診, 阿仔都有感冒, 好在冇中.

原帖由 ckckcktina 於 09-9-22 17:32 發表
twu_hk,

大家要保重呀! 你仔e家無咩事麻? 唉....我地班阿女話尋日都有幾個無返啦. 你地班好似都好嚴重, 有9個or7個無返呀? 仲話要帶mask上堂, 我都叫我女帶定. 死啦. 好驚呀! 越來越多學校停課咁..... ...

係呀, 佢話好多人冇返學.  maskmaskmask.

來啦來啦:

5 Oct - Speaking Test

3 minutes speech on one to two of the following topices:

1. my family
2. how i spent my summer vacation
3. book report on one of my favourite storybooks

原帖由 bbqueen 於 09-9-23 00:52 發表

範圍会唔会其他班都一樣呢?

我諗未必一樣, 可能全部都係10個詞語加兩段. 搵日一齊出來食野對一對.

原帖由 ckckcktina 於 09-9-24 11:19 發表
twu_hk,

你有無睇到隔離有個topic話對學校好失望呀? 仲以為係咩. 原來係學校唔承認佢阿女既成就. 其實都無咩咁特別啦. 佢係以各人身份去參賽, 又唔係學校派佢去, 有獎固然係開心啦. 咁自己認同埋得囉, 駛咩又要學 ...

你咁坦白ga, 每個人都有自己諗法ma.

其實呢間學校有好多臥虎藏龍, 如果個個都要讚會好忙 . 我朋友個女早年又係攞左個什麼超勁世界級鋼琴比賽, 上埋報紙, 個琴老師重自資影晒相係頭條登全版慶祝. 但佢都話學校唔會有什麼舉動的.

見報紙我地有兩個師姐簡左做小太空人, 學校都冇提過.

唔公開讚揚唔代表唔承認佢阿女既成就, 希望佢睇開d, 唔好將件開心事搞到唔開心. 我地呢度都會有好多人替佢高興, 在此都恭喜佢地.

請問有冇人有 Typhoon Club 將special offer order form? 我想訂多本比表妹.
‹ 上一主題|下一主題