用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

呀女個班昨日已經背默左,只係頭兩課,認真慳水慳力。

原帖由 Lulu0820 於 10-10-21 13:27 發表
今日呀女個班要背課文問答,老師會問,佢尋晚都係背三題,視力個課唔見有問答喎,等佢今晚返黎再問清楚!

我女都係日日做到無停手,但我同佢溫書温到九點半都要收工,睇一陣電視,十點訓覺。但咁溫法婆婆同老公都已經叫我唔好迫個女,替佢辛苦喎。

原帖由 pizzahut 於 10-10-22 11:20 發表
會唔會老師幫你地縮窄左範圍, 所以叫你地背2 條呢?

仲有呢幾日好多功課, 日日有成7-8樣,又要做高思維, 真係做到救命, 又要溫默書, 真係想夜晚做完功課再同佢溫下習都唔夠時間呢 !

其實點解要日日做咁多高思 ...

我女話佢呢部份六題錯晒,無左六分喎。我原本以為係佢大意,乜原來真係咁深呀,真係有d担心。

原帖由 Lulu0820 於 10-10-27 16:04 發表
呀囡話最深係搵錯字,佢一題都唔識...唉!

我女話英文巻比中文巻易, Guide Writing係寫番Ocean Park,所以應該無問題。

原帖由 SUSANNA 於 10-10-27 16:09 發表
Lulu

我女都係話這 part 最深. 咁,今日英文又深吾深呀? 另我覺得今年聖經科都吾淺, 形式比以前深很多.

阿女終於話今日份數學巻好易啦...安樂晒!

今晩終於有得抖吓啦

簡直忙到連氣都無得抖,中文専題、常識科創、連視藝昨日都攞番屋企做,仲邊有時間剩呀!

上次家長會班主任話我女個班係唯一一班可以係數學測驗前做晒高思維測驗範圍既練習,唔怪之得忙到癲啦。

我地班中默都只係寫11課,好彩有你地報料咋。

聽講話五年班連問答題都唔會提供,仲死!

原帖由 SUSANNA 於 10-11-4 11:00 發表
最慘係常識無生詞寫,個範圍變得好大,都吾知點溫好.

所有科目都派晒巻,一切塵埃落定。

感覺上越上高年班,中英文科可以温既就越黎越少,想有好成績 唯有自己操多d補充練習。但學校d功課、專題、勞作、默書好似永無休止咁,雖然已經買埋一大堆補充都無時間做,真係非常無奈。

昨日口頭講左, 今日會寫手册。好似係Unit 4生字, Unit 5(Healthy Food)個課全課再加VF。

原帖由 Lulu0820 於 10-11-11 10:12 發表
請問大家寫左下星期既英文默書範圍未?

更正:
Unit 5 (P.1) + VF (21-30)

原帖由 Lulu0820 於 10-11-11 18:38 發表
Thank you J's mama!今日寫左手冊,但無寫Unit 4生字,唔知呀囡係味又抄漏...

英默都仲可以,但中默就真係

原帖由 SUSANNA 於 10-11-23 10:25 發表
現在英默想拿9字頭都好似難左,吾知大家情況是否與我相同?

呢個考試困擾左成個月都有,聖誕假又吾敢去玩喎,依家終於有得嘆吓。

Lulu,今期奧數你仲報吾報呀?我囡仲考慮緊。

原帖由 Lulu0820 於 11-1-15 09:12 發表
考完試喇!一身輕鬆晒! 同兩個囡溫習,真係超忙+人都癲!

Lulu,

呢趟我同C6都以為要放棄,但出乎意料之外係阿囡自己想繼續,事関佢老友今期都會報。

朋友既影響力真係大!

回復 307# Lulu0820 的帖子

Lulu, 你真係好勁 我對付一個都緊張到癲, 你仲要打孖上。頭兩日阿囡考完返黎又係話唔得呀、錯好多呀之類, 但結果成績又唔係差左好多, 總之心血少d都俾佢嚇死。

依家中英文考試内容好多都係考課外野, 聽阿囡講英文出好多comprehension個類題目, 呢d真係要見得多,做得多先得。

回復 320# 小蕎媽媽 的帖子

小蕎媽媽, 你囡囡好乖呀! 咁忙都肯幫手做家務, 証明佢孝順你咯! 我囡就頑皮得多, 係屋企就攪攪震, 試過收埋姐姐個掃把等佢係到揾餐死.
‹ 上一主題|下一主題