用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 kswiss 於 08-1-12 22:47 發表
csy_ma,

即係話右圖(一)個答案係 tick?女女都 tick 咗,老師話錯,我都唔明??即係女女係答對?

係唔係講緊第九題?我囡只係響B度tick咗,其他打X,老師都冇扣分.
您同您個囡雙劍合璧真係厲害   我都有擬卷俾囡囡做,但係成績就響派咗既卷當中,就同中卷一並列倒數第一

您講果位老師...我聽返黎既傳聞都同您所講既差唔多 ,唔知係唔係因為某d身體質素影響

原文章由 kswiss 於 08-1-12 23:00 發表
係呀!睇到了.

成績真係大執位.

有些同學讀一年級時靠幼稚園個底打得好,二年級其實才見真彰.當然有些同學仍然高踞榜首啦!我地級仍未分精英班,但係會見到某d班會有多人上榜,某d班就少好多,都幾有距離.

...

響邊度睇架?

原文章由 kswiss 於 08-1-12 23:21 發表
我今日番學校已見貼咗係大門口個 board 上啦!

原來係咁 其實考試既野,總有少少講運,好似黃巴士咁講,佢囝囝英卷一響7同9之間,可能只係一線之隔,又何須太認真?

倒真的佩服級第一,聽阿囡講返,佢真係渴求知識,呢d既係屋企教得好,亦都要佢有此本性.

原文章由 黃巴士 於 08-1-13 11:03 發表
係呀!!! 何必太認真呢!!!

雖然囝囝今次英文只有7字, 但係我覺得佢今次真係俾心機回答, 唔似以前咁, 見到一大埋英文就覺得無心機睇, 俾我知道佢今次真係明白左課文, 分數只係其次而已. 及后要掌握嘅係解題技巧, ...

黃巴士:

我響宣小家長既blog睇到以下既感受,我諗您都幾有同感

分數一向都不是我最關心的課題。我每次都會看囡囡學校派回來的工作紙和測驗卷,但只會留意她的強弱項。(不過,每人都有優點缺點和強項弱項,學校的測考結果是難以完全反映一個人的能力。)

父母對測考和分數的關注,會係推動孩子積極溫習的因素之一。不過太關心成績,又可能會忽略了生命裡許多許多更重要的事情。正如大人過分關注工作和金錢,會失去很多更重要的東西。在 The Shaggy Dog 故事裡,Tim Allen在變了狗後,才發覺自己過往放太多時間在法院的工作上,太少關心自己的太太和孩子。

現在的小學教育和測考制度,是用同一把不可選擇的尺去量度不同性格和才能的小孩,而這把尺只度出一個數字 — 「分數」,但分數又只能反映部份的才能。過度關心分數,會給予家長和孩子無形的壓力,而到孩子長大後,又會發覺那些往日頑皮的小學同學比成績好的同學有更佳的成就,更開心的生活。我相信這些例子,在大家身邊不難找到。

(摘自http://www.baby-kingdom.com/?uid-35057-action-viewspace-itemid-6530

回覆 #1 csy_ma 的文章

再當一次文抄公,摘錄宣小小四家長既分享,今次可能高年級家長有興趣d:

語音學(Phonics)和國際音標(IPA)的教學是宣小的英文課程的強項之一。小四開始就要學IPA,囡囡上第三課講的是/d/和/t/,就講到-ed尾過去式的字讀音有甚麼不同。

我們讀書時都沒有學phonics,-ed尾的字讀開怎樣讀就是怎樣讀,根本不明所以,現在要教子女phonics和IPA,自然倍感吃力。上年幫囡囡準備flyers的學習材料時,因為我知道過去式的發音是考試範圍之一,所以在網上找了一些的資料。以下是一個講-ed發音的網頁,有讀音示範,又有講一些不跟規律發聲的-ed字,我覺得都幾有用,在此和宣小家長分享:

http://www.englishclub.com/pronunciation/-ed.htm

今年學校為協助家長教子女IPA,特別制作了一段影片在家長日播放,又做了小冊子和制作了錄音光碟。不過,我特別向宣小家長推薦以下網誌內的「如何擺脫港式英文的口音」系列的Youtube錄影,這系列的錄影有26集,由中英文的聲調差異說起,對明白英語語音,有很大的幫助。

http://hk.myblog.yahoo.com/siu82 ... amp;id=6&page=4

(摘自http://www.baby-kingdom.com/?uid ... ewspace-itemid-4255

原文章由 kswiss 於 08-1-14 19:32 發表
你地班有冇功課做?真係估唔到剛剛考完試,咁快又有功課做.我地個班主任真係好勤力,點都唔放過我地.

我地班派咗中卷二啦!老師竟然全班都扣2分,聽講話全班都高分,所以老師開會後,一致扣2分喎! ...

未有新書可教,我地班今日冇功課 .我囡而家同鄰居小友玩緊芝蔴街網上遊戲,我睇過幾個,真係幾好玩.

我咪話上次總測驗睇過您班既中卷二既,發覺您地老師既要求真係同我地老師幾唔同,我估計,果時我睇到攞逾95分既卷,如果俾我地班既老師改,未必會有咁高分

(可能係教法唔同,據聞,您個老師會抄個"答案"響黑板,叫小朋友照抄或者仿作.我個老師則由小朋友自己諗,當佢地問到,只會教佢地寫唔識既字.

以此推測,我上次睇果份考卷,可能因為答題接近"答案"而獲高分.以小二級水平看,句子結構同表達皆簡單清晰,叫佢地寫超過12個字,就寫到12-15字左右,俾高分,可能都有其道理.

對比起我囡份唔高分既卷,由於班風既關係,佢地拼命諗長句,愈長,就愈易有錯字,愈容易被扣分 ,但係內容又真係豐富好多.您或者可以問我班既小朋友借d卷黎睇,佢地未必合晒語式規範,但係個個內容都各有特色,題題既句式都未必一樣,所以就算唔高分,都從中睇老師落既心力

個人以為,作文,首先要教既係創作意欲同創意,而唔係教一種倒模既句式.我唔介意囡囡中卷二既分數比您地班低好多,因為我會留意到佢其實學到好多野,但可能其他家長會介意.另外,假如中卷二既優秀者均以倒模式句子佔優,咁等於樹咗個幾壞既標準俾d小朋友,等佢地追求句子表達形式既準確而齊一化,而唔係探索點樣去表達所思所想,長遠而言,可能既妨礙咗將來進一步寫更複雜既內容.

不過,以上不過係我上次只睇一兩份您地班既卷既推測,未必準確
.印象中,您囡囡比較早熟,又睇得書多,之前您提過佢中卷二既分數未必好高,可能都係因為老師傾向睇正確形式多於內容有關,但這同樣都係推測,唔知您有乜意見?

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-1-14 20:41 編輯 ]

原文章由 kswiss 於 08-1-14 21:57 發表
尤其欣賞佢作那3條,勇敢,慌張及辛苦,都不錯呢!

可唔可以鋪出黎分享吓?

原文章由 黃巴士 於 08-1-15 09:36 發表

kwiss,

點解全班都要扣2分??? 因為高分呀???

黃巴士

我估因為老師既評分標準頗為相異,其他班可能9字頭者鳳毛麟角,kwiss果班攞9字佔既比例,可能同其他4班總和差唔多.我猜,假如唔係因為數字上差距遠到有可能一打聽就感到唔合理,應唔會搞到要削足就履,考起家長

原文章由 黃巴士 於 08-1-15 13:34 發表

我都覺得老師對錯字唔會手軟, 因為響默書同功課, 成日俾老師提到, 佢地會特別標識出黎, 等囝囝寫好d!!!:
好似果"騙"," 房"字, 好強調戶字頭頂個劃係一點, 唔係一撇.
中卷二, 我地班未派呀!! 好心急想知道 ...

今日派咗喇!阿囡成績都幾差 ,不過細心睇,佢某d句係作得ok既,但正正係kswiss讚佢阿囡果幾句,都唔係好知道佢想表達d乜.
kswiss呀,可唔可以俾我個囡參考吓,如鋪上黎唔方便,請pm俾我

今日去咗睇兒童舞聯校比賽.我地留到評判宣佈,我地學校攞到甲級獎 (獎項分三種:優異,甲級同乙級,每一項得獎名單都好長,可能都有十間八間學校.但好似聽唔到鄰校個名.另有最佳編舞獎一名)

今日睇跳舞,同朗誦節去睇,都由評判總結中學咗唔少野

我覺得教局呢d節都係以鼓勵學生為主,所以獎項咁多,上次,評判仲將一個唔記得咗係優異定係季軍,頒咗俾一位背漏咗一段、肢體有缺憾既特殊學校學生 ,佢話,是鼓勵佢和背後協助佢既師長既,真係幾令人感動.

其實,初小生參賽,睇既,都係佢師長背後既心血.難得的是,對於初小學生,兩種活動既評判,俾分既最大比重,都唔係聚焦於技巧上,而係--小朋友本身有冇投入,用心感受朗誦詩歌既意境,或開心地舞起來,感受到節奏韻律活動既歡愉.

朗誦節,評判以小朋友可唔可以跟隨文字想像,投入感情為最大法則(佢講咗個好精到既四字形容,可惜隔太耐,唔記得咗).

舞蹈節,評判以音樂節奏和動作設計能否帶動小朋友舞起來,放開懷抱”笑住黎跳”,為俾分最高原則.

評判要求跳舞既各種元素,都要配合跳舞者既心智年齡,佢地唔係幾贊成咁細個跳hip-hop,因為怕要運用獨立關節既技巧,或令小童身體要承受更大撞擊力,另有些生活性既主題,如有首I am a big girl就因評判懷疑小朋友心智能否與主題配合而失分.

我睇到同鍾意既幾隻攞優異既舞,都係節奏明快既,而且動作都係d小朋友好想會做既,有個將跑步動作變為舞步,都幾有趣

舞蹈評分以四方面:題材、音樂、圖形同動作為基,睇各方面係配合到,定削弱咗小朋友既舞興和表達主題既能力.我地學校既舞偏於簡單,有甲級獎,我都幾意外.

因為阿囡曾嫌學校跳d舞太簡單,想比賽完後就唔學(佢周六既舞蹈老師,係07年中學組既主席評判).
但我見舊年第一次上課已好用心記住同學仔個名既導師仲響度教,佢舊年都有令囡囡返屋企用手指扮花俾我睇,我諗導師技不止此,會繼續觀察

原文章由 cookie 於 08-1-16 01:01 發表
csy_ma
今日唔該哂您呀.
做乜仲唔瞓呀

結果我顧住睇人跳舞,都冇第一時間睇到佢地落黎.您個囡自己醒,已見到姐姐了.佢有冇講過鍾意響學校跳?

八卦一下:曲奇,您改咗放響下底既數字,係唔係受洗日期?

原文章由 cookie 於 08-1-16 01:49 發表

個日子係其他意思.........
我囡囡又無講0的乜喎, 我只不過間唔中問佢仲學唔學乜乜乜, 物物物, 因為佢學得太多了, 但佢次次都答我話學.....
您0甘夜呀..... ...

睇緊第d家長既blog,不過都要走了
近排多咗上黎浦,但似乎幾唔健康--學校同老闆既野,都甩咗好多,決定都係戒甩佢咯
早d休息喇

原文章由 kswiss 於 08-1-16 09:05 發表
csy_ma,

你所講既舞蹈比賽,係唔係比賽芭蕾舞?

場地係邊?家長係唔係要自己去架?

係唔係分好幾日比賽架?

而你所講學校取得甲級獎,係唔係由好幾個組合加埋既總成績呢? ...

係我地既芭蕾舞班,參加兒童舞組既比賽.睇比賽時咁啱有幾位專職教跳舞既老師坐響我後面,偷聽佢地講野,兒童舞係歡迎任何舞種報名既,由於評判比較著重創意,所以玩創意可能會著數d(不過果日攞最佳編舞獎,都係改編作品).偷聽得想,兒童舞好似分三日,之後,中國舞呀,西方舞呀既場地都各有不同,有d響沙田,有d響屯門元朗.

我講既甲級獎,單指昨日既兒童舞而言,原來獎項咁多,真係唔知

我要戒既,係響其他topic發牙痕,因為自己好唔守紀律,明明諗住講一兩句,點知愈講愈興奮,有d似玩game.放心,對住您d咁既靚女,我梗係會上返黎呢度親近吓

有家長同我反映,因為我自揭底牌,有時又會講佢地唔認同既d個人意見,有家長對我講既野頗有不滿.

各位大姐請原諒--我響度代表既,確係個人,冇必要四平八穩玩官腔,您地唔可以因為我既義工身份,就要我扮中立 ,咁係剝奪咗我講說話既權利 .可能我平日既言論去得好盡吧?上黎講野,我都已tone過,但旁觀者清,可能您地講既都有道理.
都有想過改過個名,但老公話,我一寫就水蛇春咁,點改名都冇用 . 我會記住帶把嚴d既尺上黎,但係唔會放棄講個人感受,請諒

原文章由 cookie 於 08-1-17 01:51 發表
csy_ma,
唔洗就住就住講,想講咪講羅, 唔洗理人地架, 對得住自己咪得羅 .
話時話您囡囡有冇報校際鋼琴???
今日派左基督女少年軍制服, 我囡囡好鐘意呀.....唉, 希望囡囡真係可以係當中學到野啦, 由其係對人既態度呀htt ...

我都見到件制服,好中學生,條呔好醒呀 之前我都氹阿囡參加基督少年軍,但佢諗咗一陣,都係冇去度.唔知佢睇到制服,唔會唔想改變主意呢?
佢都有報,不過首歌仲未練到可以順利彈一次 ,都唔知點上場

多謝意見,我都係咁諗

原文章由 kswiss 於 08-1-17 08:55 發表
csy_ma,

咁佢而家有冇參加呀?咩參加咗可以唔去?還是冇參加又可以現在報過名?

點解而家半個學期才有制服既?

佢冇報過名.之前聽佢d同學仔講,老師響初段都有叫過佢地鼓勵其他同學去.我唔知而家報名得唔得,如果有興趣,下年報都未遲

至於最後既問題,我諗您要問曲奇

原文章由 黃巴士 於 08-1-17 10:36 發表

csy-ma,

係哦!!唔洗就住黎講, 依度係自由發言, 其他人唔可以打壓言論.
:tongue:

囝囝中文卷二都考得唔好, 老師comment係"內容豐富, 不過錯字多!!!"

黃巴士 ...

我囡都係,得六字頭   我地班老師既本事,係可以令攞到低分既小朋友不失對學科既興趣同自信 我囡囡今次只係有一part俾老師讚,又係事實.聽講,我地班好多人都因扣錯字低咗十分八分,不過唔駛咁介懷,因為中國常用字唔係好多,到高年級應會改善:idea:

原文章由 cookie 於 08-1-17 11:01 發表
等我答下先.
基督女少年軍套制服係長袖既.
無話要當值
點解要到而家先有制服, 我都唔知, 仲要係未收我錢架喎

鋼琴係自己校外學既, 只不過可以經學校報比賽.

講番中文二, 囡囡個班每人加番少少分喎.....
CSYMA, 校 ...

上黎倒返轉頭睇,都唔知您答咗添

原來有加又有減,我唔知佢知唔知,但我諗副校應該會知?

其實仲未睇到個龍虎榜,但係返學校好多野睇:

校園靚咗好多 五顏六色,好有春天既感覺.

足球場後面啱啱加建兩行田冇幾耐,又可能再加.事關另一位義工符太做得好投入,好似日日返學校返工咁.響佢悉心照料下,參加有機耕作班既同學仔d作物大豐收(kswiss您囡囡有冇帶返屋企食?叨符太光,我地都有棟好大既白菜,囡囡食前仲要影相,又要我留返俾返夜班既阿爸食 ),小息仲有好多小朋友落黎排隊淋水.
最新搞作係校長將屋企d帶有香氣既植物(唔記得咗個名)帶返黎,俾園藝好耍家既校工申叔用葉插枝催生,都生咗十幾廿棟,仲諗住令佢百子千孫.有興趣既同學,記得去示範田附近登記,攞返棟香香植物返屋企.不過由於花盆有限,送完即止.我問校長,自己帶個盆黎,單攞植物得唔得,佢話得.

另外,校長話遲d將而家係有機耕作果個細羅馬場同園圃再擴建.俾有興趣既小朋友體驗一下耕種樂.佢話讓小朋友多接近大自然,可以令佢地少d物質傾向,又可藉耕作體驗一分耕耘一分收穫既道理,好想搞大佢

我其實有興趣食多過種,但係睇到田裡生咗咁多植物(睇示範田先知道,原來荷蘭豆d花咁靚喎),都係好興奮.果三塊田基本上靠符太一個人翻晒d泥(申叔好多野做,之前我又放佢飛機 ),好在有機耕作班多咗好多有興趣既家長幫手 .不過遲d塊田又再擴大,就可能要更多家長做吓體力勞動至得.我提議校長,不如到時響校內搞個親日播種日之類,邀請有興趣既家長返黎搞掂塊田同落埋種,等小朋友日日淋水時都諗返起同父母一齊翻泥既溫馨.

真係架,有機耕作班有位小朋友,棵菜長大到幾乎溢出個盆度,都唔肯收割,佢話,要等家長日同爸媽黎睇咗,先扐返屋企食

原文章由 wp-bn 於 08-1-17 12:05 發表
csy_ma,

見你咁講實在可以平衡返我啲心理, 我哋就係錯字都扣左10分, 本來好 希望在明天丫馬

是呀,所以我囡既成績雖然咁 ,近排俾他校既家長教得多,雖然都有d介意(因為佢有d句真係亂寫),都唔係太有感覺.

估計,只要佢保持閱讀習慣(雖然起步慢好多),到高年級自有改善.反而係英文,雖然佢今次都表現OK,但係同他校比較,都未必咁樂觀.英文既常用字較中文多好多,單靠書本學果少少,遠未足夠,所以學校先咁緊張請家長配合,一同為子女養成良好既英文閱讀習慣而培養氣氛.

據bk其他好叻資料搜集既家長分析(我引過佢blog既文章),到咗中學,公開試英文叻既幾乎集中九龍塘名校,仲贏其他九條街,我諗除咗關乎家庭背景,仲同閱讀風氣有關.至於中文,地區名校如林護,鄧顯等反較傳統名校好.最近聽家長分享,林護都唔係我聽返黎咁對分數勢利,中學生盛行玩blog,聽講佢阿囡就響網上同同學仔和老師交流讀史心得,指點江山,真期待有機會去睇吓

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-1-17 13:40 編輯 ]

差d唔記得講:學校壁報近排d數學動腦題好好玩,唔知會唔擺到家長日果日,都俾d家長估吓?
‹ 上一主題|下一主題