用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

回復 Derdad 的帖子

Yeah!!  第一個報到

真係開始要招魂了, 大人細路都要招丫!!!

無辦法, 佢要休息養傷!!!

說來話長, 亞仔左臂骨有個"水LONG", 醫生本建議佢今個暑假做手術, 來不及做, 就再次裂了.

回復 honghong_ma 的帖子

西醫叫"水LONG" , 中醫叫"骨囊腫" , 但意思都一樣, 係骨頭入面, 有部份係空心的, 我仔左臂骨, 就好似隻燈胆咁, 依靠外面D肥肉去保護, 萬一太用力, 碰撞, 水的壓力都會做成果個部份骨裂.

嘩!!!  今早學校門口, 真係人山人海

Derdad,

多謝你的祝福, 佢隻手現在係唔可以提高及反後啫.  但真係好怕, 唔知几時又裂過, 一旦骨裂就好痛好痛, 動彈不得, 見到都心痛

回復 honghong_ma 的帖子

多謝晒, honghong_ma & Uarecheap 的關心, 真係人間有情

醫生有好几個方案, 但聽到都好驚, 真係無勇氣做.  

1. 係左臂開洞, 然後打入"類固醇", 睇吓個空左位置會唔會因為類固醇而強化返
2. 動大手術, 把左臂骨入面的疏鬆組織刮晒去, 然後打入"人造骨骼" 或 由盤骨取骨骼去填

我聽到都暈暈地, 真係無勇氣去接受.

無論如何, 這是新學期, 新開始, 不要再提這些唔開心的事, 開開心心咁開學啦!!

我今日5:00左右入左, OK喎!!

搞2個係麻煩d, 我前日填通告, 把亞妹的班級學號填左做亞哥6B添呀!!!

及時買到就好, 你喱個亞媽真係得茄

我又係指示左我老公, 上星期日同亞仔去, 點知中途揾唔到個仔, 佢又趕住返B更, 所以去唔成, 好彩咋, 唔係就好似你咁, 晒料了!!!

嘩!!  咁都比你諗到

琴日亞仔帶左條紙仔返來, 話係登入 welovehk個網用, 我按紙上一組組的數字, 用左不同組合, 都登入唔到, 有無人告訴我, 邊組係用戶#, 邊組係密碼???  十萬個唔該

萬一開通左, 麻煩你通知聲, 真係無時間日日試,  晚晚搞2個D功課, 預習, 默書, 温書, 真係飯都無時間食.  

未得就寫清楚 或者開通左先比帳戶資料我地啦!   我係收到果晚, 足足搞左几個鐘, 心怕亞仔執輸, 比人做小一日, 所以就死唔心息, 係咁試不同組合, 搞到好夜, 先幫亞仔亞女對功課

係呀, 亞仔琴日都返尼同我講左 及 順利入左去玩了.  唔該晒你報料

我見亞仔早2日已經帶左 GS返去學校, 好似老師同佢地温習用.  而琴日就帶左常識6D返去温.  可能學校已經同佢地温左, 咪唔預時間前一晩温書都唔定.  但我仔前晚就好多功課, 反而琴日無咩功課, 所以我C6就夜晚同佢温左兩個鐘咁多啦!!

放鬆D, 放鬆D, 測驗唔洗呈分, 比佢地試吓撞板, 下次考試知驚發力都好

我仲慘啦!!  都唔知顧得邊個, 日日放工返屋企, 就睇左亞仔做晒功課未!!  有時趕住要佢9:30am訓覺, 就只能對佢功課做晒未, 即使有錯或字體唔好, 都未必來得及要佢重做或改正.  因為, 我推左亞仔訓先, 才開始搞個女, 搞完個細, 晚晚都要12:00打後先有得訓, 第2朝又6:00起身.  早上真係得個驅殼咋!!

其實, st.jo測驗都好快過,一星期完成晒, 我細果件, 係4測2考, 即10-11月, 每個星期三都有一科測驗, 無測驗果個禮拜就有默書, 所以個個星期日就係全家温習日, 如果我老公係屋企都好d, 有時得我一個對2個, 真係比返工還要辛苦

前2星期開始, 我刨晒sjc係bk個topic, 原來上到中學都唔放得手, 咁我到底仲要捱到几時??   我仲諗, 如果亞仔選讀M1由我操刀教佢, 真係沒完沒了

都係句:養兒一百歲,長憂九十九呀!

都係有仔女的媽媽才有共鳴!!  

今日終於測完, 又可以抖一抖
‹ 上一主題|下一主題