用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問寶琳邊間幼稚園同小學好??
go

想問寶琳邊間幼稚園同小學好?? [複製鏈接]

原帖由 oscar1117 於 09-8-16 02:05 發表
買左樓係寶琳..有冇媽咪可以講下附近有邊D小學同幼稚園好?大概12-1月先搬去..知唔知要點搞轉校?係咪應該等9月1開學先搞呢?我個女黎緊小3,個仔剛剛開學K1...有冇媽咪可以教教我要點做呀?唔該. ...

小朋友, 最好就9月新學年就返新學校, 辛苦頭几個月先.

寶琳  --  幼稚園, 可以考慮易澤豐, 翠茵小宇宙 或 茵怡的宣道幼稚園, 想程度深d, 可以去遠小小的德寶

寶琳  --  小學, 陸慶濤, 梁潔華,  或 遠小小的 黃永樹

你儘快, 一間間打去問下, 有無位, 趕係9月頭開學啦!

祝, 一切順利

原帖由 oscar1117 於 09-8-16 16:36 發表
GogoCheung,首先唔該哂你呀.因為我依家住係香港區..如果9月轉哂2個小朋友過去會比較難搞..同埋我又未肯定幾時搬到,我估隨時要1月.依家係擔心學校唔收轉校生.同埋我申請退學係咪要寫信?要點寫?如果我一月搬,咁我應該 ...

其實, 你有無考慮, 小學個小朋友, 唔轉校, 日後, 由將軍澳坐過海校車返學, 到中學先考慮返回將軍澳讀.  你小學果個, 讀緊邊區小學, 如果學校有中學, 而你個小朋友, 又讀得好地地, 就唔好轉啦!

幼稚園果個, 插下學期都無問題, 大不了, 到時讀私幼如德宝或比華利.

對唔住, 我未辦過退學及轉校, 提供唔到資料給你, 希望, 其他媽咪幫到你
‹ 上一主題|下一主題