用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

Julie Cheng,

深表同情,希望你囡囡早日適應!

Hi all Mum,

你們的囝囝囡囡們番咗學都3 weeks了,他們適應得好嗎?
我個仔都算OK!每天都肯番學,佢仲話佢有個同撈同煲的好朋友,就是早佢1個站上車的同班同學!

阿仔開學做阿媽的都要學習和適應!以前讀N1一個week才有一樣工課,現在每天都有worksheet,同埋手冊話每星期教的內容其實都不少!兩個weeks便教完整本'第一天'!

各位媽咪有乜睇法,得閒分享吓!

芝娃娃,

天軍是坐2A校車,家住何文田!

Dominic,

天軍拉拉鍊都是麻痳哋!不過放學時的書包又拉好的,不知是否老師幫但呢?!至於去vv,因為佢番過n1,所以很早已學懂!當然條褲冇"Yau"得咁整齊啦!

Dominicleung,

我個仔叫沈天軍,讀上午1B班的!所以你仔仔當然無提佢名啦!不過遲D school picnic 我地可以大家見下面!

CHUNYINMA,

你個仔好叻啊!已經可以嘗試去寫英文字,天軍有時塗鴉的時候,會撞手神寫到W、T、1等,佢已經開心到要我看他的傑作!現在我覺得最難的,就是要他坐定温習,温温下就講第二樣,一喺就落地玩!

CPY,

好耐冇見了,賢賢好嗎?有空上嚟傾下!

CPY,

我都冇帶聖經書回校,但今日我play隻vcd給他看,有D佢識的,唔知喺咪學校有D輔助教材呢?!

我只知學校在summer有暑期聖經班,是老師義務幫手!平時就應該沒有課外活動!天軍現正上香兒的音樂班,但因2-3pm撞正他午睡,所以我已經同佢申請退学!但現在還要捱到10月尾先完!

我打算下學期才同天軍報課外活動,想佢完全適應番半日的作適時間,然後才決定報D乜嘢讀!

Hi VincentKenneth,

真係好,又多個同班同學仔一齊傾下!Vincent是那一組?天軍是第3組!

其實鄭老師都很交帶!有次阿仔掉了抹手巾在學校,我同老師提過,請她代為留意,第二日條毛巾便揾番了!有次阿仔係學校俾人咬,其實應該不太嚴重,因為天軍放學後都冇提過,而且一D痕都沒有,但鄭老師都特登打電話交待了整件事情,所以都算盡責了!

Hi VincenKenneth,

天軍都知道Vincent是第2組!你說的assessment是不是做評估?因為我記校長話冇考試的!

Hi all Mum,

我都好傷腦筋到底旅行帶什麼去食!唔知那裡有冇飯堂有熱嘢食呢?天軍慣了吃正餐,帶乾糧佢只吃很少!有D擔心佢唔知夠唔夠飽!

Hi 芝娃娃,

天軍話早安歌如下:

叮噹叮噹叮噹叮!早安老師......

後面那些唔記得了!

Hi CPY & VincentKenneth,

最近兩日,天軍放學回家,隻腳都多了些蚊'爛',現在咬到右边菠蘿蓋好似個拳頭咁大,真肉赤!你們的仔仔有冇俾蚊咬?我都唔知佢到底在那裡咬,学校、校車還是等車?因為出門ロ番學時都唔見有!

Hi 芝娃娃,

天軍已經唔肯再唱早安歌,可能我問得太多,佢嫌我煩! :cry:

Hi CPY,

今日天軍冇再加添新蚊'爛',不過d腫就仲未消!我都唔知道其實在那裡咬!?

我都覺得宣幼多功課,好似昨天兩張worksheet,但其實有3版功課!真喺唔知K2情況會如何?

gu gu,

Vincent好似係K1Bam的!

JuliaCheng,

我比較懶,只買了沙甸魚和午餐肉夾三文治!

All Mum,

明天記住帶蚊怕水和驅蚊貼,唔係d細路就做咗蚊的午餐!

我媽媽教我用2.3匙煲仔飯豉油再加水來煮都幾好味!

Hi all Mum,

昨天picnic 我見到彥彤 (遠距離),恩彤,gugu的仔仔,Vincent,賢賢和 little fish的囡囡!

但見唔到Chun Yin 和Dominic,因為唔知佢哋佢樣!

JuliaCheng,

其實我有主動相認!那時我見有個Daddy拖住恩彤和景禧,我於是上前"搭傘",後來那個Daddy話佢係GuGu,恩彤媽咪在Cafe食嘢,咁之後玩玩吓D小朋友都走得七七八八!
GuGu話你們已經很熟,因你們在02年12月BB會已經識左好耐!

cocoyo1010

11月11日是家長日,到時應有評估報告!

Hi VincentKenneth,

喺呀!去picnic時我問鄭老師那個是裕穎,佢告訴我那個男孩,於是我便去同你先生相認!

近排天軍又轉咗組,由第3轉去第4組,天軍話仲有其他小朋友都由原來的組轉了去第d組,唔知有乜原因?

初初開學,我記得除了鄭老師是教B班外,還有李可欣老師的,但現在我問天軍李老師有冇教佢,佢就話李老師唔喺度!你哋知唔知B班仲有边個做班主任呢?

你們的小孩有冇提過有外藉老師教英文?我記得家長座談那天,校長好似話1week有1堂的,但天軍從沒有提過!

11月11日我同老公都會到家長日,到時見!

ChunYinMa,

我好有興趣你同仔仔報了那些課外活動!在school picnic時天軍有個同班同學的媽咪介紹了graceful hand的英文班給我,我昨天報了名,11月才上課!因為天軍自從在summer番了TST YMCA的playgroup後,非常抗拒去外国人教的英文班,我今次同佢轉了第二個地方,同埋人數比例少d,希望他能適應和學習!
‹ 上一主題|下一主題