用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圖書堂帶什麼書?
樓主: bbsonyy
go

圖書堂帶什麼書?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-9 09:51
但係老師實在可以口頭同小朋友講叫佢帶另一類書, 唔駛畫花人哋本手冊, 而且, 小朋友唔係無帶書, 係無帶佢心 ...

我又反為覺得寫手冊都係一件小事,寫手冊係老師同家長溝通渠道之一,可能間間小學唔同,現今家長可能愛直接聯繫,我家小校前學校做法,我地都有寫手册同老師溝通,無乜大不了。

論帶書返校閲讀,理應老師早有指示應帶邊類型書本。我小朋友從P1都帶起碼2本,學校鼓勵學生返校後 又未上堂前帶書閲讀,甚少理佢,直至P3先知原來學校係唔準睇漫畫式既書,因我小朋友正是執行者,去執行違規者時,其後被一位無理老師痛罵二堂,係好甘果隻,到班主任上堂再用一堂去解釋番和教導學生,為我小朋友平反,成件事處理左3堂,結果全班學生被班主任刑式上各扣1-3分,只係我小朋友無扣,仲有掌聲~~~

little_yolky 發表於 17-10-9 11:29
開什麼玩笑, 老師清楚在手冊上寫 "欠帶" , 唔係溝通。我哋手冊被寫欠帶/欠交15次要記缺點的。而且小五小六 ...

咪講左"可能間間學校唔同"囉,我地6年都係寫手冊溝通噃,有乜特別野都係用手册去聯絡,例如,今星期二要早走去學界。至於,老師既紅筆,又真係唔知有無後著喎,反正極少,又從無發現有蛛絲馬跡既顯示於成績表~

retriever 發表於 17-10-8 08:49
老師係傻優地。

你如何得知問題出於老師既理解力有問題,似乎,仲未能分清楚老師有無曾經解釋過"圖書"既標準係乜,又或,講左而P1既小朋友最終接收唔到呢?又或,真係隻字都無提過 ~~~

宜家D家長...總係愛用投訴為首要行動
漠視去搞清問題既源由...

1998Ruby1998 發表於 17-10-10 03:37
我覺得唔洗打電話去學校,不過可以寫係手冊:女兒只聽到不准漫畫書之指示,沒有留意少字的書也不准,便帶了 ...

若果咁小既事,都要追回公道,去研討下"無帶"是否包含埋"帶錯",相信,對P1既小朋友可能有唔少機會去研討~

#24 我小朋友所遇到,恐怕要追究到交校長處理了,而呢件事,我地都遲左一兩日先知。事源於一個班長執行學校指示,去勸阻一名同學睇漫畫書,而該同學毫無解釋就豪哭,又正正VA老師上堂,原來本漫畫係佢私底下建議俾呢位同學,VA老師不分是非,而我小朋友已即時解釋原因並道歉,但被係堂上痛罵足足兩堂,佢絶少係公眾場合哭都被狂鬧到哭出來。至於班主任㸃解會知,係該學生第三堂仲哭緊,班主任查問下,指出該學生平時被罵懶散都唔會哭,咁小事哭3堂,反讚我小朋友明知無錯下即時多次道歉,有勇氣,錯就係錯,雖然佢唔知係VA老師既私下建議,仲反責罵其他同學為何係2課堂,為何唔協助班長去解釋俾VA老師知道,漫畫書係嚴禁係課室閲讀。為左老師尊嚴去唔理是非黑白去痛罵學生,更一定要聲討?

咁小事又係自己理解錯,都誓要討回公道,教育路上,並非教導小朋友去事事聲討,係唯一可以做既。

仲有一件仲離譜,一個老師無缘無故,留底我小朋友閙足一堂,課都上唔到,話佢當衆多次喵佢,我小朋友被鬧下唯有承認,佢回家後同媽咪傾計中提及,佢根本唔知甚麼係"喵",佢無做過。呢次係唯一我叫負責人打俾班主任瞭解,班主任可能私下原因,叫我地直接找該老師,該老師態度仍欠佳,堅稱我小朋友認左就係事實,但我小朋友信念係老師鬧一定有原因,雖然佢唔知犯左乜錯。最有趣係,第二天副校捉住我小朋友,話當時佢睇住你地練步操,見唔到你喵老師,亦見佢鬧左好耐。

事事要討回公道,甚或寫下手冊,都要聲討用詞是否恰當,真係有咁既需要?

little_yolky 發表於 17-10-10 18:02
欠帶就係欠帶, 有帶就係有帶, 小朋友有帶書而學校又俾小朋友自由揀書帶, 又事前只係話唔准帶漫畫, 咁當然唔 ...
其實...仲有一個疑點先要搞清楚...樓主係無交代小朋友是否正正係堂上被老師發現左
或...從無拎過本書出黎...事情已經可以好唔同...無帶...或....帶錯

無帶...或....帶錯...我相信該小朋友係初小...甚或P1...帶書應係父母有須要協助處理 ~~~

little_yolky 發表於 17-10-10 18:34
好似話個女仔係P2?
父母協助處理, 咪又係聽返小朋友响學校點講然後執行。又無通告, 大家都係得個聽字。老 ...

是旦啦,P2都仲未知帶乜,又似乎老師錯唔晒~~~

mcl203 發表於 17-10-10 18:36
是旦啦,P2都仲未知帶乜,又似乎老師錯唔晒~~~

唔係為拗而拗,帶左成年書都可以唔知要求,好難理解,帶錯左成年都望到其他同學啦。

little_yolky 發表於 17-10-10 18:43
師兄, 剛剛開學咋喎。

又係果句, P1同P2唔同老師, 小學老師係隨自己心意行事的。
友善討論乍....又講定間間唔同做法
閱讀堂無理由年年要求唔同...大個D可以帶壹週瓜
咁我囡P3可能真係被果位無理老師省得岩 ~~~

‹ 上一主題|下一主題