用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

回覆樓主:

又係諗多次B2A是否全部均為全港頭40%,諗唔明可以用筆計,都係建議搞清楚一D基本東西先為佳~~~

WinnieCatCat 發表於 17-8-1 15:37
如果考慮全英中這條件,真光也是全英中啊,仲要照顧真小、應收了不少真小的b2生,咁更加沒可能收到太多街 ...

全港85%頭40%,本區B2生是否有機會係全港B1生或頭40%

全港頭40%係甚麼形式組合,可以係全部B1A,亦可以係B2頭

真光係統一只有2X個聯繫位,理應B1生都唔夠位,B2生經甚麼途徑派入,呢點係街外人難知

BTW~~~到此為止,我識既唔多~~~

hkpapa852 發表於 17-8-2 11:06
自行/直資離場比例: 30%

呢個比例係整體(B1+B2+B3)去計, 但B1學生是否會有30%成功離場呢?
直屬應多係B3生係自行階段投降...考直資 或 選B2校
我地當年有同學仔係派東區B2中學...此校非他區可選中學
論直联小B1生跳船...區內相信只有一間RCPS 可達15%...30%應係天荒夜譚既假設
要理解區內直联小係坊間甚有好評...B3生跳直資係相對有機會 ~~~

hkpapa852 發表於 17-8-2 11:50
有直屬中學而B1生跳船率較高, 應只有WY同RC

兩軒大部份B1學生, (每間至少有~25個B1生係咁) 可以話係赤膊 ...

我估...華小若只計B1生都不可能去到15%
原因 1...根本唔多中學可以跳....2. 想跳既中學自行亦唔會多收
華小得~10X人...15% 即係~15人...華小都收番~70人...似乎不可能有B1 15%
高小跳船率高 因 本身坊間中學評級唔高...另一係女生跳船比例相對高~~~

punlik 發表於 17-8-2 12:02
依樣其實難判斷.亦可能年年情況不同.
有直屬中學既B2生為何要跳? 跳都跳唔到同級中學.
B1A/B1B生可以跳更 ...

你提既論點...似乎...又將自行+統一混為一談...現在係討論自行 ~~~

1. 你自己試下揾本區直联小B1A/B生各有幾多位被SPCC/DBS收左
YWGS / BPS...可以自行...可以係抽

2. 你最撑既真光如是...你有數據肯定入MSS..BPS...SPSS...YWGS...全部自行入 ??
統一派既...B1位即係 +1 -1...對計數無影向 ~~~

punlik 發表於 17-8-2 12:20
首先你要明白.我地講緊是B1既跳船率30%,而非全體跳船率.華仁10X, 當B1 35人.只要有12個在自行/直資去更高一 ...
究竟係你自己唔明你自己講乜...定大家不可能明白你講乜...彈弓手週圍走 ~~~

*********************************************************************************************

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3497633&pid=44929654&fromuid=1443469

根據

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/HK2_WCH.pdf

我計左一下, 灣仔乙部總學額非保留位540, 保留位639, 共1179 (幾間不選不派既學校唔計)

灣仔乙部總學額1179比灣仔乙部參加派位人數.應該有多沒少.

因為灣仔乙部總學額應包括萬一灣仔所有人都未能派甲部既情況.

1179 接近

1621 * (1-30%)=1134

Felix223    發表於 17-8-4 15:08

punlik 發表於 17-8-2 12:24
以事論事,有直屬/聯繫中學既乙一都是放返自己中學.要博就自行/甲部博.你是要唔認同都沒辦法. ...
你肯定 ??....你問過 RCPS...TLMS...D升中家長未 ?? ~~~

王家爸爸    發表於 17-8-4 14:08

punlik 發表於 17-8-2 12:31
1 B1 /B2/B3 總數  自行/直資離場比例: 30%,依個數就算是不同,也相差不遠.不用爭論.
2但HKPAPA852 認為B1 ...

所以咪話大家唔明你講乜囉....彈弓手週圍走
當大家以為你講B1+2+3...30%...你見講錯就走去只計 B1中既...30%.....

比你睇多次...明明講緊 ~~~

1621 * (1-30%)=1134

你明唔明hkpapa852係糾正緊 你既錯 離場率30%
唔好quote hkpapa852 段評論當自己啦...你真係好彈弓手

哎....你既理解力..........

Felix223    發表於 17-8-4 15:09
王家爸爸    發表於 17-8-3 14:29

hkpapa852 發表於 17-8-3 18:42
妳又唔去查證資料,人地查完妳又唔信,一未靠段估......
行動表態支持吓你先...我信你講架....SUPPORT...SUPPORT !!!....

PS....我都要小心CHECK清楚D內容...唔可以寫錯/漏字...唔可以做改正....唔係又被屈我改內容 ~~~

hkpapa852 發表於 17-8-4 08:37
唔, 乜原來妳都咁清楚灣仔區, 失敬!
上網討論, 其實大家都係估計, 有邊個可以保証包生仔? 收得妳錢俾意見個 ...

自責左3年,即係話你4年前俾流料去害人,4年前你有無咁多粉絲㗎? 定出自某D作家口中~~~

hkpapa852 發表於 17-8-4 10:01
我既註冊時間: 13-12-3 00:50

我諗開始有會員聽我講廢話, 都係2014/2015年之後把?

我以為我D新仔經驗短咋, 原來係作家既大作~~~

Ps.....都係要小心,唔可以寫錯字,否則又甚麼珍藏版,話我改內容 ~~~

王家爸爸 發表於 17-8-4 10:34
正如你所講,我都發現好多人死响自己既主觀度,尤其係相信自己小朋友一定係B1學生。亦主觀地錯誤演繹其他人 ...

我小朋友當年間灣仔小學,升中表現咁理想,係眼見,唔係出自科幻推理,我諗左咁多年都未明區內如何派位,係EK分享都有保留,怕誤導網友,口輕輕可以令自己好暢快,但可以害人地子女一生前途,數據係一個比較客觀既分析,但都要自己去評估下分析是否合理,自行評估風險。

科幻式推理可以影響他人去作決定,宜慎之~~~

王家爸爸 發表於 17-8-4 13:34
加上有啲野,即使知道都唔可以係網上講得咁明。

果D朋友分享,坊間流傳,其實係~~~

所以有D智者就以為大家係自己友,口輕輕不負道德責任咁去寫科幻式推理小說,去吸引讀者~~~

王家爸爸 發表於 17-8-4 14:46
都係嗰句坊間流傳,唔好相信。
反而各人係呢度既 debate,如果認真分析各人既見解,可以仲更加有用。當然, ...

前提係...唔係科幻小說式...某小學100% B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok,都唔ok, 你有乜證據唔ok ~~~

我仔女果間一定係地上最強,非B1生不收,你話數據不可能,有乜證據先 ~~~

文章精境到如此,對自己信念有信心係可以理解,要去誤導他人滿足自己既心魔,似乎有點那個~~~

王家爸爸 發表於 17-8-4 17:22
各有各意見,唔同結果係因為有唔同既假設,都好正常。其實唔同既意見越多,越容易搵到需要既資料。睇完之後 ...
若例如...以下建基於乜基準下既假設...街市式議價模式 ?? ~~~

某小學100% 本區 B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok,都唔ok, 你有乜證據唔ok

王家爸爸 發表於 17-8-4 18:49
哈哈,唔好咁負面睇問題啦!從100%跌落去80%,80%一定比100%更貼近現實,一路咁落去,最終會越來越接近真實 ...

哎,唔講啦,你都仲未瞭解。有得認真討論就唔會有問題出現,問題係周山走點傾呀⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題