用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?   [複製鏈接]

mikalaw 發表於 20-7-7 13:08
今年坑真收了六十幾親生女,但好奇怪,有堅band 1 的同學乙一坑真入不到,派咗低啲志願的 band 1 中學,但 ...

可能有3個:
1.B2經自行入,但機會不大,要B2把口夠密,和總數收咗唔太多
2.B1唔係放乙1
3.小學俾嘅B2組別係校評,唔係真嘢

mikalaw 發表於 20-7-7 14:15
回覆 mcl203 的帖子

1 應不會,雖然唔 sure 2  家長自己話放乙一,他冇必要講大活,何况他冇可能排那間差 ...

我唔知坑真如何,但某些小學提供嘅係校評組別,並非用真正估算方法去提供,最明顯係用除3或除9去提供~~~

gigilovesnoopy 發表於 20-7-7 14:41

1 同 2 發生機會微。

你應該係調轉咗,灣仔係強區,全港性B1生係本區可能推落咗去本區B2生,係統一B1優先派位係會蝕底咗~~~

全港B1生只會係統一甲部有作用~~~

所以話要係灣仔成為真B1生唔易。灣仔B1英中位太充裕,亦令某些小學B1率被坊間家長們高估~~~

回覆樓主:

油尖旺應該唔夠灣仔強。灣仔係區細,強校多,直聯小學已經佔咗~45%本區學生人數,各有高B1率。其次,兩軒,聖雅各,寶血亦水平不低。斷估,直聯小已經有45-50%本區B1,55-60%全港B1。

直聯小學嘅直屬中學係要有85%全港頭40%學生,即係不可能多於15%全港性B2AA水平以下,假設佢哋平均收返前70-80%自己學生,即係只可以有~15%係B2AA水平以下,所以估佢哋有55-60%全港B1生~~~

既然直聯小學生已經佔近半全區人數,再加埋兩軒,聖雅各,可能令全區水平達全港~45% B1率,Vs 全港33.3%,即係比全港平均率多出1/3 B1率,但佢哋係本區只係B2生~~~

lcyesther 發表於 20-7-7 17:16
上年也不高啊!一直以為七、八成上坑真

要考慮埋直資或自行他校嘛~~~

cafeva 發表於 20-7-21 07:02
咁係咪可以assume 坑真band 1 率有5成?

應該有~~~

hkpapa852 發表於 20-7-21 18:34
如何証明呢?
如果真係B1學生,無理由佢地乙1唔入反而B2會入到

可能將自己目標B2生放自行後備呢,收唔到一個正取生,就入一個自己B2生補替~~~

gigiyyc 發表於 20-7-21 22:49
灣仔區女仔band 1位多過band 1學生,係有band 2學生入band 1學位,如果band 2尾嗰位咁啱隨機號碼前,佢入 ...

統一派位階段係B1生一定派位先,不可能出現B1生派唔到,而B2生又派到。除非,B1/2係坑真自己嘅評級,兩位學生係教育局派位根本係同一組別~~~

201808 發表於 20-8-21 23:47
真小校長去年在talk 講過, 真小大約在90名內也是派band one 學校,(灣仔band 2, 可以是他區band 1) 抽到 ...

你拎住坑真邊啲卷,去同MPS啲乜卷去比?用中文嘅卷去比英文嘅卷乎?~~~

201808 發表於 20-8-23 20:04
中文和英文已經可以比較。及有看過英數vs中數及英常vs 中常的內容。

但問題係,好似,MPS P5已經唔派卷俾家長㗎喎~~~

201808 發表於 20-8-23 20:39
我上面是提及是4-5年級的卷,包括以上各學校,5年級上學期有派卷的。老實說,我自小朋友升小已有看灣仔區 ...

又好似,MPS一上P5就唔派卷,只係堂上俾學生睇卷,睇完即收果隻~~~

如果我無記錯,之前回係話,上年校長話頭90位一定係B1生,坑真B1率係非常之高,唔好存有懷疑嘅心~~~

後來,改咗個po,連校長話頭90位一定係B1生,都改咗為頭90位派B1學校。所以,有時啲分享真係~~~

明明話見過P5嘅卷,又變成有啲誤會,世事可以前後好多變化~~~

201808 發表於 20-8-24 16:35
一直都係話P4. P5, 我無特別想針對講MPS, 只不過係你專注問MPS的事而已.........手機打字係有點不方便, 我 ...

你似乎覆到好亂,DSE係來自po #333~~~

至於,我只係知少少MPS,不可能去討論埋兩軒,李賜豪,有無派卷吧~~~
‹ 上一主題|下一主題