用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DELETED 刪
樓主: ilovemiffy
go

DELETED 刪   [複製鏈接]

bobbob 發表於 22-4-8 21:03
我比較認同呢個睇法,阿仔每次作文慘過問吊,完全感受唔到有乜嘢感情可抒 ...

無理由架喎,問吊只會一次過痛苦,唔會有每次嘅機會,更加唔會有機會感情可抒~~~

bobbob    發表於 22-4-11 00:43

b3410 發表於 22-4-12 22:36
唔知依家大學**有加權,而且又可以計best 6,可能中文取唔到星都未必太過擔心。除非太差,3322都取唔到。IA ...

依家大學嘅星星並非有加權,只係尖子另類入學途徑~~~

IB/IAL入本地大學途徑,相信,原意並非如此,只係家長們發覺另類途徑可以如此~~~

bobbob 發表於 22-4-13 15:49
IAL可以齋讀,ib要自己主動做多啲研究

咪又係不少都係中四先分學制~~~

b3410 發表於 22-4-13 21:10
我覺得IB相對於IAL,對於申請大學,更加多選擇。IAL主要申請英,澳,留港讀書,比較少人申請US。雖然都可以 ...

國際性學制用於國際市場有優勢係可以理解喎,國際市場對DSE唔太認識亦都係可以預知~~~

至於,DSE係近乎適用於所有香港學生,IB/IAL係部份中學係有條件下先容許修讀,直接比較似乎又唔太合適喎,我估~~~

可以想像下無論IB/IAL/DSE入讀本地大學或者係本地模式,似乎學生來自邊個學制,分別係唔明顯嘅~~~

b3410 發表於 22-4-13 21:39
所以我覺得如果目標明確留港讀書,最直接的方法係DSE

我又估,明確留港讀醫,任何學制都適合,係自己可選擇嘅範圍下,行自己最有信心嘅路~~~

b3410    發表於 22-4-13 22:03
‹ 上一主題|下一主題