用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

因為唔少人覺得"崇德"難入,第1輪自行收生,中學只得30%自己揀學生,所以會揀最好的學生(佢地認為),聽唔少家長話"崇德"難入,但據我所知李東X係天水圍都唔係物"出名好"小學,呢兩年收小一生數字岌岌可危,但佢地入"崇"學生數生又唔係甘差,聽"老師"講,因為佢地進取,教學生怎填表,由此推斷,只要你係果個banding學生,唔好太保守,否則只會斷送第2輪70%大抽奬.(當然當中亦有risk,無野係百份百)

原帖由 kilykilyk 於 11-1-23 21:43 發表

你意思係喺你個case裏面嗰批入崇德o既李東X學生成績唔好定間學校一向都唔好??點解咁覺得??

關於"進取"哩樣野,係有學校或家長唔進取,有學校為求果D自選學校高比例入到,就會叫學生選校保險,亦有D家長驚太多人揀,自己入唔到,所以選校好保險;例如,好似囡囡上年個師姐,竟然自行"信義和元中"配,知後,心諗:自行"元中"收硬,第2輪邊有佢份呢?囡囡間小學以前教學生選校還離普,早前,碰著1個舊同學,佢囡囡以前讀我囡囡果間中學,果舊校長竟然建議佢囡囡(考第1)考"鄧中","樓'到佢死,所以細女第2年轉左去"元小".
又講番天水圍"李"案件,係有關人士(小學)親口講我聽,佢地用"進取政策"叫學生揀中學,以前負責的老師唔係甘.當然,每間小學都會有"突出"學生,出如早前我提及果位小男生,正因為學校田徑有特出表現,加上成績好,所以去左"男拔";但我網上search佢地收小一生的數字真係強差人意,如果係"大家認為好"的小學,哪會變成這樣?(我都純在數字上看的)

原帖由 kilykilyk 於 11-1-24 14:53 發表

我就中學收生這問題請教過一些所謂知情人仕或老師,

問過佢點解一些名校入讀band1中學無李x海咁好,

佢哋答係....因為李x海學生啲師兄師姐喺佢哋間校

有好成績,所以除咗學生本身成績外,

也會睇報校學生師兄師姐成 ...

"....佢囡囡以前讀我囡囡果間小學..."  ---更正

原帖由 Sherryko9 於 11-1-24 15:42 發表
關於"進取"哩樣野,係有學校或家長唔進取,有學校為求果D自選學校高比例入到,就會叫學生選校保險,亦有D家長驚太多人揀,自己入唔到,所以選校好保險;例如,好似囡囡上年個師姐,竟然自行"信義和元中"配,知後,心諗:自行"元 ...

回復 333# kilykilyk 的帖子

如曾有冒犯之處,希望你不要介意,因為我只純以學校網上收生數字看,識有人在此教,唔錯,但亦聽過街外家長不滿這校,但相信這是正常現象,邊個會完美呢?知道這校會帶學生往其他中學(包括上水等)參觀,老師對中學的評價,比我感覺唔太欣賞"崇德"校風,因為覺得她們表演時的裝扮太誇,反而上水某校一樣的表演,但裝扮平實多了!

我又覺得"李"好似prefer學生揀屯門,因為上到band1中學比例容易D!

回復 337# kilykilyk 的帖子

我係聽個老師朋友講,不過唔知係唔係指(只得)果年?話建議D學生揀屯門D學校,因為屯門選擇多和比元朗好,當時元朗來來去去只得果一兩間,佢本人又唔鍾意果2間老字號,從佢口中,得知李東X有1小男生入左男拔,話初初小男生15 16,但老師認為難得機會,小男生入左港田徑隊,學校成績亦好,所以一早被男拔睇中.

我以為佢地好數叻學生去屯門band 1果幾間中學添!

原帖由 kilykilyk 於 11-1-25 15:56 發表

聽呀囝講今屆無乜人選屯門,而歷屆都好小人入屯門,幾十人入band1,得幾個係元朗以外...

回復 340# kilykilyk 的帖子

嘩!甘睇佢叻果D學生真係幾叻吓喎!LaSa唔係直資,還少位比外校生啦!好進取喎!你囝囝呢幾年在這校讀,你覺得如何?我係識人係到教,但唔方便講,因為1年只會見幾次面,李東X呢個名都係由佢口中得知,佢地D高層職員點解?

回復 343# kilykilyk 的帖子

其實我係想問:高層點樣?(唔係個樣,喜!)佢地好似大多由鑽石山(唔肯定地方)舊校遷去天水圍,我唔係好知D師生關係,但睇佢果網頁又好似好有心甘!(雖然小一生人數大減,唉!學童人數下降有幾甘大影响,就算間學校以前幾風光,仍可以係一兩年間小一人數下降得好犀利!)我知大埔等都係有此現象,曾有過百學生(1級),但適齡學童潮一現,可以係短短2年間銳減得唔夠幾十人(S1),佢地做得差?又未必,總之一沉就百踩!

過往崇德係全部申請者都有1st in,2nd in才shortlist,可靠消息信義有推廌位比小學,但唔知係唔係比晒所有小學(元朗區,包括天水圍),因囡囡學校副校長話有推廌位,但李東德唔知有無?一早信義已訂下3月19日面試日,我諗會係3月初有信通知,佢話全部都會通知有無得見.
應該唔係全部學校set下月19號面試日,盧中好似唔係這日,我都驚撞期 ,1日未收到通知1日都驚,以前話只得1間自行就話姐,而家有2間自行,如果加D直資仲死!有機會撞到7彩!

原帖由 kilykilyk 於 11-2-22 15:53 發表
請問各位家長收到面試信未呢??信義喺3月19日面試,係咪大概喺面試前1-2星期會收到面試信呢??崇德就未知幾時面試,都唔知幾時收到...

mamafufu,

請check pm.

"信義"話10號寄出信喎!正常應該今日收信,大家收到未?我要等放工今晚先知有無信!上次去信義簡介會,提及interview形式,幾好!起碼知流程點,唔駛"四處摸".

原帖由 需婆 於 11-3-10 22:04 發表
好驚,唔敢打去, 算了, 等多二日先.

e!你點知架?昨天電過去,信義答下午寄岀,照甘睇應該今天或星期一收信了!大家等好消息啦!

原帖由 kilykilyk 於 11-3-12 00:17 發表

信義會要求各家長收信後至電比信義,如無至電的,信義會主動至電給各位,真係貼心呢...

星期一即刻打電話去2間學校睇吓轉時間,以我覺得,邊間係你次選就打去要求轉時間先,次選就首選,但緊係唔好同間學校甘講啦!
我都收到信,係大約10點.

kilykilyk,請check pm.

原帖由 kilykilyk 於 11-3-12 17:10 發表
我收到信義面試信了,但呢次慘啦....信義/崇德時間一樣,信義2:25pm要10分鐘前到達,等候45-60分鐘,崇德2:30pm,請問各位家長,你們會點做??

pls check pm again.

原帖由 kilykilyk 於 11-3-12 17:57 發表

希望改時間唔會扣印象分啦...

都要打去睇吓有無得改後D喎!話就過左"死綫",唔試點知唔得呢?無奶油放棄任何1間.

原帖由 ycmami 於 11-3-14 09:11 發表
我仲慘,盧中12n,但另一間係屯門1pm,見完盧中都唔止1pm啦,點飛去屯門呀! 屯門個間已過左改時deadline,盧中又話無得改,唔知點算好!!!!

你小朋友果學生編號是否在#60前呀?

原帖由 sauhar 於 11-3-13 22:49 發表
我都收到信義9:30a.m.  祟德 13:30p.m....  :)

自行2間選擇,元朗區又甘多中學,3月又只得果2/3個星期六,邊會唔撞期呢?所以我都覺得D中學會知哩個情況,幫家長改時間(人情上),但我又覺得學校亦會估到"通常"要求改時間的多數會是第2選擇,是否?

原帖由 tracyleung 於 11-3-14 10:39 發表
已經打去盧中, 佢好有禮貌地回覆:面試過程要1個多小時,如要改期, 要先留下資料, 待老師安排後才可決定是否可以改期, 後日回覆.

由開始選校, 簡介會, 直到入表, 盧中給我的印象都好好, 好有禮貌, 好有系統, 但收到信 ...

如果渣車好快到,大約5-10分鐘,兜屏山落,我會建議你call定taxi,唔好搭輕鉄了!寧願晒少少錢但慳番D時間給小朋友準備,我諗的士錢唔駛$50.

原帖由 kilykilyk 於 11-3-14 14:59 發表

如果能夠準時喺2:25pm面試都好好了...
好采係差幾個經鐵站,希望到時樣樣順利啦....

信義面試

比我感覺唔錯,覺得學校會比好多資源學生,佔老師唔少時間(以老師立場,會好大壓力).當日校長四周so so,副校長亦在場,老師有幾個,有幾個同學仔當服務生,有茶和小食,人唔多唔噪,可能見大約180人,所以安排幾好.校長說有遊學團,F2已可參加,要自費,上年去德國,第1次,不似過往美國團甘係host family.

講番當日面試過程.其實面試時間唔太重要,好似囡囡話,先到先見,無理你係物時間的組別,坐低上樓,group齊人就開始"英文接龍",每人有4次-->完成後分別去幾個課室開始英文interview,預先派發問題閱讀,跟住坐等聽英文帶,再作答-->朗讀一篇英文短文,囡囡話有幾個深字,雖然唔識但仍可拼音讀-->英文問題(我唔係好記得了!);粵語部份(唔記得全部了!)預先比一篇中文故事,以口語化讀出-->句子手法-->私人問題,呢部份老師話阿囡比佢感覺好自信,問佢有否參加故事班...,阿囡答她多年都有參加朗誦比賽(3語),老師再問邊種語言朗誦她喜歡,阿囡答自P2是普教中,所以較喜歡普通話等.(整個面試,在之前簡介會講的一樣)
過程中,阿囡話有1/2題可能答錯,老實答,我唔介意,因為經過幾次面試,已變得輕鬆和習慣;我對囡囡講,就算以前的直資失敗,但過程中卻獲益不少,令"自行"面試不至生硬和緊張(對囡囡,但媽咪仍帶點緊張!),每次面試完畢,從囡囡臉上不會看出一點緊張端兒,是一種好的訓練.

囡囡己見晒全部自行面試,專心考試了!
大家有如何?
‹ 上一主題|下一主題