用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啓思小學
樓主: LA
go

啓思小學 [複製鏈接]

hi LA,

黎啦黎啦~~打到黎啦~~終於都要測驗啦

hi ballballmama,

係呀, 張紙話1分鐘寫動物名, 尋日我問仔仔, 講就講到十幾個, 但寸就得幾個, 而家返黎1日寸1個都排玩啦, 都唔知係咪出呢個topic, 佢舉例喳喎, 會唔會出顏色/水果........都唔知.

hi all,

今日仔仔發燒, 去睇醫生人山人海, 各位小心哦.

hi LA,

仲諗住今日同仔仔讀下書寸下字, 點知佢又病, 唉~~

hi LA,

妳講開"靜夜思"真係搞笑, 仔仔之前搞左成晚有幾個音都未掂, 我都叫佢去訓啦, 點知第2朝起身佢話媽咪我識啦, 跟住成篇讀晒出黎又無錯喎, 我話你成晚無訓呀 佢話有, 不過一路訓一路諗喎, 但又見佢好精神.

跟住尋日首"登xx樓"又玩左好耐, 唉~~有時諗係咪我要求高呢, 人地果d係咪真係可以自己聽cd讀識晒架呢......

hi LA,

哎, 唔係"靜夜思"呀, 果篇好易喳; 係什麼"x農", x禾日當午, 汗滴禾下土, 誰知盤中餐.......真係廣東話都未識讀呀!

今日試測, 阿仔都唔知係乜, 仲問點測架(我都唔知), 只係同佢講老師問乜咪答乜囉, 不過要小心聽清楚人問乜.

Tks ballballmama~~

hi all,

中秋節快樂~~

hi LA,

仔仔星期一已返學, 尋日朝我見到妳地呀, 有無留意係車場有架車向住妳地行, 跟住停俾妳地過, 呵呵呵.

今晚見唔見呀??

hi DOUGLASMAMA ,

仔仔派返英文試測, 又ok岩晒喎, 數學就做漏半題, 少左1分(激c我, 事前都講左多次要重check), 下星期到中文, 而家努力中~~

尋日家長會, 將仔仔放左係同學仔屋企, 同老公一齊去. 之後可同班主任傾幾句, 佢話仔仔大致都ok仲幾好tim, 仲讚我教得好 , 總算對老公有個交待, 我覺得全職媽咪有個壓力係對老公, 唔駛做仲教唔好個仔! 佢地會咁諗.

hi LA,

無法啦, 我覺得返工仲舒服過湊仔, 起碼都有喘氣既時間, 定定地食個lunch, 又唔駛做家務. 我做家務係弱項, 成日做錯野, 早排試過冬菜蒸魚用左菜蒲, 煲湯豬展拎錯豬排(要解凍焗住用), 又打碎湯碗(仲係康寧不易碎果只), cut紅蘿白把刀都跌埋落地差少少腳指都無埋.......總之就玩到謝, 驚驚.

hi LA,

妳果班(k3a3)係咪有個叫amanda呀?? 我朋友個女(油天)開家長會話有個啓思過去架喎.

另妳有幾個只cd派左??係咪有只玩遊戲架??

hi LA,

用鐘點咪俾人話(99), 已經唔駛返工, 煮下飯都話辛苦, 嘿~~

而家妳仔仔係邊班??(我唔記得左, 只記得第1日話佢又唔同班),  今朝同1a2既媽咪食早餐, 佢話有2只cd, 1只係語文, 1只係玩既, 語文就日日用啦, 玩果只佢都未開過.

hi LA,

都話家家有本.....呵呵呵, 仔仔1-3歲都有用工人, 真係好煩架, 唔止人地阿媽話, 自己阿媽都成日講, 佢1個湊4個邊有人幫呀......, 我諗做得多就藝熟啦.

終於搵返張cd出黎, 岩岩玩過, 不過好似好遲鈍咁既.

hi Cyrus123 ,

去年我地k3有3班, 每班2x人, 聽聞有3x人上小學.

今年小學有4班, 1班1x人, 3班2x人.

[ 本文章最後由 IRON 於 07-10-3 15:06 編輯 ]

hi all,

岩岩打簿過左$650飯錢, 計起黎成$31/餐, 仲貴過我係樓下食個午餐.

hi LA,

係喎漏左計下午班tim~~

又係online game, 無咁多時間玩啦, 而家星期一三四五放學後都有活動, 星期六又去打棒球, 事頭就黎喳型, 所以星期日全日休息.

童詩果本係咪屋企教, 一星期2首ok啦, 咪沖涼時當唱下歌仔. 話時話, 課外果本妳教廣東話定國語??

haha......話晒九龍塘高級地方呵, 又有專人煮, 都值都值, 唯有我食平d既囉.

hi LA,

我都係教廣東話, 費時自己又去搵讀音.

果本詩集都幾深, 我講除左識讀之外仲要理解意思, 有d媽咪話識讀就算. 尋晚我同佢讀"竹", 識讀後講意思, 但都難以理解什麼係文人雅士, 點解"不可居無竹", 何謂"俗", 講完佢都係一頭煙, 查實意境呢家野都點係小朋友可意會呢, 如只係諗口黃又有無用呢?!

hi  corliss_yu ,

學費 5800 x 11個月
書簿雜費 18xx/ 上學期
膳食 6xx/ 月
課外活動每樣 1xxx/ 3個月

查實自己係外邊都會學野,  計落1個小朋友1萬都無乜走雞.

英文堂我覺得算多, 有時1日有2堂, 仲有1中國1外籍同堂;

數學就好淺.

仔仔係學校做左大部份功課, 返黎係預習用幾多時間, 其實有埋課外活動, 時間真係無幾多.

[ 本文章最後由 IRON 於 07-10-9 09:39 編輯 ]

hi ballballmama,

哦, 明白. 好在暑期時已教晒仔仔文字題, 所以可睇少一樣, 主力攻英文同國語, 唔係都唔知點夠時間.

hi LA,

haha......今日妳終於見到我啦, 但妳仔仔望唔到我呀!

我仔仔做每日一篇點都無第1, 因我第1日唔知miss左1篇, 佢好無奈, 但又俾我搵左個教材.......有時盡左力都未必有第一.
‹ 上一主題|下一主題