用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網德田兆強, 派唔到gei入黎, 亙相安慰下 ...
樓主: hoganmama
go

48網德田兆強, 派唔到gei入黎, 亙相安慰下 [複製鏈接]

Re: 48網德田兆強, 派唔到gei入黎, 亙相安慰下

hello,各位
我都後補in 左!但未有收到信,請問德田要收的後補生是否巳出了信通知呢?好心急!!!
心美 寫道:
真係小左d喎,上年未計我唔識既(都係呢間幼稚園既學生),我識得既都有7個叩門入到德田兆強 今年咁小......
:wave: :pint: :-D :-)

我個女in 德田,今早tel通知收左佢啦!我都好開心    [quote]
iloveyoub4 寫道:
kt8001

8掛

未通知既媽咪唔好放棄,因今年小成5000個學生(出生率較低)而且有朋友的同學媽咪後補叩了多間小學,現在D學校話收佢地,佢地又唔讀,所以到開學前都重有機會.     

kt8001,katiekama,iloveyou4,fishfood
我哋一於開個德田兆強嘅topic,大家分享吓好嗎?

應該係見過校長的機會大D!萬一唔得p.2插班都得架![quote]
clementbaby 寫道:
恭喜 ! 恭喜!有人得

iloveyoub 4,

其實我都係平常心!得就好開心,唔得都無咁傷呀嗎?何況只係睇小朋友嘅表現,千其咪俾佢地(小朋友)覺得入唔到就好似世界沒日!
katiekma

等左好耐啦    應該有機會啦呱   
睇完過topic真係有d驚
真係成300人去叩門
如果當日大抽獎衰左既話而要叩門,
我真係無咩信心

[quote]
katiekma 寫道:
kt8001 & wfmic922,

恭起你地, 我同iloveyoub4女女多2個同學仔lar,德田兆強有機會開到lar。
[/quote]

iloveyoub4,

好似係4/7註冊,6/7派通告(書簿費&校車資料).
wfmic922

梗係好啦我&katiekama等左好鬼耐啦
係唔係4 july去注冊    

我地6july就要交書簿費 & 校車錢啦   

[quote]

kt8001,katiekama,iloveyou4
我哋一於開個德田兆強嘅topic,大家分享吓好嗎?
[/quote]

clementbaby,

明天打电話問下學校有無啦!
如果係p.1下學期到做插班,

唔知得唔得呢?

[quote]
wfmic922 寫道:
應該係見過校長的機會大D!萬一唔得p.2插班都得架 !

聖公會德田李兆強小學(家長分享站)好嗎?大家提意下!

我準備訓啦,聽日再講 不如大家諗吓個tpoic開個咩名好       

iloveyoub4,

兆強(車費)去高翔苑都係$277.你住邊度呀?什費又幾多呢?
wfmic922

好似話書籍費要千幾 校車應該$380左右

[quote]
iloveyoub4,

好似係4/7註冊,6/7派通告(書簿費&校車資料).
[/quote]

hoganmama,

係呀,有希望架,有d人最後才放棄學位的!

hoganmama 寫道:

其實都唔敢太大期望, 真係希望越大, 失望越大

個間咁gei聖xx華都唔知搞咩, 1個電話都無, 都唔知係咪玩野

我今日問過幼稚園副校長, 佢都話唔知, 會幫我check下wor (當時兆強都未打黎), 不過佢話其他同學仔都未有消息, 真係慢9拍 (我意思聖xx華)

hoganmama[/quote]

iloveyoub4,

我係全職媽咪!
wfmic922

你地係唔係在職媽咪???我答先,我係!!

[quote]
聖公會德田李兆強小學(家長分享站)好嗎?大家提意下
[/quote]

hoganmama,

因為佢話平田多功課做,怕無課外活動嘅時間,而且又唔鍾意學校安排母語為普通話的家長在午飯時間為小朋友講故事,怕佢地D普通話不標準同唔識繁体字(亂講)!
今年至2003年的機會都比2001及後的2005-2007多啦,01千禧年多龍仔女,05-07內地孕婦對港婦7:3,迫爆医院!!我地今年巳好好多啦,競爭都小D學位又多d.
wfmic922,

why佢唔讀? 如果德田兆強唔得, 我下星期六都要去平田兆強考, 不過機會會微d lor, 因為平田唔係一一ma

hoganmama,

係呀,有希望架,我個friend派左平田(巳註冊),但佢唔讀又未通知平田兆強,平田兆強重未要求買校服同書簿(約本月尾才通知)所以好有機會.[quote]

hoganmama,

早晨呀!其實好多天主教小學都不考小朋友架,好多一問就收啦,唔使in小朋友,不過樂華天主教D師資有成20幾個percent有特殊教育wor!
比心機, 間間都問下lor, 我知樂華天主教唔需要interview, 有位就收, 因為我2號打過去, 佢叫我留資料, 跟住過左註冊日就打黎問我去唔去註冊la, 我有朋友都派左呢間, 都ok唔差gar, 你試下打去問

hoganmama

住啦,一日未開學都唔使 ,可能有尾彩,俾多多多D成意努力叩你想入的小學.[quote]
我個仔可能係香港個邊讀書,差一年唔想轉校
(因為舊年生仔,所以先搬左過黎油塘!)
佢個間幼稚園大部份學生自行分配都收曬,
所以d老師冇咁緊張!
又或者d老師對觀塘區d學校唔係咁熟識,
都係為有自己搞掂,四處奔波囉!

呢排d天氣又咁反覆,
冇可能湊住個bb四圍撲?
如果真係找唔到理想

iloveyoub4,

唔使客氣!你住油塘呀都好近wor!

hoganmama,

yi!係咪收左你啦?快d報料.
見你地係德田兆強個topic傾得咁開心, 我都想一齊諗買校服ar

hoganmama,

聽個friend d friend 話:因為有D另類師9,成班一齊去叩門,好多收左佢地又唔讀又叩其它學校lor,
係咩?! 咁我又唔知wor

[quote]
hoganmama,

早晨呀!其實好多天主教小學都不考小朋友架,好多一問就收啦,唔使in小朋友,不過樂華天主教D師資有成20幾個percent有特殊教育wor![quote]
比心機, 間間都問下lor, 我知樂華天主教唔需要interview, 有位就收, 因為我2號打過去, 佢叫我留資料, 跟住過左註冊日就打黎問我去唔去註冊la, 我有朋友都派左呢間, 都ok唔差gar, 你試下打去問

hoganmama
[/quote][/quote]

hoganmama,

另類c9叩ge唔係48網,但就有殺錯無放過,每次一行幾人去叩門.巳有幾間hold左位!

樂天師資(特教有20幾個%)好大可能收d有dd問題既學生may be 係情緒,視聽等,因佢d老師比其它學校有資格(巳授訓)教呢d學生.eg.平田兆強有2%德田有好似5-6%
wfmic922

你意思去叩樂華天主教??

hoganmama[quote]
hoganmama,

聽個friend d friend 話:因為有D另類師9,成班一齊去叩門,好多收左佢地又唔讀又叩其它學校lor,[quote]

各位,

bye bye啦!好肚餓!         

o唔ok就唔知?
之前(選校前)同校長傾過搭校車問題因校址幾吊腳,我話怕小朋友在校車內會學壞,校長話小朋友唔可以在溫室中長大!但禁細個小朋友邊識保護自己呀!
如果只看小學概覽好似幾好,但就係果20幾個%特殊教育証書lor!要唸唸
唔該!咁呢間學校係咪真係ok?
因為我始終對呢區d環境&學校唔係咁熟!
真係唔好意思!
請大家幫幫忙!
thanks! thanks! thanks!
                                    clementbaby
[quote]

hoganmama
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題