用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 想為小朋友準備PTE exam
go

想為小朋友準備PTE exam [複製鏈接]

我想為四歲半的仔仔準備考十一月中的PTE exam, 請問坊間有沒有 pass paper 或上網可 download 的練習提供?
   13    0    0    0

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸,我知你在英文公開試上好有經驗,唔該晒你的幫忙,係呀,亞仔嚟緊會考十一月firstword,其實佢已經可以handle度考試範圍,不過我有啲擔心佢唔知可唔可以坐咁耐專心咁考,所以我想這兩星期在家比啲paper佢一氣呵成咁試做

回覆:citygirl 的帖子

連教亞仔的外籍老師都無話有咩可以溫,我唯有自己整啲類似style嘅野比佢做同計時,listening那part就做啲Cambridge starter, 小一二的補充練習,上次亞仔上堂時做paper唔識Monique呢個係女仔名,佢填了brother,全份paper就只係得呢part比人扣左兩分,我心諗,呢啲唔識都無計…坊間的確好少人考/講PTE,或者係我識會考公開試的人都無考,真係唔知點解…

咁你有無同仔仔溫下,始終都係咁細個?我就呢個星期先開始追佢習慣快啲寫字

回覆 citygirl 的帖子

有無打算繼續再比小朋友考PTE level two?我睇過最難都係作問句,如果攪好呢PART,其他應該唔難...(不過唔知要攪幾耐)

回覆 citygirl 的帖子

你比小朋友做小一二練習?我覺得以香港補充來說,firstwords 應該係似小一至小二之間....

我都有間中叫佢作句,不過有時要就住佢phonics有啲音未識,就會有啲字未識串,平時你小朋友會作啲咩句子呀?

今日去考oral啦,到試場時發現小朋友都起碼係k3以上

我仔話易,但佢話張枱高,寫得好辛苦,我諗我會比佢出年十一月先考level two,反正嚟緊要準備下出年考直私小

我諗住自己train佢考level two,其實有無pasr papers可參考?

王家爸爸  Level 2?  發表於 14-12-2 15:56

係past papers…

回覆:edpo 的帖子

springboard

我仔都係merit,佢話佢慢,最後一part有幾個無個,我估前面應該啱九成有多,我估五月比佢考多次firstword

諗緊十一月先考springboard,因為到時佢先係k3,如果五月就考,呢兩三個月就會追得好趕,其實k2考到merit都已經好好

係fill in the blanks 有幾個無做,那次考試見到佢特別比人細,都知自己早左同佢考,其實好多直私小都話cert用途不大,我諗住係用來叩門用,所以唔使咁急,如果再咁早考springboard,同場oral的小朋友都有小二三的話,咁反而亞仔會好蝕底,嚟緊夠五歲,反而諗緊一考完Cambridge starter就暑假前即考埋mover

之前亞仔係跟一位老師學PTE firstwords,但佢教得唔好,嚟緊想自己train 考springboard,考十一月那次試,但PTE唔似得Cambridge咁好可在書局買paper做,但我想官方網站又download唔到past paper,想請教有心人,我可以點為亞仔準備,thanks

回覆:王家爸爸 的帖子

我會準備考starter同mover,但只想知PTE有無past paper 同material可做reference去教?

請大家繼續分享

我第一次比仔做mover paper,做得幾好,可能因為做過PTE paper,不過佢好似做得幾慢

回覆:ajfamily 的帖子

要請教下,點樣k3考flyer???好好好叻,是否目標為本,好努力咁做?因為我仔試做mover,佢就嚟五歲,只錯兩條,但始終細個,寫得好慢…(近來我仲要執佢啲字寫靚啲…)你小朋友讀神校的嗎?真係好叻…(真心的)想知叻學校的水準

‹ 上一主題|下一主題