用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

[quote]原文章由 Xanthe 於 07-9-6 11:15 硐表
ffhhmama,

下星期(Mon to Fri),睇一日當然ok la, pm me the details, your son name, class and your contact.

Xanthe,
等我check 左在pm 你呀, 唔該  (想問我要幾點去到學校呢??)

原文章由 tiffanylau 於 07-9-6 14:09 硐表
呀仔話今日按時間表上堂 ,差不多帶晒翻去,好重呀 ,今年多了幾本英文的書。大家有同感嗎?

無wor 細仔得本英文書無其他書, 係米習作尼架???

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 14:50 硐表
ffhhmama,

you can buy it after 10th Sept. ask your son to borrow the exercise book fm the classmate 1st and return to them later law.

我都同佢咁講佢話同學已經吸左個名係本薄到...激死
其實點解要下星期一 先可以買呢?? 學校可5可以比多個選擇我哋呢, 雖然啲 file 唔係好貴年年咁買唔系好環保 (好多時啲file 同新都無分別)

Xanthe,
想問今年NET堂係米改左做英閱同以前有咩唔同 ,  咁重有無外籍老師教ga, 如有依家係邊個..男/女

原文章由 AndyRain 於 07-9-6 15:31 硐表
留番俾亞細仔用啦, 其實我都唔識睇佢張form呀, 都唔知佢d名稱係mug, 數格仔又唔啱.  

我都大概有成18本簿可以再用呀........我都唔知到時叫個仔點去校務處買, 因為.........個仔掉了那張紙呀(因個老師話我填錯了,  ...

都無計為有留比細仔用, 我重有張form呀比個e-mail 我send 比你呀

原文章由 AndyRain 於 07-9-6 15:49 硐表
ffhhmama

pls check pm.  唔該晒. 一開學我就已經.......成日要你地幫忙.真係唔好意思.

無問題互相幫助 攪掂左啦. Check e-mail啦:)

亞仔最後都要問人借校薄:tongue: :tongue:

各位早晨呀! 都話今日個書包好重ga啦!兩個仔都咩到灣哂腰   , 除左帶每科嘅書之外重要帶埋啲習作非常重, 希望依家ling 哂返去之後比左老師keep 以後個書包會無咁重啦!

Xanthe, 希望你都再同校長商討呢件事, 可5可以盡量連堂呢????有無需要將PE, 音樂拆開佢呢? 一班有35幾人40分鐘都5係好夠用啦???

原文章由 tiffanylau 於 07-9-6 19:45 硐表

多了Daily Readers,, Grammer Practic, Mock paper (應該係習作)唉!剛剛放工回來問他,原來有D明天先帶,怪不得今日咁重。

我細仔一年級無呢啲(可能怕佢哋第一年未適應啦), mug 二年級已經要用 Mock paper...

原文章由 tiffanylau 於 07-9-7 10:02 硐表

Xanthe: 我呀仔話可以將D書放locker,是否OK呢?請幫幫忙,瞭解一下

Xanthe,
麻煩你了解吓, 大仔分配左locker, 細仔話未...

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 10:24 硐表

其實時間表出左,要再從新排過的可能性好低 所以我都唔敢抱希望了

雖然係... 但唔講又點會有希望呢

原文章由 AndyRain 於 07-9-7 10:31 硐表
tiffanylau

係呀, 其實係我個妹3年前買俾我個仔的(因佢唔知道間學校有萬理長城咁長既樓梯呀), 當時因為個書包太大無用.  到了而家叫做ok所以咪用攞, 都知道個書包本身都重, 但係又唔想side野, 同埋, 唔想再擺係到了 ...

唔怪得啦! 暑假買書包亞仔都話買有"look" 我同你林嘅野一樣所以無買, 買左個護脊書包...但係 暫時都幫5到手...

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 10:49 硐表

頭兩日係會重D,只要交哂D作業應該會好D,小朋友真係要忍耐下

如我之前講希望呢兩日ling 哂比老師keep  之後會無咁重啦
唔單只小朋友要忍耐, 最要忍耐係我哋啲家長

原文章由 AndyRain 於 07-9-7 11:13 硐表
係呀, 今個學期改唔到, 都望下學期改到呀.  佢地係發育時期, d腰, 隻骨姿勢唔好, 生到歪晒就手尾長呀.

同埋.......真係好重呀!! 大人都覺得好重, 更何況細路!! 其實d作業現在交了俾先生, 好快咪又派番黎做. 除非佢 ...

最好將個上課時間表盡量安排係連堂咁上就好啦

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 12:37 硐表

其實係咪一定要每日都上中英數呢

我印象中以往每一科都set 左一個星期要上幾多堂, 但依家唔知道,我林呢個問題要Xanthe 答會好啲.
睇番個時間表係每日都有中英數, 但係有啲係Dict. 閱讀.....

Xanthe,
明白短時間內很難改變, 但離下學期重有一段時間....無絕對嘅5得, 事在人為   (書包超重唔係今時今日嘅事, 新聞報紙都成日講啦)
如果返去學校見到校長等我都會反映(或者我哋可5可以send e-mail 比校長表達不滿呢???
另外我已經PM左時間比你,如你安排好請call 我
(都唔算咩義工啦! 其實有幾會比我了解多啲又可以見吓個仔點樣. 兩全其美就真ops:" /> )

[ 本文章最後由 ffhhmama 於 07-9-7 17:12 編輯 ]

Xanthe,
如果帶小朋友返學嘅家長係現時情況下可5可以比我哋幫小朋友ling 書包去到聖殿呢???
(有啲小朋友重要ling 飯盒ga, 真係好好好好好重)

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 17:13 硐表

今年小一家長可以陪同學生到三樓聖殿,但只可以在頭兩,三週,之後就唔可以了

其實我個仔今個月座校車都幫唔到佢幾多,我希望係呢個過渡期有需要嘅學生都可以咁做...

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 17:23 硐表

但校長有時都有心冇力,我地係咪應該向編時間表的老師提出意見較為直接呢

校長係最話得事果個, 佢唔比壓力編時間表的老師, 你估佢做5做呀?

原文章由 sandylaw 於 07-9-7 17:26 硐表

我就係受不住書包的重量,所以下星期都選擇番坐校車。

咁你米即係要佢自己授哂. 你係大人都話頂唔住可況小朋友, 如果依家有得比我選擇我另願幫佢ling 書包
‹ 上一主題|下一主題