用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

AndyRain,
放工番屋企你重要開工, 你好忘wor, 你無請工人....

原文章由 AndyRain 於 07-8-14 14:41 發表
我無請呀, 以前請過一年, 到而家都仲有陰影呀.  而家係我個奶奶既工人幫手看住佢地買下餸咁啦.  我唔鐘意請工人, 費事貼錢買難受, 我個仔到而家都依然好憎bun妹的.

呢樣就真係睇自己好5好釆. 我同62 99住得比較遠想佢哋幫手又怕佢哋辛苦, 好釆我個印印都幾好. 放左工可以淨係睇吓佢哋啲功課同溫習. 如果唔係我真係C 得, 學你話48小時都5夠.

點解仲要自己煮 起初就算唔好食都要佢煮, 如果唔係米即係要自己照顧多一個
你個女女咁細可以自己沖涼好叻呀, 我細嘅都係識左唔係好耐我哋用花灑仲要幫佢開好水先得如果唔係怕佢辣親.

原文章由 AndyRain 於 07-8-14 16:13 發表
因為每個人的手勢都唔同嘛, 做野已經辛苦, 仲要無啖好食, 就真係枉為人啦.  

佢ok喎, 佢驚死嘛, 所以佢會慢慢開熱水的.  我叫佢試左兩3個禮拜覺得ok就放手攞.

你個女真係好叻等我叫個仔試吓先, 唔洗成日幫住佢.
係呢你個仔睇譜掂5掂, 聽講學鋼琴睇譜叻啲ga, 我個麻麻哋又要補吓課

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 09:17 發表
ffhhmama

我仲未找到那兩隻VCD呀. 好邪, 唔知去左邊. 你俾D時間我再搵下先.  

無傷杆, 慢慢啦 , 放左幾日假無上bk有無人同你傾計呀

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 09:53 發表
你放左假呀?? 咁啱我那幾日忙緊, 所以都無上黎.  其他mami都依然放緊假!!!  你去左邊到玩呀??? 我呢個暑假無攞假呀!

放假重忙過番工, 咁arm細仔生日同佢去左食自助餐, 買校服文具等...重有去左camp

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 10:27 發表
食自助餐咁開心呀??!!! 去邊到camp呀? 好唔好玩呀? 不過好鬼死熱喎!!!!!

我哋去左大網仔青恊都幾好個景同泳池好靓,房間就麻麻,我哋係星期五去無落雨天氣好好唔算好熱仲特別帶佢哋去萬宜水庫睇吓見識吓,我自己都未去過

AndyRain,
成個暑假咁長你無放假倍啲仔女去玩吓????....

你買齊啲書同開學嘅嘢未呀? 放幾日假大出血 , 亞仔下個月考試可能要加到8堂惡補吓啲Oral, 拍子等等....原來係咁鬼多嘢未試過真係唔知, 你話亞仔學左樂理睇譜好左可能我都要考慮早啲學...你個仔o5o.k呀

唔記得同你講, 有時間同仔仔女女去睇"XX小葫蘆”幾好睇同埋有教育意義,早埸平啲$3x,我兩個仔都話好睇

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 14:16 發表
我n咁耐無去過戲院睇戲了.  最後一套入去睇的戲諗左好耐都諗唔到係mug.  我又唔想睇cartoon, 但又唔可以俾佢兩個自己入去睇呀, 所以都好少去睇戲了. 一係就睇d 好似珠羅紀個d, 就大人細路都啱睇.

5係淨cartoon ga, 套戲係用真人加cartoon 一齊做ga, 5知咁形容你明5明呢

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 14:14 發表
我仲未去買呀, 上星期六俾我老細捉左去見客, 跟住又趕住帶個女去學野.  諗住下個禮拜買啦, 費事無啦啦又搭車去為了買書.

個仔學左樂理真係d sight reading好左d.  但佢學唔學得掂學理就唔太清楚, 因為我唔識 ...

咁慘呀, 星期六仲要比老細捉去見客, 你做邊行ga???
想問吓學樂理約幾多堂同幾許$$???

原文章由 AndyRain 於 07-8-20 16:37 發表
我覆左你啦.

收到樂理資料啦, Thanks!

開學啦, 各位家長埋位啦

原文章由 Xanthe 於 07-9-3 15:41 硐表
嘩!收到呀女手冊,d老師大部份已經同上年唔同!>>咁係米好多老師走左呀
手冊size大左但頁數少左!

上個星期六收到細仔本手冊重以為係一年級先係咁, 但無留意頁數少左

Xanthe,

見有個新入職老師座談會係米好多老師走左 呀   依家學校咩環境呀好驚呀

原文章由 AndyRain 於 07-9-3 15:29 硐表
我都黎報到啦.  

好彩今朝叫個仔起身, 佢都好快彈起.  佢尋日都仲係成11點先起身呀. 我都好驚訝佢今早起到身.

開學大吉!!!

開學大吉!!!
係呀, 大仔今朝做左個好"磅"樣比細仔睇, 係呢期中考係11月7號左右, 有無同你撞期呀

原文章由 Xanthe 於 07-9-3 17:35 硐表
大家請留意,考試週得3日考試! 要了解了解!

呢個問題我都有留意到, 唔知校長係米聽左我哋嘅意見將主要科目考先呢?,

原文章由 Xanthe 於 07-9-4 14:04 硐表
2A and 2B 班主任都是新老師,新的 time table 連老師全名已經 post 上網!

新綱頁無左老師大合照 想睇吓老師個樣貌都唔得:-|

原文章由 AndyRain 於 07-9-4 14:21 硐表
撞到正啦, 佢6號考.  不過我諗影響唔太大的.  因為要練既都係呢幾個月練左. 係好既, 都唔會因為練少一, 兩個禮拜而差.  相反, 係差既, 都一樣係咁差架啦. haha. 我真係化了.

...

佩服!佩服!要好好向你學習.
‹ 上一主題|下一主題