用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
發新帖回覆
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

mengye 發表於 22-11-4 15:01
回覆 BSCYL 的帖子

我朋友佢哋話今年迦密主恩DSE成績好好,比較屬意此間,加上又係本區。宣基聽聞係收表大 ...
迦密主恩既DSE成績多年嚟都較聖言好,唔係忽然變好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-11-6 01:48
補充:正如樓上有講,王華湘劃入B1,又有幾多個是入王而幾多個入其他真B1中學尼?
他區個幾間,應該是一至兩個( ...
其實一間不受主流家長追捧既小學要做靚盤數反而仲易
當一級得番20人時,只要教好8個學生考好Pre-S1,B1比例自然達到40%

但當佢日後畢業生增加(如多咗一班),情況會慢慢有變(兩年後一轉用新Pre-S1成績分Banding就會見到分別)

所以要留意呢D學校過去同將來有幾多畢業生

呢個情況係多區既佛教學校經常見到:人少時升B1比例真係可以達到40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cltw1211 發表於 22-11-6 13:43
我地舊年一線小精英班,大部部同學自行都填外區。無乜人留守本區,最終放榜後同班只有2-3人留低,其他都他 ...
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

mengye 發表於 22-11-6 15:11
聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...
迦密主恩成績上年並非"特別出色", 只係保持一貫水平, 只係一直大家"太睇小"佢
迦密主恩聖言藍田聖保祿
整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均
2011-201257.50%57.75%
2012-201360.50%61.00%67.64%69.82%
2013-201464.10%62.75%66.64%67.82%
2014-201566.90%65.50%63.63%64.55%67.73%
2015-2016~71%67.90%66.25%71.18%76.83%
2016-201771.30%71.20%65.40%62.55%64.87%65.99%
2017-201864.08%61.10%59.50%
2018-201967.53%69.10%65.63%
2019-202065.93%64.00%59.63%
2020-202170.58%67.80%64.25%
2021-202270.88%

藍田聖保祿成績最好個年出咗個狀元, 馬上又受人"吹/追捧". 不過之後其實已經打回原型, 近年再無家長分享成績

mengye 發表於 22-11-6 15:11
聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...

聖馬可成績並無特別進步, 4主科4+平均都只係得 66.85% (上年 66.1%), 只係中婦今年成績大跌, 整體4+得番66.2% (上年係75.2%)

聖馬可一直不如迦密主恩, 中婦除今年外, 過往都較迦密主恩出色

BSCYL 發表於 22-11-7 14:52
放在今日,我依舊會選2間外區給阿仔。

一生人,大多數知心朋友都是建基在中學同學居多。 區內中學,學 ...
咁你自二會唔會考慮另間呢?

mengye 發表於 22-11-7 17:52
好有用的資訊,出年到我小朋友自行揀校時我心中都有底了,非常感謝hkpapa! ...
升中選校, 太多人云亦云不盡不實既資訊, 最好自己去校網查証
報紙佬同坊間排名網站, 坦白講都係再包裝過既"人云亦云"兼老點居多

mengye 發表於 22-11-7 18:34
以我朋友揀校策略來睇,估佢都係偏盡博的心態,換是我自行都會盡博先。另外,周不時都會見到一些資深會員 ...
TKO統一派位時多年都只有借觀塘B1中學既位,無東區B1中學可選

kirstyau 發表於 24-1-3 19:38

雖然唔考慮英華女,但要澄清一下, 如果要由西營盤地鐵站行 ...
街外人好似要係山上個正門入, 無得係合一堂入
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊