用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放棄聖彼得,插赤提好嗎?
go

放棄聖彼得,插赤提好嗎? [複製鏈接]

964000 發表於 21-6-23 04:30
沒有背景資料很難答你。
不過比我尤其初小就會轉,無論語境資源環境都更佳,中學更一條龍。
但如以EK標準只 ...
但如以EK標準只看升band 1數據,就可能叫你唔好轉

係?

我都想睇下邊個會咁講。

學費唔係問題的話,其實諗唔到有咩理由唔轉

964000    發表於 21-6-23 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 21-6-23 07:53
回覆 hkpapa852 的帖子

有理由ga,剩係交通都嚇親人。試過去一次,的士由金鐘去,~100元。條路早上一定塞 ...
交得起呢個學費,俾多少少包架的士接送其實唔難,錢可以解決到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

huichan 發表於 21-6-24 07:18
回覆 Energychan 的帖子

我都想知轉返出來容易嗎?

如果你唔係咁想入赤提中學部,咁就無謂轉,其實亦唔應該去考。
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自縛。

huichan 發表於 21-6-24 11:54
回覆 mcl203 的帖子

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
其實本身對赤提咁多concerns, 又何必去考呢?
‹ 上一主題|下一主題