用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好? ...
go

20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好? [複製鏈接]

airyaoi 發表於 15-2-26 18:54
雖然時間尚早,但正佈署中。
如三間都20分,大家會揀邊間填自行呢?
其實點解要揀呢3間?
兩間奉基去年升讀一線中學既比例只有~40%, 合一堂估計只會更低(因同區"一線"CSK都只有~37%).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

airyaoi 發表於 15-3-2 22:32
如果唔係基督教嘅小學,我只有十五分。真係好勁嘅學校起碼要20分,34網官校又多世襲生,福馬同農圃20分都收 ...
你係34網? 認真建議你諗下搬唔搬得走, 34網係抽小一嚟講實在太差

你可以睇下呢個舊帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682

我遲D會再update下

如果要基督教學校, 問下lauwingtai, 佢呢方面有經驗D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

airyaoi 發表於 15-3-2 22:32
如果唔係基督教嘅小學,我只有十五分。真係好勁嘅學校起碼要20分,34網官校又多世襲生,福馬同農圃20分都收 ...
如果你真係唔追求一線小學, 其實34網仲有間基道, 應該唔差過合一堂幾多, 但容易入過合一堂.

即使最後自行唔得, 大抽獎乙一放佢應該都幾穏陣. 而且有間升值中既一線龍中學 (升中版既資深會員話間中學近幾年高考成績已接近B2B, 如果Keep到過多幾年有機會變B2A甚至挑戰英中地位)

garfielddog 發表於 15-3-3 13:47
回覆 奥脫福 的帖子

20分真的可以入德兆? 係咪講真?
德兆20分係有機會入, 只不過唔係必入啫

garfielddog 發表於 15-3-3 14:38
回覆 hkpapa852 的帖子

因為我係46區, 德兆已經算係呢頭誇啦啦既基督教學校, 我仲諗唔係舊生, 機會不大啫  ...
德兆係48網, 唔算同網.

其實每年會20分都無機會既既, 最多都只係得一兩都學校, 通常都係神校(LS, St Mary ....), 今年多咗間有一線直屬中學既男女校25分都收唔晒

連傳統名校如灣仔St Joseph, Marymount, MCS甚至天神今年20分都仲有人入到, 兩間兆強有人20分有人入到一D都唔出奇.

sze0203  我太子協和20分唔中@@  發表於 15-3-6 09:31

airyaoi 發表於 15-3-5 02:04
原來基道咁勁㗎?真係走漏眼哩~
其實仲有31網間基道都唔差,不過呢間無中學,你只可以搏自行

sissysze 發表於 15-3-6 08:47
咪係,天神 & st mary's 今年都識人20中,居然循道甘勁,25收唔哂
咁男女校必收生超收既機會一定大過單性學校既. 而且話晒有間一線尾直屬小學, 升中保障高D, 所以而家一定多咗人爭.
唔知瑪神有冇咁既一日呢? (自行25分都收唔晒)
‹ 上一主題|下一主題