用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

原帖由 十月媽咪 於 09-4-30 07:10 發表
venuscc,

問: 請問蘇浙幼稚園有無家課?

答: K1上學期完全無功課, K1下學期每日 (OR每星期呢? 唔記得左添, 哈哈) 做連線工作紙; K2開始寫D好簡單既中文字 (例如: 人, 口, 山), 英文寫ABC/abc, 數目字寫1-10; K3中文 ...

hihi

我感覺D老師好似我以前D幼稚園老師.....無咩特別野佢地唔會搵下你..打電話比你講下及跟進近況...我知依家有好多學校D老師都會個個月打電話比家長....不過我就唔係好介意.......阿悠班主任由K1跟到K3....我覺得係傳統老師...

原帖由 十月媽咪 於 09-5-6 14:14 發表
查實我都唔明點解蘇幼既TOPIC係要逐版搵餐C既...人地D幼稚園就鬼咁易搵, 係我地呢就...唉...幾日無人留言, 個TOPIC已經唔知去左邊樹喇, 激C!

係呀...我都贊成呀......

原本plan 下想係暑假去旅行...依家因豬流感跟住唔知會點....所以跟團ger想法暫時閣置lu.....

另星期一阿悠會請假.....因姑媽姑仗番大陸飲...本身我話早上我帶阿悠返學...不過姑媽佢地12點趕唔切接放學...無啦啦阿悠要做逃學威悠啦....

原帖由 十月媽咪 於 09-5-11 23:23 發表
GIPW,

hihi, 你好呀, 原來真係你, 好開心你嗰日走唻同我相認呀!

原來你呢幾日都唔響香港呀, 我7/5-11/5都飛左去北京呀, 個女做左三日逃學威鳳! 你去左邊樹威威呀?!

悠媽,
阿悠逃學一日啫, ok啦, 我阿婷都逃左三日 ...

我同事之前都去左北京...佢地去左國家訓練局...見到楊威, 李小鵬, 程菲, 郭晶晶tim.....聽到都興奮....

你去邊樹玩...跟團....我地原本都想係暑假去台灣或者日本.....不過之前聽到驚豬流感會係暑假前再發第二期...我地唸如果請晒假比晒團費去唔到好貴掃興...所以暫時睇下先....不過我地唸過去唔遠的話..到時無咩事就番大陸玩啦....

原帖由 CanKan 於 09-5-12 13:56 發表
joeytcy,

我本來都諗住趁亞女k3完之前去一次旅行,你知啦!第時小一邊度敢請假去旅行,焗住俾旅行社 "湯",但而家整單豬流感,攪到都唔敢亂黎。

Cankan ...

對呀對呀...我都係甘唸呀.......不過如果有得飛...我地多數去台灣...因日本太貴啦.......呢排攪條腰...好容架呢......

原帖由 GIPW 於 09-5-13 08:27 發表
KCS mama

Will you let your daughter study in KCS primary?  I am now thinking of letting her to study in KCS now, what is your thought?

hihi

唔會lu....阿女暑假回來同我地住..(之前姑媽湊係香港住)依家將軍澳有間小學收左阿悠....所以kcs p.1.....no la...hehehe

原帖由 GIPW 於 09-5-13 20:51 發表

That's good.  Which school will she go to ?  it is lucky that you have made up your mind.  I am still big heart and small heart  :(

將軍澳天主教小學......所以要請工人lor....依家請左啦...菲傭.....不過未結婚呀.....本身我地係搵d有小孩ger工人....最後見到佢感覺唔錯wor....再同阿悠見面又幾friend..tim...所以就請左lu.....

原帖由 CanKan 於 09-5-14 09:54 發表
GIPW,

I am in the same situation, we must make our decision next month, right?

Can

各位.....你地有無唸住寫紀念冊呀.....遲d我都同阿悠買本比d同學仔寫呀....overover

原帖由 十月媽咪 於 09-5-15 00:37 發表
悠媽,

ANSON復活節後已經開始畀同學仔寫喇!

那麼快.....喂...甘你知唔知邊到最多款買呀......

原帖由 CanKan 於 09-5-15 10:23 發表
會呀!其實依個星期已開始幫亞女搵緊,佢話想要公主喎!暫時只係見過有 little twin stars 同 hello kitty;我同佢講橫掂重有時間,可以搵埋依個月,下個月先派俾同學寫。

Cankan ...

昨晚阿悠都話要公主呀...我話得閒去睇下先啦.....

原帖由 GIPW 於 09-5-16 09:10 發表

I have not got one for Gigi yet.  But she has not asked me for me and neither do I see she brought some paper back.  Maybe their classmates has not started this yet.

hihi
你地知唔知呀阿悠幾寸....昨晚我同佢係電話傾計, 話比佢知...我知道阿kelly都鐘意公主紀念冊呀....點不知佢好正經話mammy....好出奇咩...我覺得一d都唔出奇.....(啤啤聲).....:;pppp:

嘩....多左好多朋友....同各位打下招乎先.....hihi

原帖由 vanustat 於 09-5-20 10:05 發表
Hi, Joeytcy.

悠悠今年小學會讀邊間呀!還是要等6月6日放榜先知呢?

第一輪收左....將軍澳天主教小學....阿門

原帖由 vanustat 於 09-5-21 09:53 發表

恭喜你呀!係呢想問你悠悠係咪有領洗紙,有宗教分所以第一輪收左呀!我自己係天主教徙,而阿囝又番半日學,仲要係P1-P3下午班。

我係ufo教徒...hahahaha......阿女15分....可能係沙士年....又或者其他小朋友選擇直資掛.......

唔好意思..我講得唔清唔楚....其實我係無任何宗教...但係所有宗教我都相信有佢信仰能量......而ufo教.....我其實意思係我絕對相信有外星人存在....所以我話我係ufo教....hahahaha

原帖由 vanustat 於 09-5-22 11:37 發表

haha....原來係咁......
十月媽咪去左邊呢?點解咁耐唔見佢上黎既....

OVEROVER...CALLING總部....尋人
失宗人數 : 2名....
一位姓十....另一位姓can....hehehe
最後出現時間 : 2009年xx月xx日...
之後無人見過....

原帖由 十月媽咪 於 09-5-23 19:31 發表
悠媽,

話時話, 我放左將天響第二位, 唔知有無機會派到同悠悠一齊返學呢?! 仲有10幾日就知道答案喇!

cankan,

你整左k3f紀念冊味呀....我整左成晚...今日send 左e-mail過去啦....

豬流感開始介入小學啦....開始有小學停課啦....唉...d學校就黎要考試....如果更多學校停課...攪亂晒學校d安排.......又時都覺得d學校好慘....

祝各位小朋友順利入到心儀學校....
‹ 上一主題|下一主題