用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

各位媽咪

我想問下舊基灣ok嗎, 老師及校風好嗎, 學業成績又如何.  因為小兒今年將會入讀.  因為叩門ok左. 之前派往祟真.

其實係米舊基灣好過祟真, 我去過祟真, 校舍真係好好,

唔該晒,

sandylaw, 你記唔記得我, 我地在某topic傾過

各位媽咪,

我想問下基灣各方面都ok家, 師資....等等,
又想問下新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家. 你
們又提及有老師會離開, 她地係米好老師係家.
仲有我想問下, p1有冇分精英班, 有冇話邊班好d.  
老師邊個最好, 邊個最惡呀.   
學校係米要行好多樓梯家.....

因為我係新仔, 望賜教.

因為明德都收左阿仔. 它環境真係一流, 想問下, 係米都係基灣好d, 雖然係舊.

唔好意思, 好多野問, 希望你們可以幫一幫我呢個心煩人呀

Hi AndyRain

唔該晒你的意見, 你跟sandy都係一樣咁comment.

明德網冇升中派位率比我地睇呀, 所以唔知點...

不過我都仲想問下關於基灣的 :

1) 基灣各方面都ok家, 師資....等等,
2) 新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家.
3) 有老師會離開, 她地係米好老師係家.
4) p1有冇分精英班, 有冇話邊班好d.  
5) 老師邊個最好, 邊個最惡呀.   
6) 學校係米要行好多樓梯家.....安全嗎

唔好意思先, thanks

AndyRain

Anyway, many thanks.

xanthe, 可吾幫下我呢, 唔該

我諗xanthe可能會知啩. 你等下佢啦.

[/quote]

xanthe,  唔該晒, 好感謝你呀. AndyRain唔講錯, 你一定可以幫到我.  :
我要返工, 唔可以做義工呢.
其實我想問舊基灣的學生, 辛苦嗎, 做功課, 測驗.....等等, 谷唔谷呢.  基灣係米好過明德, 因為有朋友同我講明德都好好......好頭痛.

原文章由 Xanthe 於 07-7-21 22:56 發表
Happyfamily:

1) 基灣各方面都ok家, 師資....等等,  ==>你指各方面係d嘜呢?最好就仔細d就可以答得容易d! 整體師資全部pass哂基準試,現任校長超做得野,能力極高,老師、校工、書記都冇得偷懶。校舍現在 ...

Xanthe

THANKS SO MUCH. 好多謝你的意見.  小朋友讀得開心嗎.  
外籍老師幾耐教一次小朋友,  老師係米有愛心呢?

上次家長會有個主任,在校長講完野後係度擦老細咁, 又話她講到點好, 又清淅又好聽........但係校長唔理她, 不過她一路講一路望住校長...我覺得點解呢位主任咁既...

有冇多d野你可以分享一下關於基灣, 因為我都唔知問什麼, 但又好似好多野唔知.  唔好意思, 煩到你.

原文章由 Xanthe 於 07-7-22 15:55 發表
Happyfamily,

基灣係唔係好過明德就唔知啦,好難比較!基灣學生辛苦嗎?我個女都ok喎!同埋真係好睇小朋友的學習態度,有d得幾樣功課,放學睇完電視等埋家長先開始做,死都唔做快d,家長咪覺得辛苦
囉!有d小 ...

各位媽咪, 我想問下基灣有冇英文故事書家, 因為見書單沒有, 但我見有d小學都要買幾本故事書.  

食晏的時候, 他們會你邊度食, 有冇老師看管呢..

thanks in advance!

各位媽咪

我仔仔的班主任係吳芳蘭老師, 吳老師ok 嗎

仲有係米冇分精英班.

家長日, 家長都唔可以參觀學校環境既, 其他學校好似有喎.

唔該晒....

原文章由 ffhhmama 於 07-9-4 09:27 硐表

呢個問題我都有留意到, 唔知校長係米聽左我哋嘅意見將主要科目考先呢?,

各位媽咪

我仔仔的班主任係吳芳蘭老師, 吳老師ok 嗎

仲有係米冇分精英班.

家長日, 家長都唔可以參觀學校環境既, 其他學校好似有喎.

唔該晒....

原文章由 ffhhmama 於 07-9-4 09:27 硐表

呢個問題我都有留意到, 唔知校長係米聽左我哋嘅意見將主要科目考先呢?,

各位媽咪

我仔仔的班主任係吳芳蘭老師, 吳老師好唔好人家.

學校係米冇分精英班

家長係米不可以參觀學校, 家長日個日都冇參觀, 其他學校都有, 可以令家長了解學校環境, 基灣係米冇家.  

仲有真係好多老師走呀, 點解呢

早晨!

好謝各位媽咪的意見, 感謝

xanthe, 我都想做家長義工, 可惜我要維持生計, 努力搵錢....

sandy, 多謝讚賞, 我小兒就係1b班.

我想問下有媽咪話1a班最好, 係精英班呀..

原文章由 sandylaw 於 07-9-4 23:41 硐表

我今早見到1B班練習排隊,佢地都好乖,無攪攪陣,對比上年的1B班真係差得遠,所以我諗今年吳老師應可以應付到的

Xanthe

好呀, 如果時間可以既話

ffhhmama...多多指教

sandy, 你小朋友讀欣xok嗎.

原文章由 Xanthe 於 07-9-5 13:50 發表
Happyfamily,

xanthe, 我都想做家長義工, 可惜我要維持生計, 努力搵錢.... => no problem, next time la, 因為家長義工睇小一食飯得1 week ja ma,咪睇下你邊日得囉?(遊戲日一定預你,因為會有家長參與)

我想問下有媽咪 ...

xanthe

ee....原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 11:15 硐表
ffhhmama,

下星期(Mon to Fri),睇一日當然ok la, pm me the details, your son name, class and your contact.

上學期校曆表已經post左上網,不過你要去學生=>校曆表=>你想睇邊個week就double click佢就得。我都玩左 ...

xanthe

ee....原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 11:15 硐表
ffhhmama,

下星期(Mon to Fri),睇一日當然ok la, pm me the details, your son name, class and your contact.

上學期校曆表已經post左上網,不過你要去學生=>校曆表=>你想睇邊個week就double click佢就得。我都玩左 ...

xanthe

原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

真係好多謝晒 Xanthe同其他moms, 比我多d了解學校既東西,

原文章由 tiffanylau 於 07-9-12 10:00 硐表

係呀,多謝晒 Xanthe!!!

Xanthe:
我有看錯嗎?你上幾個回覆在4:36,你咁早起身???

我都很高興同你們認識, 唔單止係網絡世界!希望大家互相聯絡!

xanthe, 好多謝你一路的幫忙, 都估唔到我地住得咁近. : :

xanthe, sandylaw, ffhhmama....... 好開心見到你地真人呀

以後請多多幫忙呀.

原文章由 Xanthe 於 07-9-14 16:29 硐表
ffhhmama and happyfamily,
很高興與你們相認!希望大家互相聯絡!

ffhhmama,
哈哈,世界真係細!居然之前係聖經朗誦傾過計! 但sorry我唔記得係邊到見過你,好彩你記得見過我!

happyfamily,
居然我地係住得咁近 ...

Sandy

咁又係, 如唔請同學便不同人分享.  不過你再你阿女講下, 講小小同學, 自己都要食下至得.  又或者, 你買d有個別包裝既餅, 分一包比那位女同學. 唔至得唔得

xanthe, 我想問下校際音樂節, 點報名家. 請賜教...

原文章由 sandylaw 於 07-9-17 20:10 硐表
各位有D想請教下大家

我大女有位同學,每日小息都跟住佢,佢每日都冇水和食物,所以就會和我女一齊食,這件事我一向都知道,但上次幫手打針果日,發現佢竟然係成個小食盒拎住黎食,變左我女只係食少量,我有同阿女講過,請同學食野就 ...

Xanthe

好親你喎

sandy

我又要, 唔該

原文章由 Xanthe 於 07-9-18 14:37 硐表
SANDYLAW,

I WANT THIS LADY.....

[ 本文章最後由 Happyfamily 於 07-9-18 15:27 編輯 ]

又係喎, 唔知tim

我改這個啦

thanks.
原文章由 sandylaw 於 07-9-18 15:28 硐表

你地兩個個樣係一樣的
‹ 上一主題|下一主題