用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都去, 今次個旅行幾好, 好有教育意義, 平時又好少帶呀女去呢d地方, 所以報咗名, 不過唔知抽唔抽到.

醒目開學勳章

好喎, 到時可以相認下.
原帖由 曦彤媽媽 於 10-12-9 17:33 發表

希望大家都有份, 咁我地到時可以見面相認下呀!

醒目開學勳章

係喎, 曦彤考得好唔好呀. 8/1見家長, 我女衰英文, 但係班主任係中文科, 冇得詳細問老師.

醒目開學勳章

你就好喇, 英文我都唔知點train佢, E+比佢睇多D書.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-12-10 14:31 發表

好過第一次嘅, 最差果科係英文71分, 佢話閱讀理解扣得最多分, 所以都要同佢睇多d書至得. 其他科都ok. 中文同英文說話都麻麻, 要train train.

醒目開學勳章

我女琴日勁開心, 佢話明天係Happy Day, 佢話唔洗上堂, 仲有抽獎同大食會, 老師有3份禮物送比佢地, 又可以同小朋友食lunch時交換食物, 已經叫姐姐帶定d零食番去.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-12-17 12:11 發表

亞囡話星期一唔洗上堂呀!

醒目開學勳章

好耐冇入黎, 打聲招呼先. 祝各位小朋友都學業進步, 身體健康!

醒目開學勳章

抽唔到個d, 係唔係唔會派通知嫁? 我唔呀女昨日有通告.

醒目開學勳章

我抽到呀.

醒目開學勳章

抽到去旅行嘅媽咪, 你地知唔知當日安排係點? 我唔見有通告. 究竟幾多點係學校集合, 小朋友可唔可以著自己衫, 星期六得10度, 西貢可能得8度咋.

醒目開學勳章

係呀, 好彩可以著便服咋, 我見schedule節目都好豐富, 最好笑我女佢話好野有鮑魚食, 但係我女一向都唔食. 都唔係佢有咩咁開心. 我坐B車, 36號枱. 你地呢?

醒目開學勳章

通常都會去, 呀女會Big我去.

派咗考驗範圍, 比我想像中少. 感覺輕鬆好多. 因為對上一次同今次評估隔咗好多個月. 教咗好野, 以為會好多, 好彩唔算好多咋, 如果唔知點算.

醒目開學勳章

原來係平日, 我實去唔到, 因為有校車去, 我填咗佢自己去. 點解咁得意有遊戲日, 我見又有頒獎, 究竟係咩活動呢? 四至六年級又唔洗去.

醒目開學勳章

太耐冇入黎傾下, 終於考試喇, 各位媽咪及小朋友加油呀.

醒目開學勳章

終於考完試喇.....

醒目開學勳章

冇錯, 連最起碼想知道佢地衰嘜, 然後加重練習都唔得. 有d班老師都好好嘅, 派成績表佢比一張紙,會好詳細話比你知每一part攞到幾分, 錯d嘜, 錯咗幾多個字咁, 但係有d班老師就唔會咁好心機, 淨係寫番d分數就算.

不過我都想係每次評估派番比我地睇, 起碼知道小朋友錯係邊. 教導番佢地都好.

原帖由 angelmokco 於 11-4-6 11:02 發表
係呀, 只係1st評估卷才派回, 2nd至4th一向都唔派,只係從佢本手冊上知道個分數, 你話如果據教育局話"求學不是求分數", 我真係唔知考試為咩? 直到現在, 我連我仔考試衰咩都唔知,我仔又唔講番出來, 真係一嚿雲咁! ...

醒目開學勳章

我女果班都好好, 因為中文老師係班主任, 當然可以講出呀女錯d嘜野, 因為上次我女英文唔合格, 所以見完班主任, 要連同見埋英文科老師, 英文老師好好, 講咗我女都多錯處, 教埋我地點樣加強佢果方面, 真係有用, 今次呀女英文有80幾分. 開心到我. 不過中文呀女話佢好多錯字, 扣咗10分 . 嚇到我呀.

醒目開學勳章

你地小朋友今次考成點呀? 我女今次全部科都係一段. 反而英文比較好. 我女話常識好難, 我之前同佢默咗書內面d生字, 點知咁d問題佢話冇出喎. 出咗郵差, 佢唔識寫. 仲有好多都唔識寫.  所以常識今次攞唔到高分.

醒目開學勳章

只要全部合格, 唔係太差就OK.

醒目開學勳章

我見到淨係學英文個課程個張通告有講係網上練習, 全科個張通告冇講, 不過我懷疑都係係網上做練習.  係喇, 有冇人知呀? 我都唔知參唔參加好, 明天要帶喎.

原帖由 Linki 於 11-5-5 09:15 發表
各位媽咪好呀, 很久冇上嚟, 有個問題想請教, 你哋小朋友有冇收到一份通告名為 [ 拔尖保底暑期課程 ]? 想問你們意見會參加嗎?

醒目開學勳章

最後2個堂都join咗, 老公話佢教喎.

原帖由 Linki 於 11-5-5 10:16 發表
係呀, 英文要学半年, 一星期3堂, 每堂45分鐘, 雖然話可簡時間, 不過其間仲要經過一個評估週, 我都驚緊冇時間上, 亞囡平時已經等埋我先上網, 佢5會自动自覺, 敢參5参加好吖, 聽日就文?

...
‹ 上一主題|下一主題