用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK 2007 K1 (Part 3)
樓主: esmehouse
go

SPK 2007 K1 (Part 3) [複製鏈接]

你都幾厲害,可以親手比資料佢...一下只我都識唔哂同班的三十個家長...其實我都仲唔知邊個係 Flora   

我係翠鳥公,有時都唔係好敢主動結識d靚媽咪的.

原文章由 esmehouse 於 07-9-10 09:05 硐表
我星期六撞到 Flora 呀,亦比左資料佢

你唔等佢講哂所有心中的話先認頭?
原文章由 esmehouse 於 07-9-10 12:35 硐表
個日搭地鐵佢同老公講 Esme 喎,我立即話你係 ... ... 跟住佢答佢係 Flora,Janice 個媽咪呀

你教識你個仔會安慰的同學,好快成班女同學都做哂你的新抱仔:

原文章由 esmehouse 於 07-9-11 09:14 硐表
Esme 擒日同我講話 Cherry   呀,Ms. Ha 抱住 Cherry 叫佢唔好   & 比 tissue 佢抹眼淚喎,我話下次見到小朋友 都要安慰人架,佢話知喎

我細女好為食..我估佢會記得哂同學仔茶點d食物名.
原文章由 esmehouse 於 07-9-11 10:07 硐表
咁多新抱仔 其實我都冇諗過佢會咁快記得 d 同學仔既名架,我都係諗住佢識同枱個幾位

Even I spent plenty of time and effort for my daughters, their mother was no. 1.

原文章由 monkeybbb 於 07-9-13 14:15 硐表

yes ah! she is always jealous of me if my husband hugs me or only talks to me... you know... in her mind, my husband is always No. 1, always! And I am ... no 10.

今日係k3的家長會,學校係會上提及"家長平台"仲未搞掂,大家唔使浪費時間去試.如果搞掂佢地會係website出告示.

原文章由 pakyu0429 於 07-9-14 13:23 硐表

我正想問呢個問題呀~!

1.我今早試過,都係未得.
2.可以早d返學校玩,但要留意學校八點先開門,仲有家長只可在接待處看小朋友玩.

原文章由 雪瑩媽咪 於 07-10-13 23:07 硐表
想問下各位入到家長平台未呀?
我都唔知係自己唔記得pw定係佢仲未得..

同埋,想問而家k1係咪早d番就可以落playground玩喇?
如果係既..我星期一想自己帶囡囡早d番去俾佢玩.. ...

只要係同一款式同顏色,唔一定要係約瑟買的.

原文章由 esmehouse 於 07-10-22 09:16 硐表
Dear All

咁你地會去約瑟度買夾棉褸定去其他商舖度買呀 唔知著其他 Navy Blue 既 Jacket 得唔得呢

長江後浪推前浪,我中一先識背的聖母經,居然有小朋友k1已經識背.

原文章由 esmehouse 於 07-10-22 11:17 硐表
Esme 已經識背聖母經啦

從相中見,應該係一年之中最 果幾日,學校對校服的要求會寬鬆一點.

原文章由 esmehouse 於 07-10-23 09:06 硐表
我都想知呀 因為我見以下張相個 3 個小朋友著既褸都唔同架 另外想問你地有冇買羊毛底衫比小朋友呀

...

以前係開學已經可以開到家長平台...不過改版後...

原文章由 esmehouse 於 07-10-26 11:43 硐表
都成 2 個月啦 點解仲未入到家長平台架

下文是我以前答過其他家長的,其實時不時都有家長問如何考入spk,因為已有人答過無數次,所以大家都無心機再重複,希望你花點時間看以前的post(我知道是很花時間),但我當初都係用呢個方法去了解各家長以前的經驗.仲有,以下是我的個人意見,不要誤會是校方的政策.

"My younger daughter has been in the pre-nursery class of Victoria Kindergarten since 2 years old and elder daughter had been in VK since 2.5 years old.
I think the most effective way of learning language is practice. Kids learn more when they have chance to communicate with more people.  So I think I made the right decision to let them join VK Pre-nursery before enter SPK."

我小女一歲了,很想報st paul, 請問難唔難入,要考d咩呢 ?

"當然難

我記得好似係每年十月左右派表,(派表前一星期左右會係www.spk.edu.hk講幾時派),只有一兩日指定日期收表及交報名費,每年一月尾考試.三月知結果,九月入學.如有錯誤,各家長請指正,多謝

問小朋友什麼?因為大人同細路係分開考,我只偷聽到問小朋友叫什麼名....後來我自己都忙於作答,都聽唔到佢地講什麼東東  不過,大部份家長事後問小朋友答過d"物",小朋友多數答..."唔知","無答",或者"唔記得"

問大人的問題,年年好似差唔多...都係邊個負責照顧小朋友...為什麼來見聖保祿...你期望小朋友學到什麼之類的問題

原文章由 terryeric 於 07-10-26 16:48 硐表
請問有冇媽咪可以分享下考spk的心得, 我小朋友對陌生人唔係好肯開口講野, 我擔心interview表現, interview係父母同小朋友一齊, 定係分開呢, 有冇遊戲玩下先, 希望各位已成為spk的家長可以分享下!

Zoey媽咪 ...

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-10-29 08:23 編輯 ]

今年唔使買,地球同我的銀包都節省不少
原文章由 esmehouse 於 07-10-29 08:57 硐表
我星期六去左買校服啦

你試下放學時問校車的保母,

南區線校車係"國安"幫"志力"做的,"國安"往年的做法係月尾放學時,每個小朋友交一個小公文袋比家長,然後,家長將校車錢放入小公文袋隔日交付校車的保母.前年"國安"係兩個月收一次...去年係逐個月收.....你都係要打電話問志力的朱生.

原文章由 esmehouse 於 07-10-29 08:56 硐表
各位家長

請問幾時要交校車費呀 係咪把係 card 套入面就 ok

今日收到國安的公文袋仔....要交$$啦.

原文章由 esmehouse 於 07-10-29 14:17 硐表
ok 等我 問下先 :loveliness:

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-10-30 22:54 編輯 ]

很高興認識一位盡責的家長,希望幫到你

原文章由 terryeric 於 07-10-29 13:45 硐表
謝謝.....^ ^
我也有看回以前的....但可能有一些已經被刪除了, 所以資料有限.
你的意見幫了我很多
再一次說句多謝 !

Esmehouse,

"國安"的做法可能同"志力"有分別,唔一定使用公文袋仔.不過,今日都有南區線家長講起,舊搭客"率先"收到公文袋仔(因為都係用返舊年果個),新搭客仲未收到....我細女share家姐個公文袋...所以"有運",今日已經要比錢.

以之前幾年的經驗,我比"國安"的支票,佢地閒閒地都成半個月後先過數(即係佢地唔等錢使 )...所以只要唔係有心拖佢數,我估佢地都唔會因遲交一日半日而唔比上車.

原文章由 esmehouse 於 07-10-31 08:50 硐表
翠鳥

冇派到公文袋仔呀,我今日把左張 cheque 係 card 套入面,我驚遲左交冇得搭校車呀

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-10-31 15:25 編輯 ]

個人意見:因為係老師見家長講小朋友在校的表現,當然唔好有小朋友在場.

原文章由 hai 於 07-10-31 20:57 硐表
各位想請問家長日果日可唔可以同埋小朋友一齊去呀?

以前出席家長日(即老師單獨面見家長)時,我都是單人匹馬(懷著戰戰兢兢 的心情) ,不過今次比較特別,要買運動衫...我有三個提議供參考:

1. 如果你後面有家長等緊你見完之後見,你可託他/她幫你照顧小朋友先.不過唔知你的小朋友比唔比你留佢係課室外.

2. 以我所知,其實都係只得大中細碼,如果現在夏季運動衫合身,可以照買一樣size的.

3. 問高年級的家長借運動衫來度身.

原文章由 hai 於 07-11-1 23:22 硐表
咁又係, thanks晒... 但係要買運動衫, 如果小朋友唔係到又度唔到身, 點好呢?

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-11-2 09:25 編輯 ]

翠鳥太太幫我兩個女都換左冬季校服,我自己都未換制服:p

原文章由 雪瑩媽咪 於 07-11-4 15:14 硐表
想問下各位未轉冬季校服之前,
又好似哩幾日咁凍...可唔可以加外套俾囡囡架?
我自己出街都覺得凍,佢著運動衫加白外套都話好凍..
應該點做?唔該!!! ...

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-11-5 14:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題