用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 維多利亞英文小學
go

維多利亞英文小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有冇維多利亞英文小學

你們好﹐
我的兒子現在在維小讀緊﹐請問有甚麼想知道?
希望我能解答你們的問題
Cute﹗

醒目開學勳章

Darrenma﹕

Q1﹕我的仔仔係維小讀緊三年級,仔仔係由維稚升上維   
       小。
Q2﹕維小的外籍老師是已得雙學位的。
Q3﹕至於中學派位方面好唔好?你可以去他的Website 看
       看。
Q4﹕維小是用緊IB及活動教學的,我覺得效果很好﹐但是
       中文比較弱。
Q5﹕07會有新校舍,到時全部維小學生都會去新校舍。

kookooloo

Darrenma 寫道:
Kookooloo 妳好!

我都想請教吓,請問妳仔仔係維小讀緊幾年級,仔仔係唔係由維稚升上維小? 維小係師資及中學派位方面好唔好?維小應該沿用緊IB及活動教學,妳覺得效果如何?另聽講07將有新校舍,到時會點樣分配舊有維小的學生去新校舍?

Sorry 呀!問咁多問題...

Cute﹗

醒目開學勳章

Susancps:

Q1: 維小的情况基本上都ok la..,
Q2﹕IB 是一個很好的課程,理念及學習模式也很好。
Q3: 亞仔班現在是28人一班。小一就會多個助教幫手照顧。Q4: 至於科目方面是﹕中文﹐英語﹐數學﹐音樂﹐美術﹐普通
       話。。。等等
Q5﹕至於功課方面也不是很多﹐每日大約2-3樣。
Cute﹗

醒目開學勳章

小恐龍:

Q1:IB課程同一般小學課程有咩分別??
      你可以去它的website 看看。

Q2﹕小朋友讀得都算開心。 校風ok.起碼現在還未學到D曵
      嘢及不該說的說話返嚟。起碼D高年級同學唔會(蝦)D
      低年級D同學。。。
      因為我的細仔在一傳統名校比D高年級哥哥(蝦).

Q3:其它維稚媽媽唔揀維小是她們的選擇,我也不能評論别
      人嘛。

Q4:仔仔既同學大多數是由維稚直升上的,至於係咪因為派   
     位唔理想先原校升讀? 我也不能評論呢﹐因為每一個人
     的想法都不同。不過以我認識的家長(二屆..大仔&細仔)   
     為例都不是這樣的,他們的都是一心入維小的。
     其中大多數都認為:
     a.英語比較重要,
     b.小班教學,
     c.一條龍,唔駛煩﹐
     d. 唔駛比教統局當白老鼠(最重要是這點)
              ====相信大家都同意吧====
      就以舊年為例(是我细仔果屆),收生率為5:1,即5個
      考生收一個。另外,重要是。。不要想我是維稚學生就
      一定收(只是優先)啊!我兩個仔果兩屆就真係有D同學
      冇收到,有D就要排後備,其中一個更是K2時取得模範
      生的小朋友。(可能面試時較慢熱或是英文理解較弱或
      掛)?!

Q5:維小係半國際學校,因為它們的中文是跟隨本地的中文
     課程。除了中文、普通話和音樂外,其它的課程都是用
     英語教授的。

Q6﹕每班是有一中文班主任和一英文班主任。

Q7: 中文程度ok la..因為Mr. Yung 近lee 兩年已經把中文
       課程加多了﹐即比較以前深了﹐可以拍住其它本地學
       校(o掛)??...我想^_^
       至於英文程度就一定好好多,就以亞仔為例,你可以
       隨意比本小說、文章...等,他都可以讀給你聽﹐而佢
       係知道內容講(o物)..我曾經給他一份本地一傳統名牌
       小學聖X的試卷給他試做﹐他都沒有問題)

Q8: 會唔會接唔到本地中學(因係IB課程)???  
       相信不會吧﹐只要是努力學習﹐任何課程都不會有問
       題的﹐對嗎?

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

對不起大家,

咁遲至覆你地,我已盡力解答你們的問題了,但。。。。。
唔知點解post咗 出來後D文字位置會改變咗 ,雖然是看得比較辛苦一點,但希望大家不要介意啊!

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

Susancps:

Not at all...我只是盡小小綿力罷了,何足掛齒呢!

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

Happy0725:

對不起,因為太夜了!可否明天再覆你呢?
實在太太太太太太眼(o訓)啦!
因為明天要6:00am起床。。個細仔要返學呀!

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

不打緊,不打緊,最緊要係幫到你們嘛! :
Cute﹗
‹ 上一主題|下一主題