用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st Catherine 同劍嗚大家點揀?
go

st Catherine 同劍嗚大家點揀? [複製鏈接]

回fellow: 2010-2012 小一派位第一位係LS(11%).  正如上面POST講LS 係抽獎, 一係夠分一係夠Lucky, 同km無關係架wor!  果年無人入dbsdp, 1%入yw, 男仔有咩better?

回返樓主. 我仔n1讀km, k1而加讀sc.如果純講n1, 我vote km.  sc hh校舍唔就腳, school fee超貴, 唔抵讀. km係細校, 老師同ee都好nice & 有愛心, 唔教阿仔d老師都知阿仔個名, 可想像間school 幾close! 照顧n1小朋友我覺得會比sc好.

languages, 英文可能sc好d, 中文應該km深d. net比例唔知, 仔仔km n1時英文老師係abc. 而加sc k1,class teacher係英國人. 2間都ok, 我覺得sc會教得creative d, 活動d.  

km唔係直升, 7成有offer. 但有部份小朋友會走, 我問過n1 class teacher, 佢話大部份小朋友係去龍校, 有d去sc, kv等. 所以會有位放出, 可以request老師校長收返.  

如果我有km & sc pn, 我會讀km. 如果km讀得好就唔轉, 除非想一定入龍校, 或清楚知道其他school係好過km,

tc78  thanks for sharing  發表於 12-3-26 12:03
keio  Very good analysis!  發表於 12-3-24 17:12

引用:Quote:cycream+發表於+12-3-23+16:42+回fel

原帖由 hei2222 於 12-03-23 發表
請問你的仔仔點轉SC K1?
SC K1 interview 收咗轉去lor!

引用:Quote:原帖由+cycream+於+12-03-23+發表本

原帖由 kp8808 於 12-03-23 發表
點解讀緊 KM 轉去SC 呢?
其實果時都諗好耐。km讀得好好。只考慮係km係am 英粵班,sc offer係am 英普班。就算km轉到英普一定pm. 我想讀am英普,就轉去sc lor!

引用:cycream,點解你個係仔n+km都會k轉sc的?km

原帖由 hayley1328 於 12-03-23 發表
cycream,點解你個係仔n km都會k轉sc的?km入喇沙應該有優勢吧?
派位唔關學校事wor! 叩門學校幫手就另計!自行收生階段計分,我仔會只有15分,唔會入到ls. 入直資無話一定km定sc, 睇小朋友表現!

引用:回復+aidenj+的帖子 Supervisor+即校監,

原帖由 aidenj 於 12-03-23 發表
回復 aidenj 的帖子

Supervisor 即校監,校長好像是姓朱的。
校監Helena chan, 校長Helen Chu! 希望無記錯!

回覆:st Catherine 同劍嗚大家點揀?

其實你個仔係資優生更係唔使語言環境啦,好多人需要呢!

‹ 上一主題|下一主題