用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-4-5 18:07
PISA成績好沒有了不起,外國亦不用來港學習,因為一字咁淺:勤力操練。
...

PISA數理成績好,但真係見唔到香港自己出左好多數學家科學家,而且入到大學再讀上去,就知外國數理最叻個班人係叻到幾利害,個D唔係操出來的。

behd 發表於 18-4-6 16:18
其實E家本地is 家長都係由細補到大,尢期英文科,好多家長自己本身教唔到,就算好似我朋友eng lit grad都 ...

其實點解連英文都學校學唔到要再補,像phonics 好多學校自己都有教,唔明點解咁多人又要再出去學,可能想學快D? 但其實咁快做咩?在IS又冇測考不用鬥吧, 但我都見有人補(通常local 家庭)

behd 發表於 18-4-6 16:58
好似phonic,每個小朋友吸收能力唔同,有d一點就明,有d需要慢些。當老師同家長講你小朋友仲未拼到字,要家 ...

......

lui 發表於 18-4-6 18:52
Is 上個d不是純英文、好多時包critical thinking and reading.

但老師不是應該上堂時巳教授,或老師都旨意學生會外補所以求其教

lui 發表於 18-4-6 20:52
但事实真糸,個几間著名的,入去除了IS,就系个几間top local 的。

其實我只是覺得現在的人會不會太依賴補習,反而沒有了自學能力。我小時候覺得上課不足,會自己去找課外書,自己摷其他學校書單找參考書,自己研究下隔離個同學點解咁高分偷下師(講緊高小咋),但如果只是靠補習,沒有自學能力,補到入牛津都冇用,第日出來做野好快現形。

Jane1983 發表於 18-4-6 22:15
IS小學補習,好多係無需要。小朋友時間多,父母錢多,又期望高,就想幫小朋友提升。補唔補,補邊科,點補 ...

That’s my point, 如果有「用」老實說我都唔執輸。但講緊IS幼稚園初小,好似k2 phonics, IS學校都有教,出去補只是學快一點? 公文「操數」自己買本練習計下都可以吧,而且只是操運算,本人覺得運算不是真正的數學。有這樣疑問因為身邊不同IS的local小朋友都補緊phonics/數etc, 我稔緊我是否missing something ?

freespeech 發表於 18-4-7 17:11
lS,亦其是低年级,無考試测驗比家長睇成绩。
如喜歡比較、想show off,或怕蝕底的家長千萬不要選lS,因家長 ...

但最緊要自己遠離怪獸家長(梗有一個係左近)
‹ 上一主題|下一主題