用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇為咗入播道小學而舖路既家長?
樓主: 芷欣mama
go

有冇為咗入播道小學而舖路既家長? [複製鏈接]

你哋會幫小朋友選讀那些幼稚園? 大家一齊分享下呀:loveliness: ~
   0    0    0    0

原文章由 moonychan 於 07-12-4 15:29 發表
YOU MEAN TKO 播道????

yes ar~

原文章由 moonychan 於 07-12-4 17:44 發表
我唔會響 TKO 讀呀, 因為太多新生兒, 我應為於 TKO 大抽獎 = 搵自己笨, 未必抽到好小學, 再者, TKO 的好津小, 我只知宣基一間, 就算黃永樹 & 馮晴都好多人揀, 但我都感覺一般. 所以我出去讀幼稚園, 再考私小/直資.  ...

moonychan,
但出面競爭都好激烈架~你諗住報邊d? 我相信嚟緊播道只會越來越難入~所以希望可以從幼稚園開始舖路.

原文章由 muichujamie 於 07-12-4 16:35 發表
你睇下呢度會唔會幫到你:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1156291&extra=page%3D1
我都幾鐘意呢間學校。

muichujamie,
我之前已經睇過, 但好多都係係kln tong嗰邊讀, 我冇諗住比囡囡咁細就去咁遠讀書, 而且去得kln tong讀, 就唔會target播道ga la~

原文章由 moonychan 於 07-12-5 00:00 發表
響其他 topic 睇到你女女都 in 左唔小 kinder. 你既首選係cannan, 都 ok 啦, 靈糧堂都唔錯吖.

係呀, 都in咗唔少, 睇下諗下又覺得呢間好d, 於是咪in咗咁多間law ~不過唔知迦南入唔入到 ~

原文章由 moonychan 於 07-12-4 23:39 發表
芷欣媽媽

去九龍塘都唔遠呀,搭mtr都係35mins, 可能我又自己接送,所以都ok

你指播道越來越難入? 係咪因為出生率高左呀?

我覺得, 你唔出去讀, 都要於 tko 讀 d 比較有競爭力既 kinder 先會對考直資有著數.

我個人認 ...

我係working ma, so 囡囡一定要坐校車, 我又唔想.

係呀, 出生率高之外, 播道都開咗有幾年既時間, 口碑越來越好, 我見今年都有好多小朋友考唔到. 所以有d驚.

咁你覺得迦南同靈糧夠競爭力嗎? 囡囡依家讀緊綠茵國際班, 但最近覺得佢唔係咁enjoy學校既生活, 日日話唔返學, 除咗學識唱幾首英文歌, 其他都唔見有進步. 所以未必同佢報綠茵k班.

原文章由 諺諺mum 於 07-12-7 07:22 發表
個人認為, 讀邊間幼稚園唔會直接影響到入播道的機會, 最重要係小朋友是否一個比較活潑開朗, 會否容易合群, 懂得表達自己, 有問有答, 如果比較怕羞的就蝕底的, 因為我見到播道的同學仔係冇時停的

...

因知道播道interview時須用英文及普通話, 所以想搵d比較著重兩文三語既幼稚園, 當然最緊要小朋友講得開心啦~我囡囡成日坐唔定ga ~

原文章由 moonychan 於 07-12-7 13:42 發表
芷茵媽媽

唉, 我仔仔都係呀, 讀德寶國際班, 很後悔~~~ 國際班 = 唱遊班

初初返學都有唱下學校 d 歌, 而家冇lu, d 書又淺, 教 a~m 歲半已經識啦, 其他教shape & color 又係已經識晒, math教 numbers only......總之 ...

我都有同感, 有時會諗係咪比佢讀local班, 佢會開心d, 學到更多野 ~不過而家唯有阿Q d, 囡囡都係讀咗一個月度, 未適應吧~當比佢學英文law~
其實播道只不過係我依家既first choice, 仲有幾年時間, 阿囡先讀小學, 我會再搵下其他學校既資料~

原文章由 keroro_him 於 07-12-7 23:55 發表
在播道讀書的小朋友對學教很有歸屬感,學習態度都好好,教會傳道人及同工很着重小朋友的品格培養。說真的考播道比以前困難,因投考人數多,而且在將軍澳區的私立一條龍中小學以播道最吸引。 如果將來想入播道,小朋友的學業成 ...

Hi~keroro_him,

依~你好似好熟播道咁喎~分享下呀? 當然target得播道, 緊係認同佢哋既教學理念啦~我都覺得小朋友的品格培養好重要, 就算讀書唔叻, 品格修養好的話, 到第時大個, 無論係人際關係及待人處事都會好有幫助.

原文章由 moonychan 於 07-12-7 23:43 發表
嗚, 我個仔返左 nursery 國際班, 反而英文卜講小左好多呀......

其實佢由new born 都係由工人湊, 所以頭2年都英文為主, 就係因為咁, 先揀國際班, 想佢易適應, 後來我覺得工人超縱個仔, 攪到好難湊, 又戒唔到奶咀又 ...

moonychan,
我就係唔想我d半桶水英文, 教壞佢, 所以我有須要時先會同佢講英文~
我都想自己湊, 但經濟上唔容許呢:cry: ~
‹ 上一主題|下一主題