用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

原帖由 Ina 於 09-10-10 09:49 發表
咦? 我張通告真係印12 Oct 2009帶玩具呀!  可能分左組都唔定.

o甘可能真係唔同組唔同喇,我睇返亞女o個張係19號呀,不過我都未知道帶D咩,佢有幾個公仔好鐘意o既,問下佢至決定帶邊個囉。

原帖由 elmolly 於 09-10-10 01:37 發表

我比阿女睇返同嘉淇影果張相, 佢成晚自己講左幾次蕭嘉淇, 再問佢鍾唔鍾意嘉淇, 終於話鍾意

你o甘樣不斷問霖霖一定要話鐘意啦,係喇你可唔可以send返張相俾我呀,我PM我個email俾你啦。

原帖由 elmolly 於 09-10-12 01:23 發表
阿女好病呀, d燒唔退, 睇怕最少兩日返唔到學

霖霖媽媽,

霖霖無事嗎,我個女都係病咗wor,唔知道係咪學校有人病呢,我呢兩日只係帶過佢返英文PG,o尋日起燒,食咗藥就退咗喇,我呢兩日都唔俾佢返學住喇,等佢o係屋企休息o下啦,仲有唔俾佢返去喇。

我已經同老師請咗兩日假,馮老師好有心頭先都有打嚟問亞女咩事,我個女係喉嚨紅咗發燒仲有感冒呀,食咗藥已經好返好多喇,我今日請咗假睇住佢囉,不過聽日就要返工喇。

希望霖霖都快D好返啦。

原帖由 Ina 於 09-10-12 13:53 發表
我阿B都發燒呀! 星期六開始,日頭食住藥都OK, 但晚黑瞓到4-5a.m. 又高燒過 (有成39C), 好担心呀!

醫生有無話elmolly 咩事? 我懷疑我阿B可能之前病左D菌根本未清, 定還是返學真係咁易病?

...

Elvin媽媽,

原來Elvin都病咗呀,我個女發燒但就唔高只係38.3度,食咗退燒藥都退咗喇,不過佢有時都有少少微燒,所以我唔俾佢返學住囉,但今日就已經退曬喇。

我睇咗通告定手冊話要發燒後兩日至可以返學,所以聽日一定唔返喇,睇睇星期三或者四啦。

原帖由 elmolly 於 09-10-12 16:31 發表

嘉淇都病, 即係一班25人最少有3個小朋友發燒返唔到學, 都幾犀利. 我個女又係星期六黃昏瞓醒先開始發燒! 馮老師都有打比我, 原來咁多人病. 好彩internet唔會傳染flu姐, 咁啱3個都病晒 ...

其實打電話返學校個校務處都問得好詳細o家,問我咩病有無發燒o甘囉,好彩屋企有D平安藥,所以o尋日已經俾定佢食,今日睇醫生時已經無燒,醫生話佢係鼻水多D,喉嚨紅咗就未腫同發炎,好彩發現得快咋,我睇上個星期突然有幾日特別干燥仲有天氣轉得快都有影響,我都會睇定D至俾佢返學,唯有呢個星期幫佢溫多少少時間D書啦。

霖霖鼻塞o訓得唔好,你可以俾多個pillow佢整高D個頭打側o訓透氣會順D,等佢o訓得好D都快D好。

坦白講小朋友病最辛苦就係做媽媽o既,佢o地o訓得唔好就搞著我o地,所以各位媽媽大家努力呀,希望大家o既小朋友快D好返啦。

原帖由 elmolly 於 09-10-13 09:30 發表

唔係呀, 我打返學校, 學校淨係問咩事咋, 無再詳細問. 不過原來有d朋友既學校硬性規定要帶口罩lu.

尋日終於無乜燒, 不過仲有流唔儘既鼻水...

霖霖好返好多就好喇,我個女都已經收緊D鼻水,咳都已經無喇,但我睇聽日都未必返學住喇,因為想佢完全康復先,費事又嚟過。

原來心悅都病咗呀,嘩我o地A班真係好多小朋友病呀,我o尋日放工返嚟亞女D鼻水同燒已經無曬,但就咳多咗,我今日會再帶佢睇多次醫生,我個醫生就唔開控生素俾亞女食,因為佢個喉嚨紅咗少少咋,只係俾消炎藥。

我睇今個星期返到學o既機會都好微喇,就算得返幾聲咳我都唔會俾佢返喇,因為o係屋企起碼有姐姐可以照顧佢,水都可以飲多少少啦,睇到星期四,如果咳真係退咗好多至返啦。

Elvin媽媽,

係呀,小朋友發燒夜晚一定要起身睇睇佢仲有要補水,所以做亞媽真係好辛苦o家。

原帖由 elmolly 於 09-10-14 09:06 發表
唔止我地班, 我知隔離班都有小朋友病. 我估我地今個星期都係返唔到學, 起碼要收緊d鼻水先得.

尋日阿女又燒過, 成晚都燒, 又鼻塞又咳瞓唔到, 我而家完全係好似條c咁 ...

大家o甘話啦,我個女雖然退咗燒,但就咳夜晚有時又喊醒,我要幫佢補水,我每日返工第一件事就係要上電呀(買coffee),如果唔係都唔知道點過。

你都勁,知道其他班都有小朋友唔舒服。

其實我係0705媽媽,我o地班五月媽媽都成日約出嚟玩o家,不論係媽媽gathering或者係family gathering我有時要負責做搞手,幫忙下約人呀,搞下D活動o甘囉。

不過五月B我識o既只有三個入到KM,另外o個倆個係讀下午班唔係上午班。

原帖由 Ina 於 09-10-14 12:45 發表
哈囉, 嘉淇媽,

我都諗住比ELVIN休息多兩日先. 我都傾向下星期先返學.

阿B應該無燒嘞, 不過會比佢食埋今朝先停(退燒藥). 但佢咳就明顯嚴重左. 好似好多啖咁. 鼻水就唔多, 滲下滲下咁. 亦無鼻塞. 抗生素要食到星期 ...

其實醫生之前都提過話差唔多好會咳勁D,我已經book咗今日睇多次醫生喇,我發現佢個鼻已經完全ok,但就咳勁囉,唔知道係咪鼻水倒流定點,所以帶佢去睇醫生最好。

我今個星期無appointment呀,係喇,我好多時接亞女放學都同你99傾下計呀,你99有無同你講呀。

原帖由 Ina 於 09-10-14 13:05 發表
有呀有呀! 果日佢同我講番, 你地傾戒片既問題. 點解你會同嘉淇著番片既?

咦? 你無appointment 咩?  我以為你都係今個星期六添....

我都係聽老師講開頭俾片佢著返學咋,跟住老師一直都無叫我唔好著片,但返學o甘耐亞女只係頭兩日喊換過片就無,o甘我咪自己問老師可以唔著片未囉,其實佢就算著咗都無試過濕返嚟,點知道原來一早可以唔著。因為佢其實5月已經可以唔著片o家啦,不過o訓覺就仲要。

我公司好近o家,有架車直接到,(大概15-20mins)我做part time工,o甘之前同老板講好咗會接個女放學再返翻公司囉,始終o甘細個我唔放心俾佢搭校車。

你99都好好呀,成日一早到排第一佢驚Elvin會喊呀如果佢唔係第一個叫名。

我真係無appointment,可能大家o既時間唔同。

原帖由 elmolly 於 09-10-14 22:49 發表

今朝6點幾比佢食多一次藥, 叫做瞓到, 精神左好多, 不過都係有d抵燒. 馮老師打比我, 佢話最好無病都帶番口罩, 同埋病完要帶返7日口罩喎.

我唔敢轉醫生呀, 轉左幾個醫生, 得呢個叫d藥做夾到咋 ...

o下馮老師無同我講話要帶7日口罩呀,不過屋企都有D口罩o係度,我個女都肯帶,我驚帶咗熱c佢。

至于你話我o地5月媽媽D shopping tour好多時都有o家,個個媽媽一齊放血囉,唔係大出血o甘簡單呀。

你同恐龍媽都好有緣呀,同一個醫生同醫院。

老實講醫生真係要睇開藥夾唔夾,如果唔係都無用。

原帖由 ashly11280 於 09-10-15 09:53 發表
嘉淇媽, 我個女就係其中一個05下午班~

哦,係呀,但我識o個倆個係仔仔呀,不過我問咗人,有人識你。

原帖由 elmolly 於 09-10-15 00:14 發表

e, 咁你不如聽日問下佢喇, 我同佢講我個女未必肯帶, 佢話帶返去就得, 佢會同阿女戴喎.

話時話, 小童口罩起邊到買架? 貼唔貼?

放血! 我淨係見過你地去花園街咋 ...

霖霖媽,

我係打電話返去校務處請假咋,不過我緊要啦,到時放定個口罩o係書包囉,因為費事到時要帶無就麻煩,D口罩我o係藥房買咋,有兩款一種係BB口罩,一種係小朋友用,BB o個種就貼D,不過就係驚緊咋,但我知道屈臣氏有3M出o既係俾小朋友話唔會敏感。

花園街都好多o野買o家,有平有貴啦,仲有去九龍城同香工啦。

[quote]原帖由 elmolly 於 09-10-15 11:10 發表

唔該晒, 等我去睇睇先. 我都係打返校務處, 係馮老師咁同我講咋.

我都成日去花園街, 不過d衫好似無細b時咁抵, 有貴野賣架咩? 我上個星期去九龍城, 有間野個箱有paul frank同公主長褲賣, 盛惠十個大洋

我o地都好多shopping tour去九龍城七記同獅子石道囉,試過買條褲係$5-$15有貴有平啦。

我有好介紹呀,我前幾日去咗中環石板街度買咗條公主裙俾個女到時返學扮o野呀,呢度都係我o地班媽媽去過介紹我咋,因為我o地都自己搞咗個扮o野Halloween大賽呀,係街鋪要講價o家,至于講到幾多就要睇你o既功力喇。

原帖由 ashly11280 於 09-10-15 11:57 發表
咁個兩個仔仔係咩班?? 我識嘅同班都係女女

我熟D o個個呢就係讀下午A班,另外一個我就唔係好肯定係咪B班。

原帖由 elmolly 於 09-10-15 23:01 發表

e, 起邊架? 有幾平? 我有時會去利源東街, 不過唔係成日有好野執. 除左公主裙仲有d乜? 我好驚佢有公主症群

除咗扮公主仲有扮南瓜、生果、巫婆呀、海盜呀o甘囉,好多款o家,我本來想買海盜,但c6話黑色唔好啦。

原帖由 elmolly 於 09-10-15 23:57 發表

where exactly and how much??

o係H & M同中環街市附近呀,好多時D懷舊相都o係o個度影o家,至于價錢就由80-100幾都有。

係呀,我個女就咳少咗好多喇,都係星期一至俾佢返喇,不過今日已經話想返學,我話你病唔返得呀,o甘佢可能覺得o係屋企得姐姐陪玩好悶啦。

我都可能會放定D口罩o係書包度睇睇要唔要佢帶囉。

係喇,你o地有無買果汁糖呀,因為個party好似話要帶少少返去,我買咗喇。
‹ 上一主題|下一主題