用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

我個女開頭幾日返到屋企好遲至肯午睡囉,其他就無咩特別,係夜晚可能會喊驚好似發惡夢o甘。

原帖由 Ina 於 09-9-13 22:25 發表
真係? 麻麻話佢又喊到索哂氣, 可能你見到時佢收左聲?

我個仔响學校勁跟FUNG老師, 又要佢抱, 又要佢拖, 老師照顧第二個小朋友佢都呷醋...... 你問下嘉淇睇下佢有無留意到有個同學仔咁樣?  可以既話, 希望你個女女唔 ...

其實我都覺得馮老師好好,佢好有愛心呀,我都同咗馮老師講佢o甘辛苦一日要打俾26個小朋友媽媽,我話如果我個女無喊又無咩特別你就唔好揾我啦,不過佢話其實佢o地都要兩-三個星期要同家長聯絡o下。

我唔記得你仔仔係咪黃組,因為佢o地係分組活動o家,我又唔記得你個仔中文名,你話我知道o甘我同我個女講下叫佢o地一齊玩啦,因為我知道我個女有同心悅玩,佢有同我講呀。

原帖由 elmolly 於 09-9-14 00:21 發表

嘩, 你囡囡好叻呀, 識講比你聽同邊個小朋友玩.

係呢, 馮老師通常幾點call你地? 我發現佢一早call我就實無好野. 好想問佢升k1既野, 不過又唔敢問, 都唔知洗唔洗報多幾間學校 ...

好難講幾點打電話嚟,有時3-4:30pm,最早試過12:55。

其實我都想知道點厘定收唔收返K1,因為得70%位,都有D擔心,學校都會揾定先。

原帖由 Ina 於 09-9-14 14:05 發表
我個仔叫晉霆. 佢係紅組架. 佢仲係成日要老師拖住. 不過老師話, 有時佢唔得閑, 叫我個仔拖蓮姐, 佢都OK. 老師話佢仲好嗲. 亦都仲有喊.....慢慢黎喎.

我想話你個女真係好叻, 理解能力同表逹能力都超哂班. 我個仔只 ...

今日好Q呀,見到你99同叔仔嚟接晉霆放學呀,大家都有say hi 同byebye,我都有叫亞女叫你仔仔唔好喊呀,叔叔仲話同學仔會笑佢o添。

我個女o係屋企表達能力ok,不過出街有外人就會唔講o野,你又唔好o甘高要求啦,因為晉霆都已經喊緊老師講咩佢都無留心到啦,慢慢嚟啦,我今日接放學見到有架校車D小朋友喊得好勁o下o添呀。

原帖由 ChanCSCathy 於 09-9-14 14:16 發表
心悅都退步了,今早回到學校時喊唔肯入課室,要老師抱佢入去喊得仲勁。馮老師打電話俾我都有講心悅要佢拖住手指先唔喊啊。

嘉淇媽媽,
我問個女同邊個小朋友玩,佢講唔到啲名,跟住我問佢有無同嘉淇玩,佢又話有,都唔知佢係唔係 ...

因為亞女之前有個同學仔又係叫悅悅所以佢會知道呢個名,o甘我都有問佢有無同心悅玩佢咪話有囉,可能係同一組接觸機會會多D。

我個女初初返學喊都有發惡夢o家,都係夜晚喊o下,仲有同姐姐講好驚返學,跟住咪同佢唱o下D返學歌呀,o甘就ok啦,仲有爸爸叫佢要望住老師做咩,o甘至有茶點食同"sir"滑梯玩,因為佢好鐘意食o野,所以就ok囉。

其實心悅都已經信任馮老師啦,所以都應該好快會適應唔洗擔心。

原帖由 Ina 於 09-9-14 21:09 發表
多謝你呀, 嘉淇媽. 99都有同我講話有個同學仔媽咪同佢地傾計, 我都估係你地.

其實晉霆都一直有上開playgroup, 佢會四圍走, 又聊老師, 我都估唔到返學時佢會咁細胆.

...

Elvin媽媽唔好客氣啦,真係同你99排隊排得好近至見到咋,我好彩又無認錯人,大家都係同班同學仔都可以溝通o下嘛。

我個女返PG都係唔會喊,可能真係始終要佢o地自己換鞋攞食物出嚟,好多o野都要自己做就有D唔慣啦,其實開學前我已經train我個女自己換鞋,唔洗麻煩蓮姐,佢都識自己除褲同著褲,不過唔知道佢搞咩返學有2-3日都會咗條片返嚟,唔知道係咪驚同老師講要去VV呢。

原帖由 kerkermui 於 09-9-15 07:14 發表

聽講舊年定前年嗰班係
不過學校今年又好似話唔會咁喇!
其實應該會有學生轉校.. e+諗住報定2-3間, in吓當攞經驗, 要交留位費先再算

我個朋友親身交咗form報K1去KM,收form時校務處已經同佢講咗話只收大概30-40% o既外來生,所以我睇我o地今年可以留底o既學生大概都係60-70%學生喇。

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-16 00:50 發表
返咗學之後近今星期亞bosco成曰喊,之前無試過,訓醒後嚎哭,奶又唔肯飲,成曰發脾氣,唔知想點.但黄老師話佢上堂又無事,開始習慣,而且好守規具添,究竟出現咩問題呢?妳地Dbaby係咪? ...

o甘又真係領人擔心,你有無問下仔仔點解喊呀,問o下佢返學開唔開心囉,我個女頭幾日返學喊,每日返嚟都話唔返學,話返學好驚呀,o甘之后佢開始習慣咗就無事,有無用講故事o既形式嚟同佢講下返學o既情況,你可以加搭校車呢個環節,睇睇佢個反應係點。

原帖由 Ina 於 09-9-16 21:26 發表
老師今日無打比我噢.

不過我知佢今日大有進步, 佢今日响屋企換衫, 出門口, 揹書包, 都好自在, 完全無喊.

到放學時, 佢出到課室, 見到麻麻時想扁咀, 但見到叔叔响隔離, 就即刻唔喊. 咁我估佢應該唔驚嘞. 只係想扭 ...

o甘咪好囉,你終于等到呢一日啦,恭喜你呀,其實D小朋友好怪明明返到學校都好開心,但又驚爸爸媽媽唔知道嚟唔嚟接返佢o甘,我就同個女講你返學媽媽唔入到你陪你o家,不過當你聽到有個EE叫你個名,媽媽就即係o係門口喇,你試下同個仔講睇睇得唔得。

原帖由 elmolly 於 09-9-16 21:49 發表

好叻喎

唔記得, 你係咪c班? 有朋友仔起c班老師又係無call. 馮老師今日5點就打比我, 佢話我個女ok所以唔會成日打比我. 我問埋佢升k1 d野, 佢話11, 12月左右就會有通知. 不過問佢機會大唔大, 佢就即刻好官腔 ...

我好耐之前睇過D post,有個媽媽都以為自己個女應該讀得返KM,所以無揾到學校,跟住到12月至通知,佢話D學校已經In曬啦,搞到好煩,我睇返手冊好似係一月至有評估周,所以11-12月就會知道,o甘咪未到評估周囉。

不過我見個10大龍虎榜好似男仔考D學校好D,唔知道D女仔又考得好唔好呢。

仲有我因為每日都接個女放學,所以馮老師都好少打電話俾我,不過o係門口又無咩特別o野會講,不過馮老師就話佢大概2-3個星期都會打o下電話俾D家長o既,所以我等佢打電話俾我又再問o下先。

原帖由 elmolly 於 09-9-17 09:28 發表

我由上星期開始已經日日放外套喇, 好驚佢病mouth:" />

係呀,我之前陪上堂o個個星期都有發現有某幾個位好大風,所以我都俾個女著定先,我會幫佢“接”起個袖嚟著囉。

原帖由 Ina 於 09-9-17 22:24 發表
Thank you oh!  我會試下同佢講多D (不過我知佢未明咁多嘢.....)

Elvin媽媽,

你唔好低估你個仔呀,我今日見到嫲嫲好早就到咗接佢,馮老師拖佢出嚟都無喊,一見到嫲嫲就即刻喊,幾叻呀。

我個女反而鐘意做勞作呀,不過佢都鐘意跳舞同唱歌,日日返嚟要我陪佢唱,可能之前返PG都係似返幼兒園o既模式所以佢都慣喇。

原帖由 elmolly 於 09-9-17 22:55 發表
唉, 今日5點多d又收到老師call, 梗係無好野, 阿女又跌親. 其實無乜事, 不過都好appreciate老師話比我知.

o甘你個女無事吖嘛,點樣整到呀?其實老師係有責任話你知道o家。

馮老師都好一個星期無call我喇,不過我每日接放學佢都係同我講我個女ok啦,跟住就無o家啦,不過佢都係話2-3個星期call我一次,老實講一個老師要管上下午班加起嚟成50幾人,每個小朋友都打電話真係幾辛苦。

原帖由 ChanCSCathy 於 09-9-18 10:30 發表
似乎好多同學已經適應了返學,有好大既進步。

但我個女呢兩日由daddy送返學都係勁喊。
每日馮老師都有打電話俾我,告訴我佢係頭一個小時依然要握著馮老師手指。餘下既時間又ok。

好彩放學坐校巴又ok。

我諗都要同佢講 ...

原來心悅真係搭校車,唔怪得呢排放學唔見你啦,唔洗擔心慢慢嚟啦。

原帖由 elmolly 於 09-9-18 10:16 發表

有心喇, 佢無咩事, 好彩起好矮跌倒姐.

係呀, 我都明佢有好多家長要call, 所以佢話唔會成日打比我都ok, 留比d有更多需要既家長囉. 前日講完尋日又call我, 都心知不妙. ...

你個女無事就好啦,因為跌到真係要小心處理,最驚跌到個頭咋。

我都join咗個家長義工,其實都要睇時間因為我都要返工會盡量出席囉。

原帖由 ctytang 於 09-9-21 16:13 發表
I will join too.  As they did not give us the details yet, I didn't know what activities I could join.  Anyone know if we are expected to join all activities rather than just to choose the areas of in ...

其實真係唔知道叫你幫手做D咩,不過我記得今年年頭interview時參觀課室係有D 義工媽媽介紹學校同D設施o甘囉,至于其他係點就唔知道喇。

原帖由 elmolly 於 09-9-21 23:15 發表
Smallpigbb,

啱啱想搵你, 我個女今日終於問金口講d同學仔, 對話如下, 笑c兼嚇c

無拉拉阿女咁講:

女:babee好鍾意David, 同David jump jumpjump
媽媽: 咁你係咪有同學仔叫淇淇?
女:嘉淇呀
媽媽: 咁你鍾唔鍾意嘉淇?  ...

你個女答得o甘搞笑,我個女成日返嚟同我講話D同學仔好乖好得意,不過我就唔知道有幾得意,係呢你個女其實叫咩名呀,因為我只係有問心悅咋,佢都有同我講同心悅玩呀。仲有你個女真係認到我個女因為佢真係有扎辮辮o家。

上個星期學校門口佢o地入課室o個個貼咗上堂D相出嚟呀,我見到我個女D相呀,你o地如果星期六帶小朋友返興趣班就睇睇啦,每班一個報告版。

原帖由 ChanCSCathy 於 09-9-22 23:37 發表
你個女女真係答得好搞笑呀。
佢真係認得心悅喎,事關我個女呢幾日都係著住橙色外套咖。

等我明日都問吓心悅有無同傲霖玩先。

心悅媽媽幾日無見,我個女話心悅無喊啦媽媽,我話o甘咪好囉,你有無同心悅玩呀,佢話有呀。

我都有問個女有無同傲霖玩,佢話有呀同佢傾計囉,我問你o地傾咩,佢話BB話囉,俾佢笑c我。

原帖由 HimHim小BB 於 09-9-24 00:24 發表
係呀, 我都覺得今次張工作紙有d深.  呢D好似係其他學校K1的課程.   

你吔D小朋友巳經認得D同學仔嗱?   我個仔仲未識呀?  好彩他現在坐校車唔喊, 都算安樂D.  

...

我記得你個仔仔之前發燒無返學,你等個仔適應咗學校生活就慢慢會同你講o家啦。
‹ 上一主題|下一主題