用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

elmolly & HimHim小BB,

我想問你o地介唔介意俾我知道你o地個小朋友中文名呀,因為到時我會帶個女返頭一個星期一個鐘o既學,睇睇會唔會相認,如果ok大家互相PM對方好嗎?

聽日就家長日啦,到時見。

原帖由 elmolly 於 09-8-28 10:16 發表

pleas check pm

我想問下聽日家長會你地會唔會帶埋小朋友起出面玩? 我地10:45有pg, 有d麻煩

我9月1,3,4號都會自己同阿女返學呀, 到時相認喇

我都send咗PM俾你啦,我唔會帶個女去家長日呀,佢都要返PG,時間都幾趕,我開完家長日就要趕返屋企,如果我趕唔到c6就會陪佢返囉。

原帖由 kerkermui 於 09-8-28 10:33 發表
我本來諗住帶埋隻仔, 之後出街
不過佢今朝有d咳呀, 聽日都係留响屋企啦! 希望佢快d好返, 1號開學!!

我個女上個星期都發過燒,因為喉嚨紅咗仲有出大牙呀,但已經完全康復啦,希望你仔仔快D好翻,健健康康開學啦。

我唔打算買多一對白鞋,因為佢o地D腳仔大得好快呀,每個星期攞返屋企洗。反而我上次交錢有問過圍裙可以多買一件就真,因為日日返學用驚干唔切囉。

我想問下你o地,完咗頭一個星期後,小朋友讀N1A班邊一個顏色組呀,我個女係黃組呀。

我o個班N1A有26人,因為我數過個報告版上面有貼咗相o既同學有o甘多人到,跟住有三組,每組大概8-9人。

原帖由 ChanCSCathy 於 09-8-30 11:21 發表
Smallpigbb,

我個女都係黃組呀。

o甘Q,o甘以后佢o地同組一起上堂同做活動啦,我個女叫嘉淇呀。

elmolly,

我無留意到我o地班小朋友多數係2月同8月,你點睇到o家?

原帖由 elmolly 於 09-8-31 00:40 發表

咪就係塊broad貼晒d張, 係跟生日月份分架

我又無留意到,等我聽日睇睇到底係分組貼D相定分出生日期先。

原帖由 Ina 於 09-9-4 13:15 發表
Hello!

Elvin 都係上午班, 第一個星期番9点. 我認得心悅同嘉淇.

啱啱睇到通告關於課外活動, 你地會補边個course 呀?  我諗住補英文拼音試下.

雖然你張相o甘細我都認到Elvin,我會報普通話呀,因為英文已經o係第二度報咗喇,返完普通話接住好趕o甘要返英文囉。

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-4 21:38 發表
你地有無收到手冊呀p.10有亞仔本週校內表現.我B表現普通 你地呢?
恐龍仔媽咪咁你下星期返嘅時間係咪9-11AM呢

我個女都係啦,其實都唔知道D老師點厘定,我個女全部都係S,有一個EX,唔好o甘啦,第一個星期咋得o個4日,真係要慢慢俾佢o地適應呀,我個女o係屋企好活躍又成日無停嘴,返到學佢就怕陌生環境囉。

原帖由 elmolly 於 09-9-4 23:09 發表
好似好多A班同學仔喎, 星期一正式做separation, 你地會唔會自己同bb返學呀?

我會呀,今日試咗10分鐘同個女分離佢無喊,不過唔知道星期一點喇,希望佢ok啦,我都之前同佢講過話媽媽會嚟接你o家啦,你o係學校同D同學仔玩o下學o下o野啦。

原帖由 Ina 於 09-9-5 13:16 發表
等我換個張相先, 我都唔係好識換相, 好似成日都換唔到咁.

你會去边度上英文呀? OK 嘛?

其實Elvin好少接觸普通話, 不過而家啱啱開學, 我想佢上d佢有興趣既先, 同英文老師friend D 先都好.

...

我去過兩個地方上英文,一個係YMCA,一個依o家上緊Jolly Kingdom,如果知道學校有呢D興趣班我就唔交9月份學費啦,不過Jolly Kingdom o個度個老師我個女已經熟習咗,係外國人嚟o家,個老師問o野佢會答囉,至于普通話就真係好少訓練喇,平時都有睇DVDo既,所以咪想報學校個興趣班囉。

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-5 23:27 發表
我都諗往幫亞仔報普通話班,但要報嘅時間係幼兒班定預備班呀.請幫幫忙呀.

係預備班個時間呀,應該係10-11呀。

原帖由 Ina 於 09-9-7 13:59 發表

ELVIN仔都剛剛上完YMCA,都OK呀,個MISS好有heart,ELVIN 上佢堂都好專心。 
Jolly Kingdom 我就無上過。 等我試下學校o個個睇下得唔得先。

我想話嘉淇今日好叻呀。佢好淡定, 我個仔出到來一見到我地就即刻喊比我地睇。  ...

緊係唔係啦,老師話佢本來一直都喊,跟住過咗第一part 開始講故事o既時候D小朋友喊大叫媽咪,佢就開始喊,不過老師同佢講咗一陣o野佢就無再喊,只係喊咗少少,我接佢放學佢就無喊,返到屋企我問佢點解喊呀,佢就話好驚D小朋友一齊喊媽咪呀媽咪呀,o甘佢就喊喇。

YMCA都真係唔錯o家,個女都返得好開心呀,又可以跟住唱歌同跳舞做動作,不過c6話好似只係唱o下歌無咩o野學到,所以咪報咗Jolly Kingdom學下D字卡仲有溝通囉。

其實我都估唔到個女會喊,因為佢平時返PG我唔係坐o係附件,佢都ok,不過可能真係見到D小朋友喊佢又驚掛,不過算啦,呢個階段一定要經過,我都係覺得無同佢講bye bye就無o甘好,因為佢都唔知道發生咩事回頭想望亞媽對課室門已經關咗喇。

我今晚都同個女傾過,我同佢講你一聽到個EE講A班你個名o甘媽媽就即係o係門口接你帶你返屋企啦,o甘佢就話ok囉,不過睇睇聽日點啦。

我個女今日返學一路都無喊,去到門口叫到好多小朋友喊佢又嚟囉,o甘老師打電話同我講話其實佢係喊到入課室已經無喊,真係一陣咋,跟住帶佢行開一陣睇o下其他o野就無事,都肯跟老師指示去做o野。

老實講其實都預咗佢喊,但如果自己見到一定會心痛D,不過我唔理佢呀,其實今日係個校務處姐姐問我佢抱佢入去好唔好,我話好,所以我都幾狠心,因為真係要個女習慣。我就盡量會早D到學校接佢放學,因為如果太遲去到,大部小朋友走都未到佢走,可能會喊得仲緊要。

原帖由 Ina 於 09-9-8 18:29 發表

真係會咁架, 我個仔就係咁嘞.到放學時,D小朋友知道放學, 個個走去門口到想出去, 未叫名既就好心急, 跟住一個二個係咁喊嘞.

你今日好遲去接仔仔呀?因為我有同個女講話有個EE會叫A班跟住你個名媽媽就o係出面等你啦,o甘佢就問我邊個講佢個名,所以雖然曬都要早D去到排隊。

我個女照舊都係o係門口見人喊就一齊喊,不過馮老師話佢入到班房已經無喊,自己換鞋都無事喇,不過今日喊到鼻涕流出嚟要老師幫手抹,我都有問老師佢跟唔跟到做o野呀,佢話亞女ok,不過今日又差咗D要換一條片,唔知道係咪喊時懶咗呢。

真係好多小朋友未入學校已經喊,我個女就o係擦手o個個位喊囉,可能真係知道發生咩事,不過佢放學就無喊,但我自己接都見到好多小朋友喊住出嚟好慘o甘。

各位上午班同學仔要努力呀,大家一齊加油呀。

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-11 23:54 發表
各位家長,請大家比D意見,我bosco已開始係星期一至五搭校車,但星期四,五亞仔已經唔想再行去坐校巴條路重喊得好勁,点算呀,唔通要工人接送?

我每日自己帶個女返學,其實原路都已經有小朋友喊,老實講小朋友o甘細個要同媽媽分開同一班唔識o既小朋友相處同玩係好大o既學問,我個女都喊咗三日,每日返屋企都同我仲有姐姐講返學好驚,全部小朋友一齊喊呀,叫媽媽呀、媽媽呀,但我就用講故事o既形式嚟同佢講返學好開心o既老師又點好,又有同學仔陪你玩,如果o係屋企就得工人姐姐陪你玩咋,仲有我會同佢唱o下學校D歌呀o甘囉,等佢對學校有d歸屬感。

原帖由 Ina 於 09-9-12 13:47 發表
其實我原本都諗住下星期開始比仔仔搭車, 但今個星期屋企人接送佢都喊哂, 真係唔放心佢自己搭校車.  你知, 上到校車, 無人會安撫佢.  

我覺得放學試下坐先都好.  一班同學仔一齊, 可能會好d?

...

我星期五湊個女放學見到Elvin都已經無喊啦,我覺得佢放學應該ok o既,但返學就因為無碰到你就唔知道喇。
‹ 上一主題|下一主題