用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

考完試喇!一身輕鬆晒! 同兩個囡溫習,真係超忙+人都癲!

聖誕我都照出去玩,返黎先溫書,anyway,佢地溫幾耐都係咁上下!

我同我個囡都唔想參加,但C6就好想個囡參加,所以都仲諗緊!

原帖由 J'smama 於 11-1-15 15:34 發表
呢個考試困擾左成個月都有,聖誕假又吾敢去玩喎,依家終於有得嘆吓。

Lulu,今期奧數你仲報吾報呀?我囡仲考慮緊。

算啦,讀書係漫漫長路,合格咪得囉!我大囡進步左,但個細既就差晒,因為今次要顧家姐,一分神個細既就唔掂...我都無氣,求其合格就算!

原帖由 pizzahut 於 11-1-18 10:27 發表
大家今次考成點呀? 我地就唔多好, 中英數都差過test

原來今次英文真係好深, 有成3篇係writing, 即係佔左60%

唉...........(心情惡劣)

我C6攪掂左個囡,如果我囡今日記得交form既話佢都會報!

原帖由 J'smama 於 11-1-17 15:06 發表
Lulu,

呢趟我同C6都以為要放棄,但出乎意料之外係阿囡自己想繼續,事関佢老友今期都會報。

朋友既影響力真係大!

你地唔好讚我喇...只係無得簡,自己既責任又無得逃避...咁咪盡力囉...成日提自己放鬆D開心D又係要做,發晒癲又係要做,咁咪放鬆D囉!佢地又開心D,我又易攪D,EQ都係用時間磨番黎!

Susanna,pizzahut,唔好唔開心喇,小朋友成績會上上落落,今次差D,下次進步空間咪大D囉,過左去就放底,下次再努力過!

原帖由 J'smama 於 11-1-19 12:02 發表
Lulu, 你真係好勁 我對付一個都緊張到癲, 你仲要打孖上。頭兩日阿囡考完返黎又係話唔得呀、錯好多呀之類, 但結果成績又唔係差左好多, 總之心血少d都俾佢嚇死。

依家中英文考試内容好多都係考課外野, 聽阿囡講 ...

Ellensu: 我囡唔叻嫁,只係今次有進步,咁根據D物物育兒書,咪讚吓佢,等佢自己做好D!

heilai:多謝EE讚賞!可能佢有同你個囡玩,總算學到D野,你囡囡就真係又乖又叻!

pizzahut:唔好講請教,交流吓啦!其實今年我無再睇佢D功課,全部佢自己攪,佢一二年級個陣就睇功課睇得好緊,三年級就有時睇,有時唔睇,佢錯就由得佢改正,數就每日都會問佢有無野係唔明白既,有就講清楚比佢聽,不過數學都好睇個小朋友本身既理解,我大囡就明顯比細囡好.

你問個個問題好難答,我通常都會捉住佢講到明為止,幾耐都照講,之後仲會改一改題目再問佢一次,錦佢多數都OK,因為我覺得數一定要明個道理,所以花幾多時間我都會照解.

好好既分享!!多謝Qma!!

原帖由 小蕎媽媽 於 11-1-20 16:00 發表
ellen:

唔好講請教,大家討論吓。

我覺得首先係要調節自己的心態,問一問自己係咪小朋友測考真係合格(即係60幾分都接受到)就得? 調節到的話,就要睇時間分配,唔係要小朋友只係做家務唔溫書、唔做功課。

例如想小朋友自己 ...

原帖由 pizzahut 於 11-1-21 11:13 發表
我地真係試過一條數講足45分鐘, 佢都話唔明, 個樣仲要好辛苦咁.

所以佢真係越大越令到我好頭痛, EQ無哂.

...真係唔識答你...因為唔知你講緊邊類型既題目,牽涉到空間感、羅輯、定係解題目,唔知好難比提議。我教我囡如果用左15分鐘佢都唔明,咁會由得佢先,等第日佢精神好d再做,又或者叫佢老豆教,因為佢識教人多過我。

我地依倫好靜喎...

想問吓大家知唔知而家講緊既中學減班,對我地中學有無影響?我地學校會唔會減嫁?

Thanks, heilai! 咁都定D!

原帖由 heilai 於 11-3-6 21:05 發表
Lulu
我見TVB news 報導,培中不會減班。
‹ 上一主題|下一主題