用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

我求其叫呀囡自己幻想自己畫,唔係就咁交張畫咩?定有野要我地家長做嫁?C啦...我睇都無睇清楚"tim"!!!

A.ma,

11月頭仲有d時間,咪嚇我住啦!萬聖節都未到就嚇人!  我連佢d中文默書都未攪掂呀!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-7 10:11 發表
你地做左未來創作既初稿未呀?我對呢類project真係好怕同感到好鬼大壓力。

要計分嫁咩!!!???咁大件事!!!我傻瓜瓜叫佢自己寫自己畫,"行"貨一件咋喎!我d高科技唔掂嫁喎!!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-7 15:08 發表
咪係 ... 培正同我地祖國一樣 -- 勝在人多。 二百幾人一級,起碼都有十件八件見得下人掛, 出去比賽又有奬攞, 學校咪有面子咯。但試問十歳人仔又點識整d咁高科技既野呢, 咪又係我地班幕後家長幫手。但至敝我唔係高錕呢! ...

我都唔知喎....問極呀囡又唔識答,真係比佢激c!

原帖由 J'smama 於 09-10-7 21:05 發表
好似計常分呀嘛,乜唔係咩?

各位媽咪早晨,

想請教吓大家有物辦法可以令小朋友自動自覺做功課?

事源係我家大小姐做野極慢,又極度求其,平日我係屋企睇住,都可以攪得掂d功課,應付埋默書咁,但逢星期三佢細妹學ballet,我帶左細o個個出去,佢就物都唔做,一係睇電視,一係睇漫畫/課外書,一係玩電腦,個個星期三我返到屋企就同佢開火,真係激到斷氣!    

係咪小三都仲要好似以前細個錦,坐正係到迫佢做功課?佢又唔會自己拿起本書溫習測驗,又係咪都係好似細個錦搵定晒d練習比佢迫佢做?

我已經用過好多方法,讚又試過,獎又試過,罰又試過,鬧又試過...有物方法可以令佢自動自覺d?

希望各位媽咪分享吓教子/女心得,等我學吓野,佢其實好肯睇中文既課外書,但除此之外就物都要我迫佢,真係令人好擔心!

Lulu

小蕎媽&heilai,

多謝分享!其實我就係好想問:小三係咪都係唔可以放手?一定要樣樣跟到實?

我其實都好想比佢自己試吓,但佢d中文字真係好唔掂,樣樣中文功課d字都改到暈!睇左都攪成咁,唔睇仲大件事!!但因為測驗就到,時間緊迫,佢又物都未開始溫,我就諗住d兩個星期用"治亂世,用重典"既非常手法,多d去學校捉佢做功課,過左測驗再想辦法!

不過真係多謝你地!

Lulu

原帖由 heilai 於 09-10-22 10:05 發表
Lulu
     Don't 不如叫姐姐帶妹妹去學你留响OK 幫佢檢查工課。小三エ課多左&深左!咁可能更無心機做!我地5响樹 可能末係好得!温習就更加要! ...

真係好,可以係到同大家傾吓,發洩吓!依家心情真係好左好多!尋晚我估我隔離屋有諗過報警!

我其實今年好想訓練吓個女獨立d,因為下年就到細妹升小一,到時真係C都唔掂!我位c6係物都唔理,連個女讀邊班都未攪清楚! 咁如果大囡仲唔獨立d,第日點攪!!!不過可能佢真係細d(八月出世),個人又心散,佢依d特質都好難要佢成熟,只好自己睇開d,又唔好期望咁高...(只係做晒功課...真無奈...)

都係個句,大家一齊加油,我而家就出門口同呀大小姐"加油"!

Lulu

原帖由 heilai 於 09-10-22 10:56 發表
Lulu
     我個人覺得開學初期 keep緊dd,之後先慢慢放手。不過每個小朋友特質都5同,要大家互相磨擦同整理合作!
大家加油啦!

多謝您關心!今日好小小,因為我出左去,迫佢做功課,但因為要上課外活動,返到屋企都6:00pm,佢沖埋涼都要食飯前先做晒(7:30pm),不過已經好左好多,食完飯我無再迫佢做D物,就同佢同細妹講故事,希望比佢知道早做完功課就可以有時間enjoy her own free time!

聽日星期五我就唔出去,下星期就出多幾日,都係要睇緊D!

講開你買左詞典未?朗文同現代係教協都有八五折,商務而家都做緊折,朗文85折現代就9折,有時間可以睇吓!

Lulu

原帖由 小蕎媽媽 於 09-10-22 21:14 發表
lulu:

how is you today?  is it better? they should have less homework and can finish within a short time.

我係教協買,中童7-12歲用,有獨立包裝,一盒$32/30個!我囡都用得好快,有時我細囡都用,好鬼浪費!

原帖由 小蕎媽媽 於 09-10-22 22:37 發表
我老公昨日係教協買左longman $138,你買左未呀?

我發現呀女d mask 用得好快,知唔知邊到有平的獨立包裝mask 賣呀?

Thank you 報料!不過我上次一次過係教協入左六盒,睇怕上學期都唔洗再買!

原帖由 Alexismama 於 09-10-26 21:37 發表
lulu

你有過開嚟我呢邊架嘛, 德仁50蚊50個, 獨立包裝的。

J'smama,

勁!! Thank you so much!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-27 09:50 發表
9-10月常識時事題
1. 誰人接替任志剛出任金管局總裁?  陳德霖

2. 2016年奧運會主辨城市?  巴西里約熱內盧

3. 2009年諾貝爾和平獎得主?  奧巴馬

4. 今年中國國慶幾多週年? 60

5. 2009年諾貝爾物理學獎得主?   ...

J'smama,

收到晒,唔該晒你!多謝晒你,替呀女講句萬分感激!!

我個班都有人講邊個鐘意邊個,而家d小朋友真係好早熟,我唯有猛咁同呀女講大d多d男仔選,唔洗心急!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-30 14:49 發表
各位,
我剛寄左d英文温習紙俾大家, please check email.

Susanna, 原來我無你email address,你可以PM你個 address俾我,我再俾你啦.

小朋友努力!!加油!!

pizzahut,

小心保重!常識我會今日同佢溫d生字,驚佢聽日記唔晒,反正數學都無得溫...

不過測左中英文,感覺上好似已經測完!

Lulu

原帖由 pizzahut 於 09-11-4 14:40 發表
有心, 係筋膜炎, 由手腕痛到落手踭, 痛到飛起!

你就好啦笑得落, 我常識都未開始同佢溫, 諗起聽日就

佢只要早訓,合格唔難,我依個呀媽要求好低嫁!

有無收到通告?好彩大細囡都係返星期六(28/NOV),唔洗分開湊姐!

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 16:55 發表
Lulu

但反而數學係我最擔心的一科, 但又好似無能為力咁...唉!

A.ma,

算啦,我估你囡可能語文天份高d,所以數學咪相對地弱d!

我個囡仲囉命,又比我發現佢帶漏功課...而家先月頭就簽43頁,睇怕今個月都可能要收信...都唔知佢d大頭蝦要到幾時先改....

Lulu

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 17:19 發表
收到, 我要返去兩日呀。。。。唉!

我FD個女, 數都肥呀, 陰功, 點到我唔擔心呀?

我囡個班都係寫第9 課+課外,無成語同字辨喎,叫呀囡今日問清楚老師先!

測晒喇!要大笑幾聲開心吓!

原帖由 pizzahut 於 09-11-6 00:03 發表
我個仔寫默第9 課+課外

無成語同字辨喎

Susanna,

你囡囡真係好乖!照顧到自己又幫手做家務,長大後一定好叻!

我個位"十"吓"十"吓既大小姐都唔知幾時先"醒"!!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 09-11-5 19:46 發表
pizzahut
學校因為外判左個泳池所以8-9點才關門.而我係要6:30先去到學校接佢.
小朋友吾怕凍,只要佢喜歡做的事,要等我佢都願意,但坦白講,我個心,吾多好受, 怕佢凍,又怕佢跟人出去玩, 但我吾想下下搵人幫手接佢,所以只 ...

我囡溫唔晒d生字,記唔晒,不過由得佢,九點鐘佢已經睡魔急call,睇陣課外書,9:30變死豬...我都無佢乎!

Lulu

原帖由 Alexismama 於 09-11-6 00:14 發表
老友:

唔係小睡, 睡左幾個鐘架, 8點幾才起身食晚飯,之後沖涼,9點幾才開始溫書!

好彩之前同佢默哂所有生詞同溫過下D問答, 今日係補返作業內的題目, 所以好快溫哂!  溫課外題時,佢都唔儍得哂,有好多佢都答得出喎! 所以今日輕輕鬆 ...

我班派左中文同數學(數學卷老師收番),中文有一個唔合格.

想唔比呀囡休息吓都唔得...佢今日d鼻水同咳都未停過...

Lulu

q.ma, Ellensu,

Thank you thank you!  No use la, I booked the doctor for 大囡,細囡&爸爸already....唉.....!!

Lulu

原帖由 小蕎媽媽 於 09-11-7 09:11 發表
Lulu:

你自己同細女都要小心,保重身體,希望大女快d好返。

多謝大家關心!兩個囡都無物事,因為個醫生開左d好眼訓既藥,咁佢地訓左兩日之後,今日就物事都無咁返學!Daddy就唔係好得,仲係傷風,不過佢係我地經濟支柱,當然唔理佢C活都要佢返工! (係佢有野趕,一定要返...)

你地講d作文好好笑,但我又覺得你地d小朋友諗得好正路,反而我囡竟然作"沒有爸媽的日子"! 以為好傷感,點知佢話有工人姐姐麻! 問佢咁有物野寫?佢話做中文功課唔識個陣無人教! 再問咁點解會沒有爸媽呢?佢地落左街shopping...我聽完真係無氣...

Lulu
‹ 上一主題|下一主題