用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
樓主: finger
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

Hi bb2002,
我今晚問coby有冇個同學叫彤彤. 佢答:"有,但佢唔比我拖手,又唔跟住我排隊."
笑得我呀! 真係兩少無兩猜.     
我問佢會唔會有幾個都叫彤彤呀?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi mayfung416,
Coby = 海澄  
你同左樂軒改英文名未?

Hi bb2002,
打電話搵 Marinayiu and VanessaMeMe 既係IK3 Miss Tam.
慢慢黎啦,岩岩開學,IK1 Miss Tam又新,遲d應該會聯絡我地既,放心啦.

Hi mayfung416,

海澄係n1時成日提起軒軒,霖霖,康康,勤勤,緯俊,希汶...仲有好多我都唔記得了...唔知佢地升左邊班呢?
轉左去IN1就只提起samantha,仲有一個女同學名我唔記得,可能佢比較shy同用左英文溝通啦.
改名我唔曉喎! 個名都係老公改既.

以下website希望幫到你:
http://babyzone.com

http://finder.ivillage.com/

http://www.babynamesworld.com/

marinayiu 寫道:
Hi IK3 媽咪,

你地小朋友昨日有冇一張格仔紙, 叫佢地寫"我是"呀?
密麻麻咁, 好難寫呀, 我女唔係咁中意寫, 佢話老師話, 如果明天邊個寫晒返去的話, 就有貼紙, 結果佢是在我威逼之下才寫完. 我都唔知咁樣做啱唔啱呀? :cry:  其實佢地這個年紀,應唔應該寫d咁多,咁細的字呢? 你地小朋友有冇咁樣呀?
[quote]
YKFung 寫道:
Hi marinayiu,

其實一開始要咁多字真係好辛苦,不過都冇辨法,因為之後仲有好多同好深嘅字要寫,平日每日要做中英文各一科,有時仲加埋數學,到假期更加仲多一份常織練習紙同Phonics習作。 :cry:  :cry:
[/quote]
HI Marinayiu,
見到一張半版格仔紙,已寫好了"我是",十幾個啦,仲有一個佔8格既"我是"tim. 我問佢要唔要交番比miss tam,佢話唔駛,所以我都唔記得有冇幫佢放回書包tim.
Agree with YKFung. 真係要比佢習慣寫字,冇計~

Hi Janet & YKFung,

係呀, 就係嗰張半版格仔紙, 不過我女返來只係寫左幾個炸, 昨晚在家咪逼佢寫晒囉, 不過又真係好多喎, 無認真數過, 但起碼都有70個以上. 我都知要等佢習慣, 不過又怕逼得緊起反效果. :cry:

marina,
你唔係呀~ 叫亞女寫晒成張紙d格仔?! 你仲咩唔問我呀! 要我寫70幾個,我都反面啦. valarie咪算乖law.
tino話只是練習,明天會再寫. 我估應該係落簿寫,"我是xxx".
可能valarie未做晒,miss tam氹佢做晒就有貼字卦.
marina.....please relax.

YKFung 寫道:
Hi All Ik3 媽咪,

今日蘋果日報用蘋果報頭加$59.00就可以換2006年小一入學攻略書,有興趣的話,不妨參加吓!

我已買了. 屯門區介紹: 保良局志豪, 舊校鄭任安, 保良局方王錦全
有d bk mum話明報 and 豆丁攻略好d, 但仍未有人comment蘋果呢本好唔好.

Hi all fans,
你地同囝囡報左那些校內興趣班?!

Hi mayfung416 & bb2002,
囡囡叫我比佢學韻律舞,但學校收到好貴呀~ 尤其服裝費...

又時唔係佢拎錯小朋友d物件,可能係小朋友自己放錯書包ka (小朋友係自己取放書包內的書本物件的). 你問清楚de de la.

YKFung 寫道:
各位IK3 及 K3家長,

五邑鄒振猷小學於2005年9月3日及9月4日舉行開放日,有興趣的話,記得帶埋小朋友去睇吓啦?

時間:9月3日  上午9:00 至下午5:00
         9月4日  上午9:00 至中午12:00   

Hi ykfung,
有好料係度post多次呀! 有時會睇漏. 你本身開的topic 已經趺到落page 4 la.
Anyway, 多謝報料!

係喎?! 都未知你囡囡謮邊班tim.

Hi bb2002,
家長會我地坐埋一齊,就=我地囡囡係同一班呢.
last week Ms. Shraddha 已call了我.

健朗媽咪 寫道:
29/8 有線兒童台晚上 9:00 <我們都是父母> 介紹屯門區小學走勢和學校推介, 大家記得留意.

Hi bb2002,
師生比例1:15. 當一班有多個15人便要多一位老師. 國際全日班上午係Ms. Shraddha為主教. Ms. Tam從旁協助. 下午由Ms. Tam 照顧小朋友(e.g. 做功課,教中文...etc.).  你地知唔知而家全日班有幾多學生?
以前N1分老師教,劉老師解釋有些小朋友醒d,便開始教野. 有些小朋友比較細or依賴,要多些照顧. 若將兩類小朋友放在一起,教學便會產生困難,所以才因材施教.

Hi Marina,
我仲未收到Ms. Fabienne電話呀! 我覺得現在外籍老師會直接contact我地,是一件好事啊,直接d 嘛. 雖然我d英文係有限公司,而有野問我都係問中文老師law.

Hi K3 fans,
保良局梁周順琴小學會係9月11日舉行開放日.

marinayiu 寫道:
Hi all mum,

, 以後每月除學費外, 仲要交茶點費$120.00, 係唔係咁嫁? 嘩! 啱啱先加完學費, 又要交茶點費, 好過份呀.

Hi Marina & all fans,
唔好話你 . 我今日收到張通告,直刻打比校長問點解要比埋d咩snack fee $120. 全日班唔係已係膳食費包埋咩?! 我仲問唔食茶點,自己帶得唔得tim?!  唉~問案係唔比唔得,所有費用已經得教統局批准.
我有兩個讀緊,真係人都痴,頂唔順. 年年咁加, 由IK1 $3595, IK2 $3800 到而家IK3 $4120.        

Hi Marina & YKFung,
煩請你地幫手打去教統局問下呀~
以前讀全日班,用全包宴形式,我有數預嘛. 而家好似叫'送'食咁,同你分開計:學費,茶點,膳食,書簿,雜項,生日.....黎緊都唔知會唔會再有新花臣.  人工幾年都冇得加,仲要跟政府玩減薪0,3,3. 話比人知讀屯門幼稚園要成5千,都比人駡都我咩咩聲,仲要x2,我都要重新諗諗我係咪同$鬥氣.

Dear all fans,
請問你地登記左oscar個website做member未? 我登記左,幾日了,仲未有確認,要等幾耐才收到確認? 係咪可以睇通告了. thanks!

Dear all IK3 & K3 fans,
Information copy from 1 kindergarten notice/website for your info:

9月26至30日
遞交入學申請表家長將填妥的小一入學申請表直接交回申請自行分配學位的官立或資助小學。
11月21日(Mon)
學校公布「自行分配學位」的取錄名單。
11月23至24日(Wed,Thur)
獲派「自行分配學位」的學童辦理註冊手續。
1月21至22日(Sat,Sun)
未獲「自行分配學位」的申請人家長前往統一派位中心為子女辦理選擇學校手續,以便統一派位。
6月3日至4日(Sat,Sun)
公布統一派位結果
6月6日至7日(Mon,Tue)
獲統一派位的申請人辦理註冊手續。

牡丹 寫道:
上星期五我亦收到通告.

Hi 牡丹,
我張通告尋日先收到jar.
亞仔育嬰院有冇得減免呀~
生兩個我地都覺得好重皮,曾特首仲話生3個,佢都short short地.  

Dear all fans,
有冇諗住參加中秋節比賽?

我最終冇做到中秋節作品參賽呀~

‹ 上一主題|下一主題