用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

係囉, 心樂都成日話同揚揚玩架, 第時冇咁多機會一齊玩囉~

我地都唸左好耐, 唸黎唸去咁, 又交左呢度幾次留位費用, 真係好唔捨得走架.....
不過我依家睇緊呢度d 英文/普通話班, 聽講係逢1,3,5 or 2,4,6, 每次上一個鐘, 9月比心樂返下, 等佢返去見下d 老友 & 老師囉~
我搵左呢度附近, 一個揍開小朋友嘅姨姨, 睇佢半日囉, 順便可以揍佢返興趣班麻~
本來唸住比心樂讀埋7月, 8月只返呢度d 暑期班, 但計落同佢照返全日都差唔多, 所以會比佢返埋8月囉~
佢地仲有三個月一齊玩啦~

原帖由 katrina918 於 09-6-9 14:36 發表
心樂mami,

聽到你話心樂唔會升K, 即係我遲D見唔到心樂lu, 揚揚一定唔開心, 因為延展時成日都有心樂同佢玩架.  第時無lu.  
係咪你自己湊返心樂呢?

揚揚mami

...

Thank you~
今年普通話, 應該會係賴老師教, 心樂好鍾意佢架, 所以我都會幫佢報9月既國語班~

原帖由 littledada 於 09-6-9 23:18 發表
阿仔上年讀過 國語班 兩星期, 學了很多童謠, 都幾好!   還有 Cooking Fun, 真係好好玩!!!

Thank you~
另外, 我都會幫佢報英文班~

原帖由 Tarama 於 09-6-5 09:49 發表
佢沒有讀過呀,因為每年暑假都係在學校托管. 但佢有些同學有讀,都話可以呀.

依家學校跟足社署指引, 可以比有需要嘅學生返架啦~    
今朝見到都係熟口熟面嘅同學仔 , 我地呢班都係雙職父母, 真係好需要學校支持架~

但第時心樂轉半日班, 就冇呢支歌仔唱啦.....

不過到小學, 都會3-4點放學, 所以搵定人揍都啱架啦~

原帖由 Tarama 於 09-6-11 10:25 發表
好煩呀,又有可能停課,一停又兩個星期,點算  

搵左淘大個姨姨揍心樂半日啦~

本身我已有個鐘點, 佢都話可以幫我揍, 但因為我唸住比心樂返德福興趣班, 而我個鐘點係住我地屋企附近, 去德福車程都要半個鐘, 佢一來一回好麻煩, 所以最後決定比淘大個姨姨揍囉~

原帖由 Tarama 於 09-6-12 10:11 發表
你會請外傭定請鍾點? 

心樂自從識講野之後, 就好多野講, 佢有冇煩親你?   
星期五同今日, 全校都係得十個八個學生, 同埋佢地都要戴住口罩, 雖然辛苦d, 但都算安全d~

原帖由 katrina918 於 09-6-12 10:38 發表
心樂mami,

尋晚接放學時, 我又同心樂傾計呀, 佢大過左&正經左好多呀.  另外, 今日多唔多學生返學呀?  揚揚今日有人湊, 所以無返, 不過下星期要返學lu, 無人睇住佢lu.  下星期揚揚又可以同心樂一齊玩lu.

揚揚mami

...

今朝門口碰到果個係你嗎???
心樂同我講係揚揚媽咪我先知.....

原帖由 katrina918 於 09-6-16 13:57 發表
梗係無煩啦, 大家傾下計咋.
都唔知D口罩要帶到幾時, 快D買定先.

呢幾日, 我發覺心樂 pat pat, 同手腳都抓到一粒粒, 初初我以為係佢d 濕疹, 但又見一粒粒腫起好似蚊籣咁~

尋日見佢條褲 pat pat 度黑麻麻, 又聽到你話佢地出去玩, 我唸可能係佢出去玩時, 坐係地下玩, 跟住比野咬~

係囉~
心樂依家成日都話唔返學, 我估佢返到去真係冇咩野做, 好悶~

原帖由 Tarama 於 09-6-24 09:53 發表
提早放暑假啦,真大件事,呀女宜家日日都游手好閒,唔使上堂,返到屋企攪攪震,又唔訓,真係攪到呀媽.

好呀, 返黎同心樂一齊玩啦~

我又咁睇喎, 如果小朋友係屋企唔出街, 都會好悶, 返學最少有同學仔一齊玩; 如果唔返學, 帶小朋友出街玩, 咁咪仲危險, 學校依家有叫小朋友係學校戴口罩, 我覺得返學反而安全d 喎~

等我同老師傾下先, 既然有功課同暑假作業, 不如係學校做, 好過佢地無所事事咁悶啦~

原帖由 LiJen 於 09-6-25 17:57 發表
Ms Felda called me too. She said we have to come to school to get some worksheets & submit its for every friday until end of August.

I also plan to send Sze Hoi back to school start from next week, b ...

嘩~~~ 今朝學校好熱鬧~
‹ 上一主題|下一主題