用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Elona,

你等緊既係匯基嗎? 我見你係匯基那邊有發問過.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

sorry, 修改完先見到你個post. 你係已經收到匯基信reject? 可以話我聽幾時收嗎? 因為我有朋友都報左, 佢都好心急, 因為知道第一round收生信已經出左, 佢個小朋友又未有消息..........

醒目開學勳章

thx. 收工再打電話去問一問佢先

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ...

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d.

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表
如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

會唔會係因為對住姐姐喊係冇用既, 姐姐可能唔理佢, 但對住媽咪喊就唔同, 一喊媽咪就會心軟咩都得. 如果係你就要狠心d, 下次喊唔好就佢喇. 要俾佢知喊係解決唔到問題, 媽咪亦唔會因為你喊就就晒你.

我會同佢講, 咁你喊一陣啦, 喊完就要做架喇. 媽咪要飲杯水先, 你喊完黎廚房話俾媽咪知.

醒目開學勳章

有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好似老左好多. 依家都仲未開始中學既反叛期, 過多幾個月升中果時仲難攪.

醒目開學勳章

成績係次要, 校風好, D學生乖先緊要. 要知佢地中學既AGE朋輩好緊要.

醒目開學勳章

當然如果成績又好, 校風又好既就最好囉.

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:09 發表
我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

其他福建和匯基都無回復, 既無 ...

請問聖道迦南是否收了你的小朋友了? 你幾時interview架? 我有朋友報了, 但interview都未有, 那是否代表沒有機會了?

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 14:10 發表
hi,

叫你朋友打去問,我今日都問咗,如in完兩星期冇通知即凍過水(like my son) !最遲五月先真正寄信通知!

yuk hei mun

佢連interview都未有...........

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 14:22 發表
聖道迦南是選擇性面試的, 其實好多直資都系選擇性面試的, 我地3/1交表的, 14/2面試, 21/2來信話收叫去注冊。 叫面試是電話通知的, 不記得有無來信再通知了。

...

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-2-23 14:31 發表
是啊, 叫你朋友打電話去問比較好, 如果真係無得面試都得個明白。 不過面試完應該一個星期內會通知的。  

你朋友還報了其他直資嗎?

佢報左呢間同匯基咋. 匯基未有消息, 不過未有消息=算是好消息.

醒目開學勳章

原帖由 EggBB 於 09-2-24 02:03 發表
Hi, 大家好,我也想入來向大家請教。

請問有没有家長知道"匯知中學"的程度及校風如何?Banding幾?

好似係band2尾. 聽講校長就黎唔做喇. 新校長唔知會點??

醒目開學勳章

原帖由 cecwun 於 09-2-26 22:48 發表
聖道迦南收咗, 匯基和培基等消息, 李國寶太遠, 所以冇報, (我住慈雲山, 是黃大仙區)

我個人最喜歡培基, 我小朋友最喜歡聖道迦南

請問培基跟匯基, 為甚麼你會選培基? 培基有甚麼地方比匯基較優? 可以分享一下嗎?

醒目開學勳章

其他的媽咪, 你們又怎樣? 有好消息嗎? 記得上來報喜啊!

最近都常上來這兒, 見到一班媽咪都為了子女的升中問題煩惱不已. 身邊亦有朋友的子女未有著落, 對政府的制度感到很無奈............

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-3-2 21:20 發表
係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

你有冇自己去睇過呀? 如果你冇識人係入面讀, 不如先己去睇下d學生先啦. 我見你之前話其他的心儀學校都reject左. 唔好因為一兩個人話唔ok就放棄機會呀.

醒目開學勳章

朋友個囝囝上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇. 終於鬆一口氣. 仲有兩個好朋友未有著落. 希望都快d有消息啦.

醒目開學勳章

唔記得thank you各位俾迦南既interview資料添.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-3-4 21:08 發表
我之前都有考慮聖道迦南, 但最後冇去interview, 因為網上對此校既評價麻麻地, 小兒既班主任都話校風唔好, 建議可到學校實地視察先作決定

多謝你既建議.  朋友interview時都有見過d學生, 剛上完活動, 佢話都ok. 不過佢話都會再去睇下放學情況. 反正距離交留位費個due date仲有成兩個禮拜.

醒目開學勳章

原帖由 horsemama 於 09-3-6 00:15 發表

Hi Veronna,
亞仔都係上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇

咁你會唔會交留位費呀? 有冇去睇過放學呀?
‹ 上一主題|下一主題