用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放棄聖彼得,插赤提好嗎?
go

放棄聖彼得,插赤提好嗎? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:43
如果你唔係咁想入赤提中學部,咁就無謂轉,其實亦唔應該去考。
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪 ...
中學,尤其是top國際學校, 直資,其實學生流動性好高
各種活動也經常認識其他學校同學,所以圈子好大,經常一起玩的朋友可以來自不同學校,而轉來轉去也可以發現原來是朋友的朋友。

huichan 發表於 21-6-24 11:54
回覆 mcl203 的帖子

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
所以話如果學費&交通唔係問題,赤堤。如果任何一樣有問題,都唔使再諗赤堤。

huichan 發表於 21-6-24 14:19
回覆 b3410 的帖子

學費係可以負擔倒,問題值唔值?
如果負擔到,小朋友可以有一個比較開心的學習體驗,就值得了。
我自己覺得,在小朋友成長求學過程中,第一希望學到嘢,包括學術,興趣發展,與人相處等等。第二就係都要考慮埋將來升中,大學等等大方向,希望所選的學校配合到。還有就是整體學習體驗,希望比較開心,輕松,全家壓力不要太大。

所以如果學費/交通,唔會對家庭產生壓力,自然選擇比較愉快的方式。

‹ 上一主題|下一主題