用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我都唔敢唸黎緊果個考試會考成點喇
剛派果次中默.小爺個雞字.居然可以將字入面個"大"寫左做"小"派左本默書薄返黎.笑住同我講添.我比佢激到嘔白泡仲要忍住同佢講"下次小心D啦...o下~~"
原文章由 黃巴士 於 07-12-8 15:57 發表

我囝都係多/少一劃, 總之, "立"吓眼就似對, 其實係錯.
好似果"總"字, 裡面係夕字,遙字唔係夕字, 有2劃咁, 我都係佢默錯左, 至留意到原來佢寫錯左.
最近佢嘅默書成績, 我都有D無眼睇!!!!
就快就聖誕, 跟住 ...

我同小爺講唔好低過85分.佢都講冇問題架.點知咪又係冇..今次仲要佢自己創作左兩個佢識而又冇人識既字.真係好想....咬..咬..咬..咬佢呀!!
原文章由 kswiss 於 07-12-8 22:25 發表
中文默書真係越來越難取高分,有unseen,而且,老師好似比以前執筆劃正咗好多,好似一劃短咗少少,佢都可以話錯,真係冇聲出.我都預咗溫晒書都攞唔到高分架啦!有少少放棄佢!!
...

嘩!!我已經覺得呀仔今個星期五有九樣功課多啦..你地仲十樣
如果要我少爺抄50句金句.我唸我起碼要講三五七十次"快D啦""專心D抄啦"
原文章由 wp-bn 於 07-12-9 23:08 發表
係呀! 我隻仔英默都係100分 需然話唔洗改正姐, 但日日咁多囝囝最怕的抄寫, 要成兩個幾鐘先致可完成, 今星期重話要抄金句合共50句 星期六上午返興趣班, 下午重要趕工課, 眞係可憐

...

你就好啦.我少爺零願揀唔去都唔會抄囉.
原文章由 wp-bn 於 07-12-10 14:48 發表
哈..我係用星期六晚的生日燒烤party來交換50句金句, 我就走內房睇碟

[ 本文章最後由 sandy816 於 07-12-10 14:56 編輯 ]

星期三又話要中默.陣間陪太子做完功課.又要開戰喇我

其實點會完全冇壓力比佢地丫.爭在比多定比小.我叫少爺今晚溫熟d中默.我獎外賣pizza佢食.佢依家都仲響度wet下wet下
原文章由 wp-bn 於 07-12-10 15:25 發表
Sandy, 你都好吖, 有時間做伴讀書童  講開去party, 啲親戚話我要求高, 比咗壓力嗰仔, 唔通知到佢可以做得到, 都種佢懶啲咩, 連老公都咁講, 眞氣旅:cry:

...

我今日教佢數果d用虛線切開左既立體圖形咪又係...教佢佢仲要話唔係咁.又唔係咁 ..我咪問返佢咁即係點數呀..佢又話唔識
原文章由 黃巴士 於 07-12-10 20:49 發表
最近囝囝d數學工作紙都幾考IQ, 9,16,?, 36, 49
仲有圓錐頭, 三角錐, 正方柱體..... 又有組成立方體要用幾多圖型組成?? 我同佢對功課, 真係攪到我頭都暈埋.

黃巴士 ...

今個星期既中英默都默完喇..今晚終於有餐住家飯食下喇
少爺今日得三樣功課四點唔夠就搞掂哂喇

係呀..我琴晚同少爺溫中默咪又好似你今晚咁 .執佢D筆畫講到我口軟呀.唔係長左就短左.我話你次次送十幾廿十分比老師做禮物.但老師應該唔會多謝你囉 .咁大意 .佢話我講野激佢囉
呀女聽日英默.不過唔使好似少爺咁陪讀.淨係九點幫佢默左次就放佢刷牙訓覺覺

[ 本文章最後由 sandy816 於 07-12-12 23:28 編輯 ]

呀仔今日派左中默.又係大意搞到冇左十五分 .屋字無啦啦加左一點變左戶字.敢字個工長到過左隔離果邊.己字寫左已字.唉!!!!明明早一晚默佢都唔係咁寫架...究竟佢想點呀

我就比少爺激死喇..頭先佢地訓哂.我搵左個朋友落街飲奶茶.鬆下氣.真係唔知點算好.考試後四個中默.冇一次過九十分.仲要次次明識都寫到古零精怪.
原文章由 wp-bn 於 07-12-14 00:24 發表
佢哋一隻二隻都係大懵成 我隻仔今日中默, 唉, 唔知派返來嗰時會有セ新攪作

琴日派英默.eggs漏s.tomatoes又冇es.個don't又唔見左't.
我真係好想咬佢呀

係呀..我見你地默完書後一兩日就派返.我地都未開始溫下星期英默.因為星期三應承比少爺休一日息.做完功課唔使佢溫書.今日數學小測.琴日就叫佢默哂個乘數表比我睇.今日又冇得溫.佢打棒球放4:45.我又要上學校接佢.聽日細仔幼稚園搞左個嘉年華會要表演.又冇時間同佢溫.唉!!!真係辛苦過我自己讀.
原文章由 kswiss 於 07-12-14 08:54 發表
你地班咁遲派既?
下星期三又默書啦!都未開始溫,因為呢個星期好忙呀!我地昨日先至中默,又做趣作.

我係嬲少爺中英默明識都寫到古零精怪.好似發明家咁.次次都自創新字 .如果佢係溫極都唔識.我唸我會好過D囉.但佢又唔係咁.我開始懷疑佢有讀寫障 .真係好想咬啖佢呀
原文章由 csy_ma 於 07-12-14 09:00 發表

我都發覺阿囡響試後退步咗,中英默都破咗自小一以來的最低紀錄 ,開始明白有d高年級家長點解講,小朋友學習狀態如過山車,梗有高低潮--惟有咁安慰自己:cry:

不過,讀書係長期作戰,總覺得我地學校d家長對名次 ...

我仔仲次次默書前都牙刷刷話同家姐鬥高分.默完果日返黎以前會話"媽咪我今日默書識哂呀"依家默完返黎係話"媽咪我今日默書有寫哂" 真係心血小D都比佢激到暈低
原文章由 黃巴士 於 07-12-14 10:25 發表

我囝都係上次總測后, 默書無1次9字頭.  
我唸係佢地要記嘅野多左, 有D混亂!!! 好似囝囝果屋字, 佢默左"房"字.  
連數學都退步 - 成日都唔小心.

黃巴士 ...

其實老師咁有心幫小朋友預默真係幫到家長好大忙架 .起碼唔使我地叫佢溫默書果時佢地有籍口一日拖一日 .派左預默就更加無籍口話唔溫住 .
我女就因為英文老師好多時會隨堂要佢地默書.依家老師一講左默書範圍就即日自己串下d生字.考試後默書都keep到最低分都有8字尾
原文章由 csy_ma 於 07-12-14 09:05 發表

我地班今日默英默喇--都有d麻目.我囡擒日連書都未抄,話眼瞓要休息,結果就瞓到今朝先預默當抄一次,但係都錯得幾多,好彩今次默既生字不算深 ...

我仔淨係派左中文同數學小測咋
原文章由 wp-bn 於 07-12-20 11:30 發表
中文卷我眞係冇眼睇  希望從中可吸收到經驗, 考試會好啲啦:

各位:
新年快樂~~一家身體健康~

早晨~~
請問有冇媽咪知道盆一串紅幾時拎返學校呀?

媽媽..你上次唔記得叫囝囝比我呀
原文章由 wp-bn 於 08-1-24 13:53 發表
csy_ma,

我有童之傳說的鳳凰島-中文和夢幻糖果樹-數學, 我就覺得痲痳了, 我做咗兩隻比Sandy, 上次問你話唔洗要住, 現在你要唔要, 我可以明天在學校交比你, 試下佢哋啲產品先啦   

...
‹ 上一主題|下一主題